A Magyar Természetvédők Szövetsége három évtizede küzd a környezet és természet védelméért. Rá kellett jönnünk, hogy bolygónk pusztulása, a fajok kihalása, a zöldterületek eltűnése, a változó időjárás nem független a világban zajló egyéb folyamatoktól. Sajnos a pénzrendszer, a gazdasági érdekek elsőbbsége minden más szempontot, értéket háttérbe szorít.

Mi a probléma?

A gazdaság növekedésétől, a még több pénztől várjuk a környezeti és szociális problémák megoldását is, miközben lehet, hogy pont fordítva van: az anyagi javak előtérbe helyezése jelenti a probléma alapját. A természetet kizsákmányoljuk, hogy kiszolgáljuk a gazdaság igényeit, emellett és a pénzügyi rendszert is úgy alakítottuk ki, hogy kiszolgálja a gazdaság érdekeit, a vagyonosok további gazdagodását.

Mit akarunk?

Egy kiegyensúlyozott, fenntartható társadalomban minden érték a maga helyén, minden egyformán fontos. Nem lehet a pénzt, a gazdasági növekedést az egyetlen értékmérőnek megtenni. Ha a legfőbb érték az anyagi jólét, akkor annak következménye, hogy az ember gondolkodásában megjelenik a természet kizsákmányolása. A Pénz és fenntartható fejlődés programunk minden tevékenységének végső célja az, hogy az értékek helyükre kerüljenek, a anyagi jólét, helyett a jól-lét és az emberi boldogság legyen a fontos.

Alprogramok

Adóigazságosság

Az adóelkerülés jogszerű és jogszerűtlen formáival sokszor jóval nagyobb összegeket spórolnak meg a nemzetek feletti vállalatok és magánszemélyek, mint amennyi adót befizetnek. Programunk erről a kártékony rendszerről rántja le a leplet, és javasol megoldásokat.

Az elmúlt években több botrány is megmutatta a globális adócsalások rendszerét és mértékét, mely nagysága még a szakembereket is meglepte.

Adóigazságosság

Bankfigyelő

A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat – melynek az MTVSZ is tagja - régiónk legnagyobb alulról szerveződő környezetvédelemmel foglalkozó civil szövetsége.

Bankfigyelő

Kereskedelmi egyezmények

Az Európai Unió által az elmúlt években tárgyalt kereskedelmi és befektetési egyezmények veszélybe sodorják mindazokat a vívmányokat, amelyeket a környezet- és természetvédelem terén az elmúlt években elértünk. Ezek az egyezmények a környezetvédelmi normák aláásása mellett különleges előjogokkal ruháznák fel a nemzetek feletti vállalatokat, például beperelhetik azokat az országokat, amelyek állampolgáraik egészsége, környezetünk védelme érdekében meghoznak bizonyos intézkedéseket.

 

Kereskedelmi egyezmények
Hírek
2019. dec 17.
Egy övezet, egy út – ki és hova jut? Konferencia a kínai befektetések lehetőségeiről és kockázatairól

Egy övezet, egy út – ki és hova jut? Konferencia a kínai befektetések lehetőségeiről és kockázatairól

Beszámoló a 2019. november 26-án tartott konferenciáról

 

A világgazdaság egyik legbefolyásosabb országa Kína, s szerepe növekszik. A kínai külgazdasági stratégia megvalósítását támogatják a kínai bankok által adott kölcsönök, amelyek alapján számos infrastruktúrafejlesztés valósul meg Ázsiában, Afrikában és Európában is. Magyarország különösen nyitott a kínai befektetésekre, vezetőink törekszenek arra, hogy a XXI. századi Selyemútnak hazánk aktív része legyen. Egy fenntartható és élhető Magyarország/Európa/világ megteremtésére törekedve érdemes a gazdaságfejlesztés ezen irányában rejlő lehetőségeket és kockázatokat számba venni. Ehhez kíván hozzájárulni konferenciánk külföldi és hazai tapasztalatok számbavételével.

2019. okt 24.
Civilek tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Bankhatóság vezetője átigazoljon a pénzügyi lobbihoz

Civilek tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Bankhatóság vezetője átigazoljon a pénzügyi lobbihoz

(Budapest, 2019. október 24.) - A Magyar Természetvédők Szövetsége tájékoztatása szerint Brüsszelben több mint 50 európai civil szervezet tiltakozik, mert az Európai Bankhatóság engedélyezte, hogy a hatóság jelenlegi főigazgatója, Farkas Ádám azonnal átüljön legnagyobb európai banki lobbicsoport vezérigazgatói székébe. Az esetet az Európai Parlament plenáris ülése is megvitatja a mai napon.

Kiadványok

Pénzrendszerváltás

Az életigenlő gazdaságért füzet

A COVID-19 világjárvány sokakat ráébresztett arra a tényre, hogy globalizált életünk sérülékeny, nem fenntartható. A vírus terjedése nem lett volna ilyen veszélyes és gyors, ha nem lenne a gazdaság és az élet ennyire globalizált, másrészt a gazdasági hatásai sem lettek volna ilyen pusztítóak egy helyi erőforrásokra épülő rendszerben. A Magyar Természetvédők Szövetsége komplex javaslatcsomagot dolgozott ki egy fenntarthatóbb és ellenállóbb gazdaság kialakítása érdekében. A javaslatcsomag főbb elemeit tartalmazza ez a kiadvány.

Pénzrendszerváltás

Pénzrendszerváltást! füzet

Belátható, hogy a pénzrendszer anomáliáinak közvetlen hatása van fenntarhatóságra. Amelyik állam a GDP-je jelentős részét fordítja adósságvisszafizetésre, állandó növekedési kényszerben van, és elkerülhetetlenül a környezetre és társadalomra terheli e növekedés külső költségeit. A profitnövelésben érdekelt kereskedelmi bankok hitelezési politikái kevéssé veszik figyelembe a közérdeket, a gazdaságot a környezetileg és szociális káros beruházások felé terelik. Több jelentős nemzetközi kezdeményezés szerint a jelenlegi pénzrendszer fenntarthatóságra gyakorolt negatív hatásait jelentős mértékben kiküszöbölné, ha az országok bevezetnék az állami pénzrendszert. Ha elolvassák füzetünket rádöbbenhetnek, hogy miért is lenne alapvető fontosságú az állami pénzrendszer bevezetése.