A Magyar Természetvédők Szövetsége 2019-2021-ben konzorciumi partnerként vesz részt két KEHOP projektben. A „Helyi Klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” tevékenységeit jól kiegészítik az "Energiafordulat - Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán" projekt rendezvényei, anyagai. Részletek a Tovább után.

Helyi Klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán (KEHOP–1.2.1-18-2018-00001)

Tevékenységek:

- Klímatudatos Újbuda kiadvány (2021)

- Újbuda klímastratégiája (1.tevékenység)

Az MTVSZ észrevételeivel és a kérdőív népszerűsítésével segíti a stratégia folyamatát.

- „Autómentes Nap” (szeptember 22.) kampány a kerületi óvodáskorúak szülei számára és rajzverseny az óvodások részére (3.tev.)

A 2019 szeptember 16-ai héten a kerületi óvodások és szüleik is részt vettek az „Autómentesen hoztam gyermekem az óvodába” újbudai Autómentes Hét programban, és élménybeszámolót (rajz) készítettek. A programot Újbuda Önkormányzata és az MTVSZ együttműködésben tervezték és valósították meg.

 - „Állatok Világnapja” (október 4.) kerületi multimédiás verseny általános iskoláknak (5. tev.)

2019 őszén szerveztük először, az MTVSZ a kiírásban és zsűrizésben vett részt. További részletek Újbuda honlapján.

- Újbuda időskorúak (60 év felettiek) Klíma és Energiatakarékosság Vetélkedője (7.tev.)

2021. október 20-án rendeztük a Klíma és Egészségmegőrzés senior vetélkedőt.

2019. december 10-én rendeztük az önkormányzattal a Sas-hegyi Látogatóközpontban, újbudai Senior (65+) program résztvevőkkel. Program itt. A látogatóközpont vezetője által tartott helyi és természetvédelmi előadás, kvíz után az MTVSZ háztartási energiatudatossági lépésekről szervezett előadást és megosztottuk egymással az energiahatékony fűtési és háztartási tapasztalatokat, majd játékos „tea-kvíz” vetélkedőre hívtuk a résztvevőket a témában, hogy teszteljék tudásukat. A csapatok praktikus ajándékcsomagot kaptak.

- Kerületi Klímastand kiállítása és kérdőívezés (8.tev.)

Két tematikus rollup anyagunk: Újbuda és az éghajlatváltozás , Újbuda: mit tehetünk - energiás tippek

2021. szeptember 5-én és 2019. szeptember 8-án az újbudai Őszköszöntő fesztiválon bemutattuk MTVSZ háztartási energiatudatossági kiállításunkat és anyagainkat. A látogatók kvízzel tesztelhették tudásukat és kicsik-nagyok asztali ügyességi és logikai klíma-energia játékokat próbálhattak ki. Újbuda Önkormányzatával és a MBFSZ NAK partnerekkel együttműködve így programunkon az újbudai lakosok (1) klímaváltozással és a kiváltó okokkal kapcsolatos ismeretektől a (2) mitigációs azaz kibocsátás-csökkentési és az adaptációs ismereteket bemutató pontokon át a (3) klímatudatos magatartásmintákat bemutató standokkal ismerkedhettek meg.

 

- Bölcsődei és óvodai környezeti nevelési koordinátorok, valamint a bölcsődevezetők, az óvodapedagógusok és az óvodai technikai dolgozók részére műhelyfoglalkozások (9.tev.)

A Budai Sas-hegyi Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjában 2019. október 15-én műhelyfoglalkozást szerveztünk az önkormányzati fenntartású óvodák óvodai környezeti nevelési koordinátorai és munkaközösség-vezetői számára. A hazai éghajlatvédelmi kihívásokról és intézményi energiahatékonyságról szóló előadás, beszélgetést követően a csapatok saját óvodájuk, intézményük energiatudatosabb, klímabarátabb fejlesztési, működési lehetőségeit vették számba és osztották meg a többiekkel.

Ezzel párhuzamosan az összes újbudai óvodai személyzet számára szerveztünk hasonló műhelyfoglalkozásokat, óvodacsoportonként. 2019. október 11., 17, 25, november 14, 15, 29, december 7, 2020. február 12 és 28-án. 2020 őszén a tervek szerint folytatódik.

 

PROJEKT:

Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán (KEHOP-5.4.1-16-2016-00828 )

Kedvezményezett neve: Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)

Támogatás összege: 4 844 963 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt befejezés dátuma: 2021.11.30.

 

A projekt célkitűzései

Célcsoport: újbudai 18-60 éves lakosság és 10-18 éves gyerekek, bugaci 10-18 éves gyerekek

1. Az újbudai lakosok körében energiahatékonysági beruházások bemutatása és az egyéni energiafogyasztás mértékére és összetételére vonatkozó ismeretek átadása felnőtt lakosoknak és gyerekeknek.

2. Energiamegtakarítási és energiahatékonysági figyelemfelhívás és tanácsadás újbudai lakosoknak fókuszban a fűtési és energiatudatos lakáskorszerűsítési energiahatékonyságra, és ezekre való finanszírozási lehetőségek típusaira,

3. Az újbudai lakosság által alkalmazható megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos ismeretek átadása.

A projekt keretében tervezett tevékenységek, eredmények

A projektben a) 3 db Energia infonap programsorozatot (2021. szeptember) b) 3 figyelemfelhívó akciót (2021.szeptember-október) szervezünk Újbudával, ahol újbudai társas- és családi házakra specifikus energiatudatos ház interaktív kiállítással, offline és online energia tanácsadással, gyerekjátékokkal, Energia kisokos kiadvánnyal várjuk a látogatókat, f) médiakampányban PR cikkekkel is szemléletformálva a lakókat, a)-val egyező ütemezésben. A h) projekt aloldalon (www.mtvsz.hu/otthonosenergia) háztartási energiafelmérő és megoldásokat javasló kalkulátort működtetünk a projekt és a fenntartás ideje alatt. Újbudai felsőtagozatos iskolásoknak i) menetleveles vetélkedő-jellegű állomásos kreatív gyerekfoglalkozást szervezünk Újbudával (2021 tavasz és ősz), a nyerteseket helyi bugaci gyerekekkel együtt g) energiatudatossági tanulmányi kirándulásra visszük Bugacra (2021. szeptember)

Tervezett eredmények: 500 fő felnőtt lakost és 260 gyereket aktívan; 512 000 fő lakost passzívan elérünk, tudásuk, motiváltságuk az energiatakarékosság és megújuló energiák lakossági használata irányába nő.

Hírek
Kiadványok

Energia és éghajlat

Klímatudatos Újbuda kiadvány (2021)

Újbuda Önkormányzatával közösen kiadott KEHOP kisokos füzetünk: Hogyan hat Budapestre, Újbudára az éghajlatváltozás? Alkalmazkodási és energiaszámla-csökkentő háztartási tippek, beruházási-felújítási tanácsok, pályázati lehetőségek és hasznos linkek gyűjteménye - nemcsak újbudaiaknak. (A5, 16 oldal)