A világ legnagyobb vegyipari vállalatai, akik a múlt század során DDT-vel és egyéb vegyszerekkel mérgezték meg az élővilágot, földjeinket, vizeinket, a levegőt, most az élelmiszereinkre akarják rátenni a kezüket.

Géntechnológiai úton olyan növényeket állítottak elő, amelyek minden sejtje rovarirtó szert termel, vagy pedig ellenállóvá vált valamilyen – általában a vállalat által előállított – totális gyomirtó szerrel szemben. Amennyiben ezek a növények bejutnak a táplálékláncba, kiszabadulnak az ellenőrzés alól, komoly egészségügyi, ökológiai és gazdasági károkat okozhatnak. A gyomirtószertűrő és a "rovarrezisztens" génmódosított növények a világ számos országában jelentős mértékben megnövelték a növényvéfőszer-felhasználást.

Újabban azzal próbálkoznak, hogy "precíziós nemesítés" köntösbe bújtatva csempésszék be Európába az új génmódosítási technológiákat.

Emellett a különféle szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül is megpróbálják lazítani, illetve kikerülni a génmódosított szervezetekre vonatkozó uniós szabályozást.

A génmódosított haszonnövények és intenzív nagyüzemi mezőgazdaság helyett alternatívaként az agroökológia térnyerését szorgalmazzuk.

 

Hírek
2018. szept 11.
Új nemesítési technikák és génmódosítás

Új nemesítési technikák és génmódosítás

- konferencia az ombudsman hivatalában 2018. szeptember 11.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Jövő Nemzedékek Szószólója, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Közép-magyarországi Zöld Kör konferenciájának  fontosságát önmagában is aláhúzza annak felismerése, mekkora potenciállal, milyen következményekkel képes a modern ember beavatkozni a természeti folyamatokba a génmódosítás eszközeivel.

2018. szept 11.
 Új nemesítési technikák és génmódosítás

Új nemesítési technikák és génmódosítás

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Jövő Nemzedékek Szószólója, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Közép-magyarországi Zöld Kör konferenciájának fontosságát önmagában is aláhúzza annak felismerése, mekkora potenciállal, milyen következményekkel képes a modern ember beavatkozni a természeti folyamatokba a génmódosítás eszközeivel.

Kiadványok

Mezőgazdaság és élelem

Agroökológia - egy új élelmezési rendszer Európa számára

Mi fán terem az agroökológia?
Kiadványunkban válasz talál erre! Az agroökológiát tudósok, gazdák és szervezetek széles köre támogatja. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa számára az agroökológia magába foglalja azt, hogy a teljes élelmiszer rendszert nézzük, beleértve az élelem megtermelését, elosztását és fogyasztását egyaránt. Fontos, hogy az agroökológia bevonja az aktív állampolgárokat és közösségeket, lehetővé teszi az emberek számára, hogy ők döntsenek arról, milyen élelmet termeljenek, illetve fogyasszanak és a térségük természeti erőforrásaival miképpen gazdálkodjanak.

 

 

Génmanipuláció

A multik hatalomátvétele?

A készülő szabadkereskedelmi megállapodás (a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség - TTIP) elsöpörheti a környezet- és természetvédelem terén évtizedek küzdelmes munkájával kivívott eredményeket, és befagyaszthatja a jövőbeni szabályozásokat. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és a Védegylet közös röpirata.