Célunk, hogy minél több természeti érték maradjon fenn hazánkban, ezért részt veszünk egyes beruházások hatósági engedélyezési eljárásában, szükség esetén pedig a média figyelmét is ráirányítjuk a természeti értékeket károsító tevékenységekre. Kiemelten foglalkozunk a helyi jelentőségű védett területekkel: akciókkal, kiadványokkal, képzésekkel, konferenciákkal hívjuk fel rájuk a figyelmet.
Évente több ezer fiatal vesz részt a tagszervezeteink által működtetett természet- és környezetismereti táborokban, erdei iskolákban és kerül ezáltal közelebb a természethez.

Alprogramok

Fővárosi természeti értékeink

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de problémákat és természeti kincseket is rejt.
Ezen értékek népszerűsítésére szeretnénk a védett területek megismerését, megóvásának fontosságát minél több emberhez eljuttatni. Ehhez évek óta különféle programokat szervezünk, kiállításokkal, kiadványokkal és különféle tevékenységekkel hozzuk közelebb az itt élőkhöz fővárosunk védett természeti értékeit.

Fővárosi természeti értékeink

“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás védett fővárosi területeken

A Magyar Természetvédők Szövetsége az idei évben is sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjához.

Ingyenes programsorozat keretében felső-tagozatos diákok, közelebbről is megismerhették Budapest két természetvédelmi területét. A program több részből állt, mely komplex képet adott  a diákok számára a fenti területekről. Célunk az volt, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, és tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan bevontuk egy természetvédelmi terület megóvásába.

E programon kívül további nyolc intézmény zöldítésében segítettünk, melyhez minden eszközt biztosítottunk.

Háttéranyagok védett fővárosi értékekről

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de természeti problémákat és kincseket is rejt.

Ezen értékek népszerűsítésére szeretnénk a védett területek megismerését, megóvásának fontosságát minél több emberhez eljuttatni, melyhez egy olyan túravezetésre alkalmas szakember bázis kialakítását is fontosnak tarjuk, amely alkalmas a területek minél szélesebb körű megismertetésére.

A túravezetés felől érdeklődőknek ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azon anyagainkat, melyek segítséget jelenthetnek felkészülni a sikeres túravezetésre, fővárosunk védett területeinek népszerűsítésére.

Hírek
2022. május 22.
Ma van a Magyar Természet Napja!

Ma van a Magyar Természet Napja!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország által létrehozott jeles napon szeretnénk felhívni a figyelmeteket a természeti kincseink megőrzésének a fontosságára.

2022. május 18.

Összefogott három szervezet a tihanyi Kenderföldek védelmében

 
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Révbe Érünk Egyesület és a Tihanyi Horgász Egyesület együttműködési megállapodást kötött a tihanyi Kenderföldek védelmében. Első lépésként geodézia, hidrológiai vizsgálatokat végeznek, és felmérik a terület élővilágát. Ez nyújthat csak kellő alapot ahhoz, hogy hosszú távú megőrzési és hasznosítási koncepciót lehessen kialakítani. 
Oldalak

“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás védett fővárosi területeken

 

Ingyenes programsorozat keretében iskolai csoportok részletes ismereteket szerezhetnek egy-egy budapesti védett területtel kapcsolatban. A program több részből áll, mely komplex képet nyújt a felső tagozatos, ill. középiskolás diákok számára a területekről. Célunk, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, majd tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan vonjuk be egy természetvédelmi terület megóvásába.

 

Kiadványok

Természetvédelem

Amikor a természet igazít útba

Engedd, hogy a természet igazítson útba!

A biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlatváltozás napjaink legjelentősebb környezeti fenyegetései, amelyekkel szembe kell néznünk. E válságok kezelése céljából az EU az európai zöld megállapodás részeként egy sor éghajlati és környezetvédelmi célkitűzést határozott meg. Például az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentését, vagy a szárazföldi és a tengeri területek 30%-ának védelem alá helyezését 2030-ig.


E célok eléréséhez a következő évtizedben a természetvédelmi finanszírozás és a beruházások jelentős növelésére van szükség. A két válság nem kezelhető külön, csak együtt. Mindkét fronton cselekvésre van szükség a céljaink eléréséhez.

Tanulmányunk öt kiemelkedően hatékony példát - köztük egy magyart - mutat be, melyek a biológiai sokféleség helyreállításával segítik elő a klímavédelmet és az adott térség gazdasági fellendülését.

Olvasd el tanulmányunkat!