Az intenzív hús- és tejtermék-előállítás globális rendszere egyre károsabb hatással van környezetünkre és társadalmunkra. A megművelhető területek túlnyomó részét a globális hús- és tejtermékipar használja fel, és ezzel a legfőbb felelős a mezőgazdasági tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok kibocsátásért, víz- és légszennyezésért.

Bár az Európai Unión belül 2005 óta általánosságban csökkent az állattenyésztés, a termelés szintje még mindig nagyon magas. A trendek a termelés erőteljes koncentrálódását mutatják, kevesebb számú, de nagyobb gazdaságok alakulnak: az EU-28-on belüli haszonállat-tenyészetek kis híján három negyede (72,2%) hatalmas gazdaságokban található, míg a kisgazdálkodásokhoz köthető haszonállat-tenyészetek száma a felénél is kevesebbre csökkent. Az EU legnagyobb tenyészetei közül néhány növelte az állatállomány sűrűségét, amiből arra következtethetünk, hogy intenzív tenyésztési formákat alkalmaznak. Nemcsak az állattartás koncentrálódik, az állati termékek feldolgozása és forgalmazása is hasonló trendet követ: néhány nemzetközi vállalat szerezte meg a globális irányítást az intenzív húsfeldolgozás felett. A húsipar kétszeresen koncentrált, mivel a vállalatok – határokon és fajtákon átívelve - egybeolvadások és felvásárlások révén terjeszkednek és maga a termelés is fokozódik, mivel egyre több állatot tartanak, melyeket a lehető leghamarabb le is vágnak.

Globálisan nézve az EU húsfogyasztása az élmezőnyben van, az utóbbi idők visszaesése ellenére is. Az átlagos fejenkénti húsfogyasztás az EU-ban körülbelül évi 69 kg. Az első számú kedvenc a sertés évi 32 kilóval, ezt a baromfi követi 24 kg/évvel, majd a marha és a borjú 11 kilóval, a sort a bárány és a kecske zárja 2 kilóval. Az átlagos EU-állampolgár kétszer annyi húst eszik, mint amennyit az egészségügyi szakértők ajánlanak. Az egészségnek és a környezetnek is jót tenne, ha a húsfogyasztás a felére csökkenne – ez heti 30-60 dekagramm bevitelét jelentené.

Ezek a fejlemények negatív hatással vannak a kisgazdálkodókra, a környezetre, az éghajlatra, az állatokra és a mi egészségünkre is.

A Föld Barátai hálózat magyar tagjaként a Magyar Természetvédők Szövetsége azért indította ezt a kampányt, hogy közösen gátat szabjunk ennek a folyamatnak, megfékezzük az intenzív állattenyésztést és a fenntarthatóság elveinek megfelelő, kisléptékű állattartás támogatását népszerűsítsük.

Csökkentenünk kell az állati termékek fogyasztását, ha pedig húst eszünk, jobb minőségű állati termékeket kell választanunk.

Olyan intézkedéseket sürgetünk, melyek elősegítik a gazdálkodók megélhetését, továbbá a gazdálkodók és a vásárlók közti bizalom növelését, a felelős termelési módszerek, mint például az extenzív, legelőn történő állattartás támogatása által.

Meggyőződésünk, hogy gyökeresen újra kell gondolnunk a hús- és tejtermék-előállításunk, illetve fogyasztásunkat annak érdekében, hogy visszaszorítsuk az élelmiszerek feletti globális kontrollt, hogy csökkentsük az egészségügyi és környezeti, éghajlati ártalmakat, minimalizáljuk az állatok szenvedését, valamint azt, hogy hogyan támogassuk az embereket a fenntartható étrend kialakításában.

A kampány részeként konferenciákat, workshopokat, vitaesteket fogunk szervezni több európai országban, emellett online információt juttatunk el azokhoz az emberekhez, iskolákhoz, éttermekhez, helyi hatóságokhoz, akik szeretnék csökkenteni, illetve mással helyettesíteni húsfogyasztásukat, és népszerűsíteni szeretnék a növényi alapú alternatívákat. Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy friss, szezonális, helyi termékeket használjanak főzéshez; a hagyományos helyi fajták és receptek felhasználásával, ezáltal is támogatva a környékbeli termelőket. Kapocsként szeretnénk működni a fenntartható gazdálkodást folytató termelők és vállalatok között, hogy munkájukért méltányos jövedelemben részesüljenek, s termékeik megkapják a kellő megbecsülést. Ennek érdekében együttműködést alakítunk ki a nemzetközi Húsmentes Nap Hálózattal.

A többszörösen feldolgozott vegán és vegetáriánus termékek nem jelentenek számunkra alternatívát, ahogyan a mesterségesen előállított húsok sem. Ezeket óriási multinacionális cégek reklámozzák, melyek a saját gazdasági érdekeiket helyezik előtérbe.

Reméljünk, te is csatlakozol hozzánk ebben az izgalmas és különleges kampányban!

Részletes információt a kampányunkról itt találsz.

 

Alprogramok
Hírek
2021. jan 25.
Véget ért az 1/7 Húsmentes vetélkedő – Gratulálunk minden résztvevő csapatnak!

Véget ért az 1/7 Húsmentes vetélkedő – Gratulálunk minden résztvevő csapatnak!

A 2020 őszén meghirdetett vetélkedő célja az volt, hogy a résztvevő diákok megismerkedjenek a túlzott húsfogyasztás következményeivel, és felismerjék, hogy már heti egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetnek a környezetünkért, az állatokért és a saját egészségükért. A téma megmozgatta a gyerekeket, közel 300 csapat jelentkezett 75 iskolából, az ország valamennyi megyéjéből.

Kiadványok

Húsmentes Nap

Húsmentes Nap- Receptkalauz

Hogyan készítsünk finom ételeket, olymódon, hogy óvjuk bolygónkat és szervezetünket?

Rövid útmutatónk ötletekkel szolgál arra, hogy miként tudnánk kevesebb, de jobb minőségű húst fogyasztani. Az itt leírtak segítséget nyújthatnak heti egy húsmentes nap beiktatásában is. Ezek az információk akkor is jól jöhetnek, ha pusztán egy kis változatosságra vágyunk, vagy éppen szeretnénk növényi alapú étrendre váltani.