A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat – melynek az MTVSZ is tagja - régiónk legnagyobb alulról szerveződő környezetvédelemmel foglalkozó civil szövetsége.

A Bankfigyelő Hálózat célja, hogy figyelje a nemzetközi pénzügyi intézményeket, amelyek világszerte több száz milliárd eurónyi befektetésért felelősek minden évben. Az általunk megfigyelt bankok és pénzügyi alapok gyakran háttérben vannak, működésükről keveset tudni, miközben nagyon fontos szerepet töltenek be a világ fejlődésében.

Más civil szervezetekkel és helyi közösségekkel azért dolgozunk együtt, hogy feltárjuk befolyásukat, és ellensúlyt teremtsünk ellenőrizetlen hatalmukkal szemben.

Az 1995-ben alakult Bankfigyelőnek jelenleg 12 országból vannak tagjai Közép- Kelet Európa és a Balkán térségéből (Bulgária, Belorusszia, Csehország, Észtország, Grúzia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna). A Magyar Természetvédők Szövetsége 2003-tól működik együtt a Bankfigyelő Hálózattal. 

A szervezet mára az egyik legerősebb környezetvédelmi hálózattá nőtte ki magát a közép-kelet-európai térségben. Tevékenységét elsősorban az energia, a közlekedés és az EU területén fejti ki, de foglalkozik a nemzetközi pénzügyi intézményekkel kapcsolatos társadalmi részvétel és információhoz való hozzáférés erősítésével is. A hálózat tagjai részt vesznek a pénzügyi intézmények éves közgyűlésein, valamint folyamatosan egyeztetnek ezen szervezetek vezetőivel, alkalmazottaival nemzeti, regionális és nemzetközi szinten egyaránt.

Tevékenységeink:

  • A nemzetközi pénzügyi szervezetek működésével kapcsolatos információ gyűjtése és ezek terjesztése a régióban hírlevelek segítségével, amelyek bemutatják mivel foglalkoznak ezek a szervezetek.
  • Kapacitásépítés a civil szektor nemzeti képviselőivel, hogy javuljon a környezetvédelemmel kapcsolatos döntésekben való részvétel, illetve közös képzések, értékelések, publikációk jelenjenek meg a nemzetközi pénzügyi intézményekkel kapcsolatban.
  • Szoros kapcsolat építése a régióban lévő környezetvédelmi aktivistákkal és a nyugati jó gyakorlatok és tapasztalatok megismerése. 
  • A nemzetközi pénzügyi intézmények által támogatott projektekkel foglalkozó esettanulmányok készítése (ezen keresztül a támogatási elvek kritikájának megfogalmazása) és alternatív javaslatok készítése.
  • Képviseleti tevékenység a szállítás, az energia és az erdészet területén a nemzetközi pénzügyi intézményekkel szemben. A Bankfigyelő tagszervezetei révén részt vesz az említett szervezetek éves közgyűlésein, illetve folyamatos egyeztetéseket kezdeményeznek ezek vezetőivel, alkalmazottaival.
  • Munkacsoportokba való rendeződés, mely elősegíti a fenti tevékenységek lehető legjobb színvonalon való elvégzését.

További információ a Bankfigyelő Hálózat honlapján, facebook és twitter oldalán. Videóink megtekinthetők a www.youtube.com/bankwatch videó-megosztón. A Bankfigyelő hálózat tagja és létrehozója a Counterbalance Koalíciónak

Hírek
2022. jan 10.
A budapesti reptérbővítés tanulsága: Az Európai Beruházási Banknak is szigorítani kell a hitelbírálatán

A budapesti reptérbővítés tanulsága: Az Európai Beruházási Banknak is szigorítani kell a hitelbírálatán

Az Európai Beruházási Bank (EBB) finanszírozza a Budapest Airport bővítését, amely az utas- és teherforgalmat drasztikusan növeli. A bank panaszmechanizmusa által végzett vizsgálat számos szabálytalanságot állapított meg mind az EBB, mind a reptér részéről a hitellel és beruházással kapcsolatban. Ha komolyan gondolják az éghajlatvédelmet és a környéken élők egészségét, mint állítják, akkor mind a szabályozáson, mind a gyakorlaton változtatniuk kell hívja fel a figyelmet közösen a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat.

2020. dec 27.
Évértékelő éghajlatvédelmi szemmel - 2020

Évértékelő éghajlatvédelmi szemmel - 2020

 

Mozgalmas évet zárunk éghajlatvédelem - mint közügy és közérdek - terén itthon. A mérleg vegyes képet mutat: tervekkel már haladt az ország előre, a megvalósítással kevésbé. Rövid évértékelőnk a helyzetet jól összefoglaló cikkeinkkel.

 

Oldalak
Kiadványok

Bankfigyelő

A Bankwatch útmutatója az uniós forrásokhoz

Mennyi uniós pénz jöhet Magyarországra, milyen módon és milyen célokra? Mikor és hogyan lehet beleszólásunk a pénzek elköltésébe? Tudjon meg többet a Bankfigyelő Hálózat és az MTVSZ közös kiadványából: Útmutató az uniós pénzalapokhoz.

Bankfigyelő

Uniós finanszírozási kisokos - Hogyan állítsuk az EU éghajlatvédelmi alapjait a közjó szolgálatába?

Az online kiadvány közérthetően összefoglalja, miből áll össze az Unió költségvetése és a tagállami keretek, hogyan zajlik az új 2021-2027 közötti költségvetés tervezése és hogyan befolyásolhatjuk, hogy e közpénzeket éghajlatbarát célokra tervezzék és átlátható módon költse el az ország.