Hogyan lehetséges az energiaátmenet, azaz egy válságálló, klímasemleges gazdaság felé való átállás Magyarországon? Energiaátmenet programunk (2017-től) és bekapcsolódási lehetőségei alább - rendszeres friss hírekkel és anyagokkal.

Programunk tevékenységei (és bekapcsolódási lehetőségek):
1. CÉL a hazai GAZDASÁG és TÁRSADALOM ENERGIAÁTMENETE  - Az ehhez javasolt jogi, szakpolitikai és támogatási intézkedések; érdekérvényesítő munkánk és anyagaink
2022
Háttéranyagok (médiának is):
Médiaösszefoglaló: A hazai költési tervek javítása az orosz fosszilis-függőség csökkentésére (REPower alapján) - MTVSZ háttéranyag: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/REPower-HU-koltesitervek-MTVSZ-2022maj18.pdf
Médiaösszefoglaló: A CAN Europe javaslatai az orosz függőség csökkentésére magyarul itt: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/Hatteranyag-RepowerEU-CANtanulmany-2022maj13.pdf
 

Agora Energiewende: Delivering REPowerEU, a tanulmány főbb megállapításai:

- Az Európa energiaszuverenitásának visszaszerzése az energiahatékonysági beruházások előfinanszírozását igényli, valamint a szél- és napenergia gyorsabb felfutását. A fosszilis gázfogyasztás csökkentésének felgyorsítása célú energiahatékonysági beruházások (épületekbe és ipari létesítményekbe), valamint a távfűtésbe, megújuló energiaforrásokba és a villamosenergia-hálózat fejlesztésébe-bővítésébe történő beruházások évente 40 milliárd euróval növelik az EU 2022-2027 közötti (zöld-éghajlatvédelmi) közkiadásait.

- Az európai szolidaritás arra szólít fel, hogy minden uniós ország - beleértve a korlátozott költségvetési kapacitással rendelkező országokat is - számára lehetővé kell tenni a RePowerEU-terv megvalósítását, 100 milliárd EUR kiegészítő uniós finanszírozással (80 milliárd EUR támogatás, 20 milliárd euró hitel). A meglévő Helyreállítási és Ellenállóképességi eszköz (RRF) felhasználásával a 2022-2027 közötti időszakban rendelkezésre állnának a források és a fel nem használt RRF-hitelekkel együtt lehetővé tennék az energiaátmeneti célú beruházások gyors növelését.

- A tagállamoknak felül kell vizsgálniuk az uniós alapok jelenlegi kiadási terveit, ésminimalizálniuk kell a vissza nem térítendő támogatásokat, miközben maximalizálják az alternatív finanszírozási támogatási eszközök használatát. A jelenlegi uniós költségvetés (2021-2027) azonban marginális kiigazításokat tesz lehetővé, és nem nyújt elegendő finanszírozást a RePowerEU megvalósításához szükséges valamennyi beruházási típushoz.

- Az RRF eszköz kiegészítése más klímavédelmi bevételekből finanszírozható. Egyik lehetőség az adósságtörlesztés (kb. évi 2,9 milliárd euró) 2028-2058 között, a szén-dioxid-árképzésből származó bevételek egy részének felhasználásával (carbon pricing).

 

 
2021
A. Energiaátmenet és a hozzá szükséges éghajlatvédelmi- és energiapolitikai ambíciónövelés:
 

A hazai, 2050-ig szóló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia (nLTS 2050) elemzése:

Az ITM-nek is elküldött frissített-véglegesített CAN-MTVSZ elemzés a NTFS-ről itt (2021 december)

A Klíma Akcióhálózat tanulmány összefoglalója és Magyarországot elemző fejezete magyar nyelven (2021 szeptember) : https://www.mtvsz.hu/uploads/files/CAN-MTVSZ-NTFS-elemzes_2021szept.pdf

 

B. Az energiaátmenethez szükséges hazai költési tervek (uniós és más források):
A magyar uniósforrás-felhasználási tervek (Helyreállítási Terv, Operatív Programok) véleményezése fenntarthatósági, természet- és éghajlatvédelmi szempontból

- ÚJ: a végső, beadott Helyreállítási tervről a MTVSZ előadása a 2021. május 19-i fórumunkon

- Visszatérés a régihez vagy új irány? Fórum a helyreállítási tervről, május 19.

