A Magyar Természetvédők Szövetsége immár tíz éve, 2008 óta szervezi meg több fordulós környezeti nevelési vetélkedőit, melyek célja, hogy a 10-18 éves korosztály figyelmét felhívja a társadalmunkat érintő legfőbb környezeti és társadalmi problémákra. Kiemelten fontosnak tartjuk a fiatal korosztály megszólítását és őszintén hiszünk abban, hogy az egyes témaköröket a maguk komplexitásában bemutató, ugyanakkor a diákok nyelvén, izgalmas és szórakoztató módon összeállított feladatok, olyan tudást és szemléletváltozást jelenteken a résztvevő gyerekeknek, melyek kihatással vannak jelen és jövőbeli viselkedésükre, döntéseikre. 

A jellemzően három fordulós, elektronikus vetélkedők az alábbi koncepció szerint kerülnek kialakításra: az első fordulóban a csapatok megismerkednek a témához kapcsolódó alapfogalmakkal, főbb tudnivalókkal, a második fordulóban feltárják a saját környezetükben fellelhető problémákat és lehetőségeket, a harmadik fordulóban pedig kreatív formában tesznek a problémák feloldásáért és környezetük jobbá tételéért.  A legjobban teljesítő csapatokat rendszerint döntőre hívunk meg, ahol is személyesen mérhetik össze tudásukat. A vetélkedő szakmai anyagainak kidolgozásánál fontos szempont az újszerűség, a csapatok interaktív megközelítése, a fiatal korosztály sajátosságainak figyelembevételévek, valamint a feladatok összefűzése, izgalmas, fordulatos háttértörténetekkel, színes grafikával.

E-figyelő

2018-as év középiskolásoknak szóló vetélkedője az „e-Figyelő”, mely az elektronikai hulladékok problémakörét járta körül. A fiatalok nap mint nap használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek.  A készülékeknek - mobiltelefon, tablet, laptop - jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásai vannak. Az e-Figyelő program az ezen eszközök életciklusa során felmerült problémákra hívta fel a figyelmet, beleértve a környezeti terheléseket, a gyárakban dolgozók egészségügyi, társadalmi és szociális szempontjait, a hulladék és újrahasznosítás kihívásait.

Túl a hulladékhegyen

A 2018-as évben az általános iskolás korosztálynak hulladék témakörben szerveztünk vetélkedőt, a „Túl a hulladékhegyen” során egy izgalmas történet szereplőivé és alakítóivá váltak a diákok. Így jutottak információhoz a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségéről, a szelektív gyűjtés, újrahasználat és újrahasznosítás összefüggéseiről.

A Mogyorós pele nyomában

2019-ben hirdettük meg „A Mogyorós pele nyomában” természetismereti vetélkedőnket felső tagozatos diákok számára. A megmérettetés során a diákok, megismerkedtek a természetvédelem fontosságával, ismeretet szereztek védett fajokról és gyakorlati feladatok megoldásával maguk is természetvédőkké válhattak.

Környezetbarátok

A 2019. évi „KörnyezetBarátok” vetélkedő témája a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás, a szelektív gyűjtés, újrahasználat és újrahasznosítás összefüggései voltak. A történet szerint öt iskolás kirándulni indult, útjuk során különböző kalandokba keveredtek…

ENERGIA Hősök

2020 januárjában indult jelenleg is futó felső tagozatos diákok számára meghirdetett "ENERGIA Hősök" vetélkedőnk a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében. A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok ismereteket szerezzenek éghajlatvédelem és energiatakarékosság témakörben, felmérjék saját energiafogyasztásukat és javaslatot tegyenek annak mérséklésére.

A fenti versenyek csupán példák az elmúlt évek vetélkedői közül, amelyek során éghajlatváltozásról- energiafogyasztásról (Klímaőrjárat sorozat, BéKaland), a fenntartható fejlődési célokról (A 7,5 milliárdos kérdés), elektronikai eszközökről (L(áss) a mélyéretanulhattak a diákok, és melyek során az elmúlt években több ezer csapat több tízezer diákját értük el.  

1/7 Húsmentes vetélkedő

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok megismerkedjenek a húsfogyasztásuk csökkentésének előnyeivel. Felismerjék, hogy már heti egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetnek a környezetünkért, az állatokért és saját egészségükért.

A vetélkedő során a csapatokat változatos, kreatív feladatok várják: az első fordulóban megismerkednek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a változatos táplálkozás előnyeivel, különböző kultúrák táplálkozási szokásaival. A második fordulóban kutatómunkát végeznek a témában és a tanultakat bemutatják társaiknak, majd a harmadik fordulóban a gyakorlatban is kipróbálják a megszerzett ismereteket.  

„SzabaduLÁSS – Juss ki a fogyasztás rabságából!”

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az éghajlatváltozás mind jobban és jobban befolyásolja mindennapjainkat, életünket. Érezzük a változást a körülöttünk lévő világban, de sokszor nem tudjuk, mi miért történik, s milyen lehetséges valós megoldások közül választhatunk; egyáltalán, van-e választásunk.

A vetélkedőn a résztvevő tanulók megismerkednek a biológiai sokféleség védelmével, az éghajlatváltozás hatásaival, a globális társadalmi problémákkal (szegénység, gyermekmunka, migráció, a nők és gyermekek helyzetének romlása). Megismerik a környezetpusztítás alapvető okait, közte a fogyasztásban rejlő csapdákat.

Mindezt változatos, kreatív, játékos feladatok segítségével, aminek következtében felismerik az egyéni, közösségi cselekvési lehetőségeket, megoldásokat, kiutat találva a túlfogyasztás fogságából.

Klímakalandos Újbuda 2021 ősz

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok egyénileg (szükség esetén tanári segítséggel) érdekes és hasznos ismereteket szerezzenek arról, hogy a környezetükre, Újbudára és mindennapjaikra hogyan hat az éghajlatváltozás, hogyan tudnak ehhez jól alkalmazkodni és környezet- és energiatudatosabbá tenni életmódjukat, akár az iskolában, akár otthon.

 

 

Hírek
2022. okt 06.
Scan4Chem vetélkedő

Scan4Chem vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet „Scan4Chem – Szkennelj a változásért!” címmel középiskolás korú diákok 3 fős csapatai számára. A vetélkedő 2022. október 1. és december 21.  között kerül megrendezésre. 

2021. szept 21.
Klímakalandos Újbuda 2021 ősz - online diákvetélkedőre felhívás újbudai felső osztályosoknak - MEGHOSSZABBÍTVA OKTÓBER 20-IG!

Klímakalandos Újbuda 2021 ősz - online diákvetélkedőre felhívás újbudai felső osztályosoknak - MEGHOSSZABBÍTVA OKTÓBER 20-IG!

A Magyar Természetvédők Szövetsége és Újbuda Önkormányzata szakmai együttműködésben 2021 őszén ismét megszervezi a „Klímakalandos Újbuda 2021” online vetélkedőt. Ezzel lehetőséget nyújtunk azon iskoláknak, diákoknak, akik az első vetélkedő körben 2021 tavaszán bármilyen okból nem tudtak részt venni.