Az adóelkerülés jogszerű és jogszerűtlen formáival sokszor jóval nagyobb összegeket spórolnak meg a nemzetek feletti vállalatok és magánszemélyek, mint amennyi adót befizetnek. Programunk erről a kártékony rendszerről rántja le a leplet, és javasol megoldásokat.

Az elmúlt években több botrány is megmutatta a globális adócsalások rendszerét és mértékét, mely nagysága még a szakembereket is meglepte.

A legismertebb példa a banán világkereskedelme. Egy évtizede leplezték le, hogy a dél-amerikai banánt a valóságban közvetlenül Európába hajózzák, de papíron először olcsón egy adóparadicsomba kerül, majd innen drágán Európába. Így a profit az adóparadicsomban keletkezik, ahol nem kell utána adózni.

Hazánk sem kivétel. 2015-ben a 11 legnagyobb Magyarországon működő vállalat 3000 milliárd profitot ért el, ami után 19 % társasági adót kellett volna fizetnie. Azonban különböző kedvezményekkel és trükkökkel ez a valóságban 0,35 % volt.

Megoldások

Az adócsalások mértéke már olyan magas, hogy már a politikusoknak is lépniük kellett. Számos területen szigorítanak a jogszabályokon, de még sok a teendő:

TÉNYLEGES TULAJDONOSOK
Közérdek, hogy tudjuk, valójában kinek a tulajdona  egy cég. Ma ez nincs így, számos kiskapu áll rendelkezésre a rejtőzködni akaróknak. Ezért adatbázist kell létrehozni a vállalatok tényleges tulajdonosairól, és ezt bárki számára hozzáférhetővé kell tenni.

ORSZÁGONKÉNTI JELENTÉSTÉTEL
A vállalatoknak egységesen országokra lebontva kell nyilvánosságra hoznia hol mennyit adózik. Az adót ott kell megfizetniük, ahol a tevékenységüket ténylegesen folytatják.

INFORMÁCIÓCSERE
Az adócsalások nagyobb része  leleplezhető lenne, ha az egyes országok adóhivatalai szorosabban együttműködnének, az információikat automatikusan megosztanák
egymással. Ezt az eddigieknél hatékonyabban kell tenniük, mert a globális vállalatokkal a nemzeti adóhatóságok nem tudják felvenni a versenyt.

GLOBÁLIS ADÓTESTÜLET
Jelenleg nincs olyan adózással foglalkozó globális testület, melynél egyenrangú félként ülnek az asztalnál a fejlett és a fejlődő országok. Az ENSZ keretén belül kell felállítani ezt a kormányközi adótestületet.

Tudj meg többet:

Nézd meg Adóigazságosság kiállításunkat a Flickr-n.

Vegyél részt egy luxemburgi szafarin, ahol azok a pénzügyi nagyvadak vadásznak, akik egy aláírásukkal több százmillió euróról hozhatnak döntést. Eredmény, hogy ezek az összegek - amit adóként kellett volna a multiknak befizetniük - eltűnnek a szemünk elől.