Kapcsolat: Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, MTVSZ, alexa(kukac)mtvsz.hu
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
2020
A 2050-ig szóló hosszútávú klímastratégia (NTFS) 2050-ig, a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) 2030-ig, 2040-ig szóló kitekintéssel határozza meg hazánk éghajlat- és energiapolitikáját, az energiaátmenet forgatókönyveit a kibocsátás-mentesség (karbonsemlegesség) felé. Ezért idén ezekkel foglalkozunk elsősorban. Letölthető javaslataink:
 

 

2019

- Az energiaátmenet civil munkacsoport koordinálása, közös szakmai érdekérvényesítés az aktuális témákban (energiastratégia, nemzeti energia- és klímaterv, METÁR stb.)
(Korábbi, 2017-2018-as tevékenységeinket ld. az oldal alján.)
 
Energiaátmenet programunk további elemei (és bekapcsolódási lehetőségek):
 

2. ÁLLÍTSUK MEG a fűtési energiapazarlást és a szennyezést, csökkentsük az energiaszegénységet!

Az energiarendszerünk nagyon pazarló – főleg az épületek. Otthonaink energetikai felújításával sok energiát takaríthatunk meg és csökkenthetjük az energiaszegénységet.

Ha bekapcsolódna a tiszta lakossági fűtésre átállást segítő, energiaszegénység-csökkentő Szénkivezetés alprogramunkba, további információk itt.

 

3. CÉL a lakossági és KÖZÖSSÉGI MEGÚJULÓ ENERGIA elterjesztése itthon

Európa-szerte, közösségek és önkormányzatok saját megújuló energia projekteket indítanak, és maguknak állítják elő az energiát. Közösségi Energia alprogramunk keretében azon dolgozunk, hogy itthon is minél több ilyen kezdeményezés indulhasson.

Ha Ön is bekapcsolódna a Közösségi Energia alprogramunkba, további információk itt.

 

 

 

 

Energiaátmenet programunk korábbi tevékenységei:

2018

Az Energia Atlasz magyar kiadásával célunk a nyitott és tényalapú párbeszéd elősegítése a hazai energiaátmenetről és módjáról, magyar döntéshozókkal és érintett szereplőkkel. Az Atlaszban a magyarországi energiaátmenet helyzetét részletesebben bemutatjuk, javaslatokkal.
A hazai energiaátmenetről országos fórum: 2018. november 30. Program és előadásanyagok ITT.

Az "energiaátmenet” civil munkacsoporttal együttműködésben szakmai véleményt készítettünk és küldtünk az illetékes döntéshozóknak

  • a 2018. októberében a parlamentben tárgyalt Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról 2 (NÉS-2),
  • az év végéig készülő Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) első verziójáról,
  • a felülvizsgálat alatt levő Nemzeti Energiastratégia koncepciójáról, továbbá
  • a megújuló energia támogatási rendszerről (METÁR-KÁT), ami fel van függesztve 2018. április vége óta, de közös érdekérvényesítésünknek (ld. pl. napszektorral közös levelünk) is köszönhetően a kormányzat ígéretet tett az újranyitására 2019. első negyedévében.

Az Európai Unió 2030-ig szóló ún. Tiszta Energia Csomagját (Clean Energy package) tárgyalta 2018-ban az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és az Európai Parlament hármas egyeztetés, ún. trialóg formájában. A csomag hazánknak is meghatározza, hogy milyen energiahatékonysági céloknak kell megfelelni az irányelvben, ennek alapján milyen és mekkora forrás jut energiatakarékos lakó- és középületek építésére, felújítására. A csomag hasonlóan szabályozza a megújuló energia termelését, szállítását ill. hálózatát és fogyasztását.

Az energiaátmenet civil szakértői munkacsoport - benne energetikával foglalkozó civilszervezetek, megújuló energia kisvállalkozások és szakmai szövetségek - javaslatot készített a Tiszta Energia Csomag magyar álláspontjához, és egyeztette azt a hazai döntéshozókkal.

