A Magyar Természetvédők Szövetsége az idei évben is sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjához.

Ingyenes programsorozat keretében felső-tagozatos diákok, közelebbről is megismerhették Budapest két természetvédelmi területét. A program több részből állt, mely komplex képet adott  a diákok számára a fenti területekről. Célunk az volt, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, és tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan bevontuk egy természetvédelmi terület megóvásába.

E programon kívül további nyolc intézmény zöldítésében segítettünk, melyhez minden eszközt biztosítottunk.

A program leírása:

Programsorozatunk egy műhelyfoglalkozással kezdődött (2020.03.03.), amelyen a sikeresen pályázó osztályok tanárai vehettek részt, ahol a pedagógusok megismerték a program további elemeit. Ezt követően izgalmas előadást hallgathattak szakértőnktől a X. kerületi Felsőrákosi-rétek és a XVII. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi területekről, majd kiválasztották azt a területet, amit részletesen is szeretnének megismertetni a diákokkal.

A következő elemeként szakértőnk az iskolába látogatott, bemutatta a diákoknak a kiválasztott védett területet. A foglalkozás mellett iskolazöldítésre is sor került, ahol madárodút, rovarhotelt helyeztek ki a gyerekek, majd megismerkedtek több fűszer- és mézelő növényfajjal, amelyekkel az iskolaudvart színesítették. Több mint 90 diák vett részt a program ezen elemében.

A következő foglalkozáson egy kirándulásra invitáltuk a résztvevő diákokat, ahol szakvezetőnk segítségével megismerték a területet. A terület kialakulásán kívül szó esett a tájtörténetről és az élőhely flóra- és faunavilágába is betekintést nyertek a résztvevők. Több mint 70 diák és tanár kirándult velünk és ismerték meg Budapest egy kiemelkedő természetvédelmi területét.

 

Kiegészítő tevékenységként a vírushelyzetre reagálva további nyolc intézmény zöldítését is vállaltuk, és a résztvevő pedagógusok számára online konzultációt is biztosítottunk. A tanárok segítségével madárodút, madáretetőt és rovarhotelt helyeznek el a diákok, továbbá mézelő- és fűszernövényekkel színesítik iskolájuk udvarát. Összesen 146 diák vett részt a programban és 8 pedagógus vett részt az online konzultáción.

Ezen kívül online oktatóanyagot készítettünk, mellyel a gyerekek még jobban elmélyíthetik tudásukat a témával kapcsolatban. Az oktatócsomag részei a ppt előadások, online játékok is, amelyek az alábbi linkeken tölthetők le.

 

A védett területekhez kapcsolódó online oktatóanyagok és foglalkoztatófüzetek is készültek, melyek az alábbi hivatkozásokon letölthetők.

X. kerületi Felsőrákosi-rétek helyi jelentőségű természetvédelmi terület

Az előadás megtekinthető itt.

A előadás ppt. formátumban letölthető innen.

Az előadás kérdéseiből készült kvíz itt elérhető.

A foglalkoztatófüzet letölthető innen.

A foglalkoztatófüzet megoldókulcs letölthető innen.

 

XVII. kerületi Merzse-mocsár helyi jelentőségű természetvédelmi terület

Az előadás megtekinthető itt.

A előadás ppt. formátumban letölthető innen.

Az előadás kérdéseiből készült kvíz itt elérhető.

A foglalkoztatófüzet letölthető innen.

A foglalkoztatófüzet megoldókulcs letölthető innen.

További online játékgyűjtemény a területekről elérhető itt.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

Hírek
2020. nov 13.
Felhívás budapesti iskoláknak intézményük zöldítésére

Felhívás budapesti iskoláknak intézményük zöldítésére

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége idén sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjára. A projekt keretében ingyenes programot kínálunk, melynek keretében iskolai csoportok alaposan megismerkedhetnek egy-egy budapesti védett területtel, ezen kívül zöldebbé varázsolhatják iskolaudvarukat.

Kiadványok

Természetvédelem

Ismerd meg a Merzse-mocsarat!

A foglalkoztatófüzet Budapest egyik legnagyobb jelentőségű madárvonuló helyét, a Merzse-mocsarat mutatja be. A feladatokat a diákok önálló módon, tanári vagy szülői segítség nélkül is meg tudják oldani.

Természetvédelem

Ismerd meg a Felsőrákosi-réteket!

Az “ISMERD MEG a Felsőrákosi-réteket!” című foglalkoztatófüzet az egyik utolsó egybefüggő budapesti láprétet mutatja be. A feladatokat a diákok önálló módon, tanári/ szülői segítség nélkül meg tudják oldani.