A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de természeti problémákat és kincseket is rejt.

Ezen értékek népszerűsítésére szeretnénk a védett területek megismerését, megóvásának fontosságát minél több emberhez eljuttatni, melyhez egy olyan túravezetésre alkalmas szakember bázis kialakítását is fontosnak tarjuk, amely alkalmas a területek minél szélesebb körű megismertetésére.

A túravezetés felől érdeklődőknek ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azon anyagainkat, melyek segítséget jelenthetnek felkészülni a sikeres túravezetésre, fővárosunk védett területeinek népszerűsítésére.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a tavalyi évhez hasonlóan idén is sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjához. A projektben túravezető-képzést szervezünk, fővárosi iskolákat viszünk szemétszedéssel egybekötött kirándulásokra, valamint gyakorlati területkezelési alkalmakat valósítunk meg. Köszönjük a támogatást! A projekt egyes elemeinek rövid beszámolója és a projekthez kapcsolódó háttéranyagok az alábbiakban olvashatók:


Képzés-sorozat fővárosi védett területekről

Sikeresen zárult képzés- sorozatunk, melyet tanárok, civil aktivisták, művelődési intézmények alkalmazottai számára hirdettünk fővárosunk természeti értékeiről, védett természeti területek bejárásáról.

Az alkalmakra érdeklődő pedagógusokat, civil aktivistákat, valamint közösségi intézmények alkalmazottjait vártuk. Bár az egy elméleti és két gyakorlati alkalmat eredetileg 15 fő részére terveztük, a képzés iránt túljelentkezés mutatkozott, így végül 24 fő jelentkezését fogadtuk el képzésünkre.

Az elméleti képzést 2018. február 09-án tartottuk meg. Bevezetésként bemutattuk jelen fővárosi projektünk kereteit, a résztvevők megismerhették a korábbi években a Fővárosi Környezetvédelmi Alapból támogatott projektünk főbb elemeit és eredményeit (Kis Klára, MTVSZ). A program „A túravezetés technikai tudnivalói” előadással folytatódott (Telek György, BTSSZ), majd a „Védett természeti értékek és elérhetőségeik Budapesten” előadása után Bajor Zoltán (Bajor Zoltán, FKF, MME) megtartotta következő előadását is négy természetvédelmi területről: Gellért-hegy, Kis-Sváb-hegy, Merzse-mocsár, Naplás-tó. Nagy örömünkre szolgált, hogy a képzésre a Természetvédelmi Őrszolgát is elfogadta felkérésünket, K. Szabó Attila „Kirándulás vezetés védett természetvédelmi területeken” címmel tartotta meg előadását.Az elméleti előadásokon résztvevőket a kávészünetben szendvicsebédre hívtuk, számukra szakmai kiadványokból összeállított csomagot adtunk, illetve az iskolák számára felajánlottuk a korábbi években a Fővárosi Környezetvédelmi Alapból elkészült kiállításaink iskolákban történő díjmentes bemutatásának lehetőségét, valamint a jelen projekt részét képező szemétszedéssel egybekötött kirándulásokról és területkezelésekről is összeállítottunk egy tájékoztató anyagot, amelyet a résztvevő pedagógusoknak átadtunk.

Az elméleti képzést követően, két gyakorlati képzési alkalmat szerveztünk, melyek során a Gellért-hegy (2018. febr. 10.) és Merzse-mocsár (2018. március 9.) védett helyszíneket bejárva ismertettük meg a résztvevőkkel a természetismereti túrák vezetésének főbb tudnivalóit. A gyakorlati alkalmakon résztvevőket frissítővel (pogácsa, víz, müzliszelet, gyümölcs) láttuk el. Az ismeretek mélyebb átadásához a túrázás elméleti, valamint gyakorlati tudnivalóiról, a korábbi évben elkészített háttéranyagot az elméleti alkalomra jelentkezőknek előzetesen elküldtük.

Köszönjük a támogatást!

Szakvezetett, szemétszedéssel egybekötött túra védett fővárosi helyszíneken

2018 tavaszán iskolás csoportokat szakvezetett, önkéntes aktivitással, szemétszedéssel egybekötött túrára vittünk fővárosunk helyi védettségét élvező területek valamelyikére. A túra népszerűsítését, levelező listákon, honlapunkon és közösségi média felületünkön végeztük, valamint a felhívásunkkal több alkalommal e-mailben is megkerestünk valamennyi fővárosi iskolai intézményt.

