A 2013 óta futó MTVSZ Közösségi Energia alprogram hírei és anyagai. Célunk, hogy a hazai tervek, szabályozás és támogatási rendszer megfelelően segítse itthon minél több közösségi megújulóenergia kezdeményezés létrejöttét: amikor (helyi) közösségek vagy önkormányzatok közösen beruháznak napelembe és/vagy más megújuló energiába és abból fedezik energia-szükségletüket, sőt a felesleget eladják vagy tárolják, a hasznot pedig a közösségük javára fordítják.

Kapcsolat: Kovács Bence, közösségi energia programvezető, kovacs.bence(kukac)mtvsz.hu
 
A közösségi energia hazai lehetőségei az új szabályozás küszöbén 2020. november 27.  - online szakmai fórum

A kormány 2020. november 10-én terjesztette a Parlament elé a Villamosenergia törvény (VET) módosítását, amely 2021-től vezetné be az energiaközösségek fogalmát. Év végére várjuk az ITM/NKFIH energiaközösségek innovációs mintaprojekt pályázatok eredményét. Ezek különös aktualitást adtak a Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai fórumának.

A fórum anyagai, előadásai itt olvashatók, letölthetők.

A meghívó pdf formátumban innen letölthető.

 

KÖZÖSSÉGI ENERGIA
Programunk 2018. őszén megújult: az EUKI projekt keretében az érdeklődő közösségekkel, önkormányzatokkal egyeztetünk és két kiválasztott kezdeményezésre szakértőinkkel részletes üzleti terveket készítünk. Az EU Tiszta Energia csomagja (Megújuló Energia Irányelv 2, Áram Irányelv) az ilyen kezdeményezéseknek új jogokat és az energiapiachoz való hozzáférést ad, ezek hazai jogba való átültetése érdekképviseletében szerepet vállal a MTVSZ: szakmai anyagokkal, döntéshozókkal és más szakértőkkel való egyeztetéseken, fórumokon szorgalmazzuk.
 

A. "A Közösségi energia mindenkinek jár" - közérthető kiadványunk, 2019

2019 decemberében aktualizált kiadványunk ITT (pdf)


B. Rendezvényeink

2019. április 6. ENERGISE Élő Labor zárásán előadás: Mi a közösségi energia és hogyan érdemes belevágni?
2018. november 8. Előadás a MNNSZ által szervezett Szolár konferencián: a megújult Közösségi Energia programunkról (2018-2020)
 
C. Közösségi energia érdekképviseletünk

A hazai és uniós döntéshozók felé való érdekképviselethez számos szakmai anyagot, összefoglalót készítettünk:

A magyar állam főbb feladatai a jogharmonizáció kapcsán (2020 október)

MTVSZ javaslatok az MNB felé közösségi energia hazai támogatásához (2020 tavasz)

Az Közösségi Energia Koalíció európai szinten viszi előre a közösségi energia ügyét, jövőképe és javaslatai itt. Az MTVSZ a hazai tagja.

A Koalíció nyílt levele magyarul az érintett uniós biztosokhoz: a közösségi energia elősegítéséért a zöld helyreállításhoz (2020. május 27.)

Közösségi energia helyzetjelentés tájékoztató: Magyarország és Csehország, 2019 december

A közösségi energia szerepe a gazdasági helyreállításban - Vallóniai kivonat 2020 május

 

Az állampolgári-/megújulóenergia-közösségek kapcsán a jogszabály-átültetéskor javasolt szempontjaink (2019-2020):

1. Az állampolgári-/megújulóenergia-energiaközösségek pontos meghatározása, hogy az tartalmazza a különféle lehetséges típusokat hazai kontextusba helyezve. (Típusok pl. társasházi energiaközösség, kollektív termelő-fogyasztók, különféle tulajdonviszonyú állampolgári megújuló energia közösségek önkormányzati taggal vagy anélkül, azaz amelyek energiatöbbletet termelnek, amelyet megosztanak vagy kívülre értékesítenek az energiapiacon),

2. A hazai megújuló energia támogatási rendszer integrálja az állampolgári / megújulóenergia-közösségeket is, azaz fair módon támogassa (a tenderekben jogtalan versenyhátrányba kerülnek, ezért más vagy kompenzáló konstrukciók szükségesek).

3. Az állampolgári/megújulóenergia-közösségek számos típusa nem csak önfogyasztásra termel, azaz nyissák meg a többletenergia-termelő közösségek előtt is a hazai jogi, adminisztratív és támogatási rendszereket, energiapiacot.

4. A HMKE azaz 50 kW alatt is energia adásvételezni, szolgáltatni tudjon az állampolgári-/megújulóenergia-közösség, ehhez megfelelő aggregátor ill. online applikáció lehet szükséges; a kereteket az állampolgári/megújulóenergia- közösségekkel ill. érdekképviseleti szakértőikkel, szervezeteikkel (szakmai civilszervezetek pl. MTVSZ) együtt, egyeztetve ki kell dolgozni.

