Hiszünk abban, hogy az életben a tanulás nem csak kötelesség, hanem egy izgalmas kaland is. Hisszük azt is, hogy a kíváncsiság és a tudásvágy ott van minden gyerekben, csak ki kell csalogatni azt. Mint, ahogy az is meggyőződésünk, hogy minden téma, legyen az bármely összetett vagy bonyolult, elmagyarázható a legkisebbeknek is, ha azt megfelelő módon, a gyerekek saját nyelvén, izgalmas formában mutatjuk be. Ezzel a szemlélettel szervezzük évek óta vetélkedőinket általános- és középiskolás gyerekek számára.

Magyar Természetvédők Szövetsége immár több, mint tíz éve szervezi meg többfordulós környezeti nevelési vetélkedőit, melyek célja, hogy a 10-18 éves korosztály figyelmét felhívja a társadalmunkat érintő legfőbb környezeti és társadalmi problémákra. Kiemelten fontosnak tartjuk a fiatal korosztály megszólítását. Emellett őszintén hiszünk abban, hogy az egyes témaköröket a maguk komplexitásában bemutató, ugyanakkor a diákok nyelvén megszólaló, izgalmas és szórakoztató módon összeállított feladatok, olyan tudást adnak és szemléletváltozást indítanak el a résztvevő gyerekekben, melyek kihatnak a jelenlegi és jövőbeli viselkedésükre, döntéseikre, életükre. 

A különféle témákat izgalmas történeteken keresztül mutatjuk be; van, hogy egy beteg vidrát kell megmenteniük a csapatoknak, miközben körbejárják a hulladék témakörét, máskor szupertitkos kémcsapatként derítik fel az elektronikai termékek árnyoldalait, vagy éppen ösztöndíjas diákokként járnak a társadalmi- és környezeti igazságtalanságok nyomában. A vetélkedők szakmai anyagai kidolgozásánál elsődleges szempontunk az újszerűség, a megoldás interaktív megközelítése a fiatal korosztály sajátosságainak figyelembevételével, valamint a feladatok összefűzése, izgalmas, fordulatos háttértörténetekkel, színes grafikával.

Az elmúlt évek során az éghajlatváltozásról, energiafogyasztásról (Klímaőrjárat sorozat, BéKaland), a fenntartható fejlődési célokról (A 7,5 milliárdos kérdés), az elektronikai eszközökről (L(áss) a mélyére, e-Figyelő), a hulladékról (Túl a hulladékhegyen, KörnyezetBarátok) és a természetvédelemről (A mogyorós pele nyomában) tanulhattak a diákok. Ezekkel a vetélkedőkkel több ezer csapat több tízezer diákját értük el.  

 
 
 
Alprogramok

Iskolai vetélkedőink

A Magyar Természetvédők Szövetsége immár tíz éve, 2008 óta szervezi meg több fordulós környezeti nevelési vetélkedőit, melyek célja, hogy a 10-18 éves korosztály figyelmét felhívja a társadalmunkat érintő legfőbb környezeti és társadalmi problémákra. Kiemelten fontosnak tartjuk a fiatal korosztály megszólítását és őszintén hiszünk abban, hogy az egyes témaköröket a maguk komplexitásában bemutató, ugyanakkor a diákok nyelvén, izgalmas és szórakoztató módon összeállított feladatok, olyan tudást és szemléletváltozást jelenteken a résztvevő gyerekeknek, melyek kihatással vannak jelen és jövőbeli viselkedésükre, döntéseikre. 

Iskolai vetélkedőink

Legyél a hétköznapok hőse!

Tippek a környezettudatos mindennapokhoz!

 

Ezen az oldalon különböző hasznos linkeket és tartalmakat találsz, amik segíthetnek abban, hogy a "hétköznapok hőse" lehess! Böngéssz, nézz körül, tudj meg minél többet, hogy együtt tehessünk egy zöldebb Európáért!

Ökoháló - fenntarthatóságra nevelési intézményi hálózat

A Magyar Természetvédők Szövetsége több évtizedes környezeti nevelési szakmai munkája során sok tapasztalat halmozódott fel, számos fenntarthatóságra nevelési anyag, program került kidolgozásra, amit tagszervezetinkkel együtt eddig is nagy örömmel használtunk különböző rendezvényeken és bocsátottunk különféle intézmények rendelkezésére.

Most egy olyan hálózat kialakításán dolgozunk, amelynek célja a fenntarthatóság széles körű, minden korosztályt elérő megismertetése, szemléletformálása különböző intézmények és szervezetek szakmai együttműködése által. 

Várunk minden hazai és határontúli érdeklődőt, akik szervezetük, intézményük, vállalkozásuk által bekapcsolódnának és aktívan együttműködnének a fenntarthatóságra nevelési intézményi hálózat, az ÖKOHÁLÓ tagjaival.

Töltsd le az Együttműködési nyilatkozatot és kitöltve küldd el a horvath.kinga@mtvsz.hu címre.    
VAGY
 
A felhívás PDF formátumban itt tölthető le.

Zöld Európa Tanoda

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízásából éghajlatvédelemmel kapcsolatos interaktív szemléletformáló foglalkozásokat szervezünk folyamatosan az iskolai tanév során. A program 2021. májusi indulása óta közel 6500 tanuló vett rész a játékos tanórákon.  A Zöld Európa Tanoda Foglalkozások ingyenesek a 7-12. évfolyamon tanuló diákok számára.

Zöld Európa Tanoda

LÉPTÉK képzés

A "LÉPTÉK – Lelkesítő éghajlatvédelmi pedagógus továbbképzés élményalapú kalendáriummal" című 30 órás akkreditált képzést a Magyar Természetvédők Szövetsége dolgozta ki együttműködésben a Magosfa Alapítvánnyal és az Éghajlatvédelmi Szövetséggel azoknak az iskolában dolgozó munkatársaknak, akik fontosnak tartják az éghajlatvédelem témáját, kérdéskörét beemelni az iskolai élet több területére. 

LÉPTÉK képzés

Zöld tudás a KlímaKépzővel!

A KlímaKépző oktatási csomag 12 tartalmas leckéből áll, amelyek mindegyike animációs videókat és teszteket tartalmaz és az éghajlatváltozással kapcsolatos különböző témákat tárgyalja
Hírek
2023. okt 12.
KlímaÖKOképző fenntarthatóságra nevelési gyűjtemény

KlímaÖKOképző fenntarthatóságra nevelési gyűjtemény

Az éghajlatváltozás környezeti hatásainak megismerése, ezek mérséklése és a fiatalok aktív bevonásának érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége elkészítette KlímaÖKOképző - Fenntarthatóságra nevelési gyűjteményét, azzal a céllal, hogy interaktív gyakorlatokon keresztül bevonja a fiatalokat az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság témakörébe. A nevelési gyűjtemény a gyakorlati tapasztalatokat helyezi előtérbe, ezzel motiválva a résztvevőket a tanulási folyamatba való aktív bekapcsolódásra.

Kiadványok

Fenntarthatóságra nevelés

Bombini és barátai

Megjelent a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör legújabb kisgyermekeknek szóló foglalkoztató füzete. Ingyenes, szabadon másolható kiadvány.

Fenntarthatóságra nevelés

Manka és Zsigi a tanyán

Manka és Zsigi a tanyán – Fogadjátok szeretettel a Magyar Természetvédők Szövetségének új feladatgyűjteményét, amely a nagysikerű Manka és Zsigi boltba megy foglalkoztató folytatásaként két kismókus kalandjain keresztül, játékos feladatokkal tanítja a legkisebbeket. Ingyenes, szabadon fénymásolható kiadvány.