A helyszínek kiválasztásakor az iskolák egyedi igényeit igyekeztünk mindenkor figyelembe venni. Projektidőszakon belül 21 alkalmat valósítottunk meg, melynek során 540 diák és pedagógus vett részt a programban, projektidőszakon kívül pedig további 5 iskola mintegy 100 diákját sikerült bevonnunk.A túrák során -vegetációs időszak és védett területek lévén- kiemelten ügyeltünk arra, hogy a kijelölt túraösvényen maradjunk és csak az onnan elérhető hulladékot gyűjtsük össze, gondosan ügyelvén hogy a vegetációban ne tegyünk kárt. A túra során a csoportokat frissítővel kínáltuk, majd a túra végén a kiránduláson résztvevőkkel, az elhangzottakról totót töltettünk ki, a helyes megfejtőket képeslapokkal, kiadványokkal jutalmaztuk. A túrákat és a szemétszedést a csoportok élvezték, azokba aktívan bekapcsolódtak, az esemény után pozitív visszajelzést adtak és jelezték igényüket jövőbeni hasonló eseményekre. Várjuk őket vissza a következő években is!

Köszönjük a támogatást!

Gyakorlati területkezelési akciók diákok bevonásával

A projektben 6 alkalommal területkezelési akciót terveztünk iskolás csoportoknak. A területkezelési akciók lehetőségét több alkalommal is kiküldtük valamennyi fővárosi iskolának, valamint közösségi felületeinken is meghirdettük. A projekt keretein belül először két iskolai csoporttal a Kis-Sváb hegyen láttunk el területkezelési feladatokat, ahol is kézimunkaigényes cserje visszaszorítás végeztünk védett lágyszárú növényfajok állományainak védelme érdekében, az erdei szellőrózsákkal benőtt, erősen cserjésedő lejtősztyepprét maradványain. Emellett további négy iskola csatlakozott a Merzse-mocsárnál végzett programunkhoz, ahol is a kései meggy sarjak irtását végeztük a tölgyerdő-állomány aljnövényzetében. A bevont csoportokat a helyszínen felkészítettük a szakmai felügyelet mellett történő munka biztonságos és szakszerű elvégzésére, melyhez minden szükséges eszközt, valamint étkezést biztosítottunk. A program megvalósítására felkértük Bajor Zoltánt is, aki szakértelmével segítette a munka szakszerű elvégzését, a területkezelések lebonyolításánál a Természetvédelmi Őrszolgálat is óriási segítségünkre volt.

A csoportok igen hasznos feladatot láttak el, nagyon élvezték a programot, a jövőben szívesen bekapcsolódnak hasonló tevékenységekbe és többen is szívesen visszalátogatnak majd a helyszínre, hogy megtekinthessék munkájuk hiánypótló voltáról megbizonyosodhassanak. Várjuk őket vissza!

Köszönjük a támogatást!

2018. február 9-i túravezető képzésünk elméleti alkalmán elhangzott előadások, a képzéshez kapcsolódó háttéranyagok (adott linkre kattintva letölthetők):

Bajor Zoltán: védett területek Budapesten

Bajor Zoltán: 4 védett terület Budapesten - részletes bemutatás

A képzésen vetített, partnerünk a Budapesti Természetbarát Sportszövetség által készíttetett kisvideó a Gellért-hegyi kirándulásról a gyerekek szemével:

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kiadványok fővárosunk védett területeinkről

Az alábbi kiadványaink fővárosunk egyes védett területeit mutatják be, a területek megközelíthetőségén, növény-és állatvilágán, geológiai és kulturális értékein keresztül. A kiadványok hasznos segítséget nyújtanak a területek mélyebb megismeréséhez, a túravezetésre való felkészüléshez.

Természetismereti séta a Kis-Svábhegyen
Természetismereti séta a Margit-szigeten
Természetismereti séta a Naplás-tónál
Természetismereti séta a Róka-hegyi kőfejtőben
Természetismereti séta a Gellért-hegyen
Természetismereti séta a Merzse-mocsár vidékén
Természetismereti séta a Nagy-Hárs-hegyen

Hova menjünk kirándulni? szóróanyag

Szóróanyagunk röviden bemutatja fővárosunk 10 védett értékét, segítséget nyújtva a túra helyszínének kiválasztásához, további területek megtervezéséhez.

Hova menjünk kirándulni?

A szórólapon bemutatott 10 területről bővebb leírás az alábbi linken található: www.mtvsz.hu/budapest_termeszeti_kincsei

Plakát sablon túravezetés meghirdetéséhez

Elkészítettük plakát sablonunkat, mely letölthető és szabadon felhasználható túrák meghirdetéséhez, népszerűsítéséhez.

Plakát sablon

Budapesti helyi jelentőségű védett területei kirándulásokhoz készült totók itt elérhetőek:

Apáthy - szikla

Ferenc - hegy

Kis - Svábhegy

Merzse - mocsár

Naplás - tó

Palotai - sziget

Tétényi - fennsík

 

Megoldókulcs a totókhoz:

Apáthy - szikla

Ferenc - hegy

Kis - Svábhegy

Merzse - mocsár

Naplás - tó

Palotai - sziget

Tétényi - fennsík

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta. Köszönjük a nagylelkű támogatást!