Célunk, hogy minél több természeti érték maradjon fenn hazánkban, ezért részt veszünk egyes beruházások hatósági engedélyezési eljárásában, szükség esetén pedig a média figyelmét is ráirányítjuk a természeti értékeket károsító tevékenységekre. Kiemelten foglalkozunk a helyi jelentőségű védett területekkel: akciókkal, kiadványokkal, képzésekkel, konferenciákkal hívjuk fel rájuk a figyelmet.
Évente több ezer fiatal vesz részt a tagszervezeteink által működtetett természet- és környezetismereti táborokban, erdei iskolákban és kerül ezáltal közelebb a természethez.

Folyamatosan figyelemmel követjük, hogy mennyi pénzt jut az uniós és hazai fejlesztési forrásokból a biológiai sokféleség megőrzésére, illetve károsítására.   

Kiemelten foglalkozunk a helyi jelentőségű védett területekkel: akciókkal, kiadványokkal, képzésekkel, konferenciákkal hívjuk fel rájuk a figyelmet.   

Évente több ezer fiatal vesz részt a tagszervezeteink által működtetett természet- és környezetismereti táborokban, erdei iskolákban és kerül ezáltal közelebb a természethez.   

Alprogramok

Fővárosi természeti értékeink

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de problémákat és természeti kincseket is rejt.
Ezen értékek népszerűsítésére szeretnénk a védett területek megismerését, megóvásának fontosságát minél több emberhez eljuttatni. Ehhez évek óta különféle programokat szervezünk, kiállításokkal, kiadványokkal és különféle tevékenységekkel hozzuk közelebb az itt élőkhöz fővárosunk védett természeti értékeit.

Fővárosi természeti értékeink

“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás védett fővárosi területeken

A Magyar Természetvédők Szövetsége az idei évben is sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjához.

Ingyenes programsorozat keretében felső-tagozatos diákok, közelebbről is megismerhették Budapest két természetvédelmi területét. A program több részből állt, mely komplex képet adott  a diákok számára a fenti területekről. Célunk az volt, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, és tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan bevontuk egy természetvédelmi terület megóvásába.

E programon kívül további nyolc intézmény zöldítésében segítettünk, melyhez minden eszközt biztosítottunk.

Finanszírozás és természetvédelem

Projekt leírása 

Az Állampolgári Figyelő (Citizens’ Observatory) elnevezésű projektünk célja, hogy növeljük az Európai Unió NextGenerationEU gazdaságélénkítő csomag keretében biztosított támogatások átláthatóságát és elősegítsük az állampolgári részvételt a pénzügyi döntésekben. 

Jelenleg rendkívül kevés lehetőség van beleszólni az uniós támogatások elosztásával kapcsolatos döntésekbe. Többek között ez is az oka annak, hogy az uniós (és nemzeti) támogatások a biodiverzitás csökkenését és az éghajlatváltozást egy rendkívül leszűkített eszközzel, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével próbálják meg orvosolni, és nem támaszkodnak az ökoszisztéma alapú megoldásokra.  

Pedig hazánk az Európai Unió többi tagállamával együtt vállalta, hogy 2024-re az uniós költségvetésben 7,5%-ra növelik a biológiai sokféleség védelmére és helyreállítására szánt összeget. Jelenleg ettől a céltól nagyon messze vagyunk.  

Projektünk kilenc uniós tagállamban (Csehország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Franciaország, Németország, Görögország, Litvánia, Portugália) erősíti a civil kontrollt az uniós pénzügyek felett. 

Szervezetünk a magyar Helyreállítási Terv vízgazdálkodási komponensében zajló beruházásokat monitorozza. 

Háttéranyagok védett fővárosi értékekről

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de természeti problémákat és kincseket is rejt.

Ezen értékek népszerűsítésére szeretnénk a védett területek megismerését, megóvásának fontosságát minél több emberhez eljuttatni, melyhez egy olyan túravezetésre alkalmas szakember bázis kialakítását is fontosnak tarjuk, amely alkalmas a területek minél szélesebb körű megismertetésére.

A túravezetés felől érdeklődőknek ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azon anyagainkat, melyek segítséget jelenthetnek felkészülni a sikeres túravezetésre, fővárosunk védett területeinek népszerűsítésére.

Hírek
Oldalak

“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás védett fővárosi területeken

 

Ingyenes programsorozat keretében iskolai csoportok részletes ismereteket szerezhetnek egy-egy budapesti védett területtel kapcsolatban. A program több részből áll, mely komplex képet nyújt a felső tagozatos, ill. középiskolás diákok számára a területekről. Célunk, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, majd tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan vonjuk be egy természetvédelmi terület megóvásába.

 

Kiadványok

Természetvédelem

Javaslatok a biodiverzitás-barát intézmény kialakításához

Ajánljuk szeretettel oktatási intézmények számára készült füzetünket, amely számos ötletet ad a biodiverzitás-barát belső és külső terek kialakításhoz.

Az intézmények körüli, saját kezelésben lévő zöldterületek és a hozzájuk tartozó épületek kézenfekvő lehetőségeket nyújtanak arra, hogy közösségként fellépve mintát adhassunk annak használói és az odalátogatók számára, hogy magunk is sokat tehetünk a biológiai sokféleség megőrzéséért.

Természetvédelem

Ötletek a biodiverzitás-barát kert kialakításához

Kiadványunk számos gyakorlati javaslatot tesz a biológiai sokféleség megőrzésére saját kertünkben.

Fogadjátok szeretettel Dr. Gyulai Iván legújabb ötleteit a biodiverzitás-barát kert kialalkításához.