A "LÉPTÉK – Lelkesítő éghajlatvédelmi pedagógus továbbképzés élményalapú kalendáriummal" című 30 órás akkreditált képzést a Magyar Természetvédők Szövetsége dolgozta ki együttműködésben a Magosfa Alapítvánnyal és az Éghajlatvédelmi Szövetséggel azoknak az iskolában dolgozó munkatársaknak, akik fontosnak tartják az éghajlatvédelem témáját, kérdéskörét beemelni az iskolai élet több területére. 

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az éghajlatváltozás mind jobban és jobban befolyásolja mindennapjainkat, életünket. Érezzük a változást a körülöttünk lévő világban, de sokszor nem tudjuk, mi miért történik, s milyen lehetséges valós megoldások közül választhatunk; egyáltalán, van-e választásunk. A képzés abban ad segítséget a diákokkal mindennapi kapcsolatban álló munkatársaknak, hogy a fenti kérdésekre válaszokat, megoldási javaslatokat nyújt előadások, gyakorlatok, kiscsoportos foglalkozások és sok-sok játék bemutatásával, pozitív, a megoldásokra fókuszáló szemlélettel, hogy a tanórai és tanórán kívüli tevékenységekben használni tudják azokat.

A továbbképzési program nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatra (a képzés 2/3-a): az évszakokhoz kötődően mutatja be az éghajlatvédelem különféle területeit, elméletét és gyakorlatát. Többek között: az őszhöz társítja a közlekedés, a hulladékok, az energia és az étkezés témáját, a télhez a vásárlás, a faültetés, a madárbarát kert és a vegyszermentes háztartás kérdéskörét, a tavaszhoz az iskolakert, a beporzók és a helyi termékek átgondolását, a nyárhoz pedig az utazás, a víz és az idénynövények csoportját. Emellett biztos elméleti hátteret kapnak a résztvevők az éghajlatvédelem elméletéről, okairól, a fenntarthatóságról, áttekintést nyújt a nemzetközi, a nemzeti és a civil kezdeményezésekről, valamint az egyéni és közösségi megoldásokról, s az alkalmazkodás lehetőségeiről. 

A képzés végén a résztvevők tanúsítványt kapnak. 

Feltétele: 

- a képzés 80 %-án való részvétel, 

- az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel, 

- az írásbeli feladat teljesítése: egy korosztályspecifikus éghajlatvédelemmel kapcsolatos feladat kidolgozása, 

- írásbeli vizsga (teszt és rövid kifejtendő kérdések) 70 %-os teljesítése.

 

További információ: Horváth Kinga - horvath.kinga@mtvsz.hu - 70/326 5830

 

A meghirdetett képzések:

2022. június 20. (hétfő) 9:00 – június 22. (szerda) 17:00 - Győr

2022. május 27. (péntek) délelőtt - május 29. (vasárnap) délután - Kismaros