2017
A program keretében az E3G – nemzetközi független klíma- és energiapolitikai szakértői hálózat – szakértői és hazai szakértők segítségével megvizsgáltuk, milyen tanulságokat nyújthat a magyar energiapolitika számára a német energiafordulat (Energiewende). A hazai szakértők az energiahatékonyság, megújuló energiák terén elemezték a hazai helyzetet, fejlesztési lehetőségeket, vitaindító javaslatokat.

A 2017. január 18-i Energiafordulat Magyarországon: hogyan? c. szakmai műhelynap előadásai, anyagai letölthetők innen.

A hazai szakértők által írt és egyeztetett Energiafordulat Magyarországon javaslatcsomag letölthető innen (43. old. pdf)

 

Hírek
2022. jún 10.
Energiahatékonysági beruházásokkal spórolnák meg a földgázimport negyedét a természetvédők

Energiahatékonysági beruházásokkal spórolnák meg a földgázimport negyedét a természetvédők

Így lehetne Magyarország gázimportfüggőségét tartósan csökkenteni az MTVSZ szerint

Néhány év alatt a hazai földgázimportot negyedével, a teljes éves magyarországi gázfelhasználást pedig ötödével lehetne mérsékelni a lakásállomány energetikai felújítása révén a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) megállapítása szerint. Magyarország egyik legrégibb civil szervezeteként az MTVSZ javaslatcsomagot dolgozott ki egy a hazai uniós-forrás költési tervek keretében való országos energiahatékonysági program megvalósítására, amely Magyarország energiafüggetlenségének megerősítése mellett tartós rezsicsökkentést eredményezne a lakosság széles köre számára. 

2022. május 18.
Így finanszírozható okosan a REPowerEU

Így finanszírozható okosan a REPowerEU

Az Európai Bizottság ma nyilvánossága került REPowerEU cselekvési terve az uniós energiaátmenet felgyorsítását célozza, mert csak így lehet az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünket tempósan, hatékonyan és biztonságosan csökkenteni. Az Agora Energiewende nemzetközi tanácsadó szervezet új tanulmánya bemutatja, hogyan lehet a REPowerEU-t már most finanszírozni. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) elemzése pedig a magyar uniós-forrás költési tervek jobban energiaátmenetre hangolására tesz javaslatokat.

Oldalak

Energiaátmenet országos fórum előadásai

Az Energiaátmenet fórumon mutattuk be az Energia Atlaszt, és rangos előadásokon keresztül azt is, hogy hogyan halad a klíma- és energiapolitika és az energiaátmenet Magyarországon, mik a kihívások. Az előadások anyaga az alábbiakban letölthető, az adott előadás címére kattintva.

Kiadványok

Energiaátmenet

Ambiciózus éghajlatpolitika 2030-ra: lehetőségek és előnyök a közép- és kelet-európai országok számára

A 2020. december 10-11 közötti Európai Tanácsülésen döntenek a kormányfők az Uniós 2030-as klímacél esetleges emeléséről. Ehhez a kiadványban közérthetően összefoglaltuk, hogy e köztes klímacél erősítése milyen gazdasági, társadalmi és környezeti lehetőségekkel, előnyökkel járhat Magyarországnak és a régiónak, az idézett szakmai tanulmányok alapján. 

Energia és éghajlat

Energia Atlasz

Az Energia Atlasz magyar változatának kiadásával célunk a nyitott és tényalapú párbeszéd elősegítése a hazai energiaátmenetről és módjáról, magyar döntéshozókkal és érintett szereplőkkel. Az Atlaszban a magyarországi energiaátmenet helyzetét részletesebben bemutatjuk, javaslatokkal. Az energiaátmenet (vagy energiafordulat) lényege, hogy az alapvetően fosszilis tüzelőanyagok szennyező égetésén alapuló és emiatt jelentősen központosított, geopolitika- és importfüggő energiamixet fokozatosan átalakítsuk energiatakarékossá, hatékonnyá és megújuló energia alapúvá; az energiarendszer így hálózatosabbá, decentralizáltabbá és biztonságosabbá válik.