Ha a REPowerEU a háztartásokat állítja a középpontjába, az EU 2025-re függetlenedni tud az orosz földgáztól

Ha a REPowerEU a háztartásokat állítja a középpontjába, az EU 2025-re függetlenedni tud az orosz földgáztól

Európa legnagyobb éghajlatvédelmi civilszervezete a Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) "REPower for the people" című új jelentése rámutat arra, hogy az EU 2025-re függetlenedni tud az orosz földgáztól anélkül, hogy máshonnan további gázimportra lenne szüksége.  

A szervezet által kidolgozott PAC (Paris Compatible Scenario, a Párizsi Klímamegállapodás szerinti) forgatókönyv számításai alapján az Európai Unió 2035-re meg tudja valósítani a fosszilis földgáz teljes kivezetését, kombinálva az energiapazarlás csökkentését, a megújuló energiákra való váltást és energiarendszer-rugalmassági lehetőségek kiépítését. A forgatókönyv 3 zászlóshajó intézkedése Uniós szinten 5 millió uniós épület energetikai felújítása, 5 millió tetőre szerelt napelem és 5 millió hőszivattyús fűtés 2025-ig.  

“A REPowerEU akkor lesz hatásos, ha a lakosságot, háztartásokat állítja a középpontjába. Azon vagyunk, hogy Magyarországra is készülhessen az energiaátmenethez PAC forgatókönyv. A lakossági és ipari ambiciózus energiahatékonyság-javítások és a megújuló energiákra való tempós átállás az egyetlen energiabiztonságos módja, hogy fosszilis-függőségünket, energiaszámláinkat tartósan csökkentsük.” - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.  

 

A Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) EU-szintű szakmai javaslatai a RePowerEU csomaghoz innen letölthetők magyar nyelven.

 

CAN hivatkozások: 

A CAN Europe „REPower for the People” jelentése: https://caneurope.org/content/uploads/2022/05/Repower-for-the-People-Briefing-2.pdf 

A CAN Europe 8 ajánlása az EU gyorsított, biztonságos és a Párizsi Megállapodással összeegyeztethető energetikai átmenetére az ukrajnai invázióval összefüggésben: https://caneurope.org/content/uploads/2022/03/8-measures-ENERGY-Ukraine.pdf