5. Szabályozási homokozó kialakítása az állampolgári-/megújulóenergia-közösségekkel ill. érdekképviseleti szakértőikkel, szervezeteikkel (szakmai civilszervezetek pl. MTVSZ) együtt, egyeztetésben történjen.

6. A pilot projektek kiírása nem helyettesíti az alulról szerveződő állampolgári-/megújulóenergia-közösség kezdeményezések korábbi pontokban említett átfogó támogatását, fejlesztését, népszerűsítését, de egyfajta kezdeti lépést jelenthet afelé, ha megfelelő a kiírás.

7. Szükséges nyílt és részvételi egyeztetési folyamat az állampolgári-/megújulóenergia-közösségek hazai potenciáljáról és kezelendő akadályokról, maguk a közösségek és érdekképviseleti szervezeteik,szakértőik (szakmai civilszervezetek pl. MTVSZ) bevonásával. A témáról való egyeztetés és javaslatai, eredményei a magyar NEKT, az új Nemzeti Energia stratégia ill. a 2050-ig tartó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia anyagába és konzultációs folyamatába is beépítendők, mivel e dokumentumokban is tárgyalni kell az állampolgári-/megújulóenergia-közösségekkel kapcsolatos 2030-as ill. 2050-es távú terveket, intézkedéseket.

 

D. Együttműködéseink

- Vass Róbert szakdolgozata (Environment and Resource Management Master's Degree Programme Vrije Universiteit Amsterdam): Keleten is felkel a Nap - Energiaközösségek megjelenését ösztönző szabályozások feltárása (2020)

Magyar összefoglaló

Robert Vass, Master's thesis in English: The Sun rises in Eastern Europe too - Exploring enabling policies for energy communities in Hungary (2020)

Annex: interview with Bence Kovacs

- Horváth Tamara szakdolgozata (SZIE): Megújulóenergia-termelő szövetkezetek szerepe a vidékfejlesztésben (2019)

 

 

Hírek
2020. dec 15.
Közösségi energia hírlevél - 2020. decembere

Közösségi energia hírlevél - 2020. decembere

Nyilvánossá tesszük minden érdeklődő számára 2020. decemberi közösségi energia hírlevelünket, mert sok közérdekű fejlemény történt az ügyben. A tartalomból: a 2020. november 27-i országos szakmai közösségi energia konferenciánk anyagai, a villamosenergia törvény módosítása energiaközösségekhez és hasznos új anyagok (kézikönyv, videó).

2020. dec 02.
A közösségi energia hazai lehetőségei az új szabályozás küszöbén - online fórum anyagai, 2020.11.27.

A közösségi energia hazai lehetőségei az új szabályozás küszöbén - online fórum anyagai, 2020.11.27.

A MTVSZ által szervezett országos online szakmai fórum előadásai, jegyzetei és felvételei itt láthatók, letölthetők. A délelőtti döntéshozói fórum és a délutáni közösségi szakmai műhely egyaránt. Résztvevők voltak: ITM, önkormányzatok, hatóságok, megújuló energia üzleti szövetségek és kkv-k, energiaszolgáltatók, leendő megújulóenergia termelő-fogyasztó egyének és közösségek.

Oldalak

A Közösségi Energia programban 2013-2016 között hazai közösségi kezdeményezések

A Közösségi Energia programban 2013-2016 között olyan, hazai közösségi kezdeményezéseket népszerűsítettünk, amelyekre minél több pont illik az alábbiakból: 1. Energiatakarékossági és/vagy megújuló energiás beruházáson alapul 2. Lakosok bevonásával tervezett ill. működtetett 3. Közösségi demokratikus pl. szövetkezeti vagy példamutató projekt alapú együttműködés, 4. A résztvevő tagok/közösség és a környéken élők is részesülnek előnyeiből (a beruházás megtakarításából/profitjából vagy az energiájából). Közösségi energiás kezdeményezésekben benne rejlik jelenlegi energia-rendszerünk megváltoztatásának lehetősége, a valódi energiabiztonság, energiafüggetlenség. Európa-szerte indulnak közösségi és szövetkezeti kezdeményezések, melyek részben vagy teljesen önellátóak energia szempontjából, saját tulajdonú és működtetésű energiatermelő berendezések segítségével

Továbblépés a háztáji és közösségi megújuló energiában - európai szakmai fórum

A 2019. november 14-i közösségi energia szakmai fórum előadásai. A fórum célja volt egyrészt a júniusi fórumunk folytatása, az EU Tiszta Energia Csomag háztáji és közösségi energia szabályozása hazai jogharmonizációja és ennek kapcsán meghozandó hazai szakpolitikai intézkedések, tervek és finanszírozás. Másrészt Budapesten találkoztak a közösségi energiával foglalkozó főbb európai és hazai szakmai szervezetek, partnereink, a fórum így a jó példák és tapasztalatok megosztását is szolgálta.