Az „Együtt a másfél fokért” – angolul LIFE TogetherFor1.5 – egy európai projekt, amelynek célja, hogy az EU éghajlatvédelmi fellépését összhangba hozza a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os célkitűzésével, építve a nemzeti és uniós szintű éghajlat- és energiapolitikai lehetőségekre. Az MTVSZ a magyar partner ebben a 2022-2025 közötti pályázatban.

 

PROJEKT HÍREK, ANYAGOK:

A Nemzeti Energia és Klímaterv társadalmi konzultációjára beküldött MTVSZ vélemény (2023. július 7). Also available: the English version of our consultation response to the draft updated HU NECP (7 July 2023).

A projekt keretében elkészült legújabb videónk:

A Nemzeti Klíma- és Energiatervek (NEKT) felülvizsgálatára vonatkozó közép-kelet-európai  általános elvek - civil javaslatok (2023 márc.)

EGYÉB CAN Europe vonatkozású szakpolitikai ANYAGOK:

Open letter of European CSOs and progressive industry associations: Exclude fossil fuels from financial support under the Social Climate Fund (SCF), Feb 2023

 

--------------

PROJEKTLEÍRÁS

Kik vagyunk?

14, tizenhárom európai országban működő, éghajlatváltozással és környezetvédelemmel foglalkozó civilszervezet, amelyek együtt dolgoznak azon, hogy Európa a jelenlegi és a jövő nemzedékek számára biztonságos és stabil éghajlatot teremtsen. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy kormányainkat arra ösztönözzük: gyorsítsák fel a nemzeti szintű éghajlatvédelmi, energiaátmenetet elősegítő intézkedéseket országainkban, és hogy elszámoltathatóvá tegyük őket intézkedéseikért.

 

Céljaink

Hiszünk abban, hogy a veszélyes éghajlatváltozás megelőzése és kezelése mindannyiunk ügye, és a kormányoknak élen kell járniuk abban, hogy a következő néhány évben Európa-szerte jelentősen felgyorsítsák az éghajlatvédelmi, energiaátmeneti intézkedéseket.

Az uniós országok idén fogják előterjeszteni a 2030-ig szóló, felülvizsgált éghajlati és energetikai terveiket, amelyeknek mélyrehatóan át kell alakítaniuk rendszereinket. Ezeket a terveket nemzeti energia- és klímaterveknek (NEKT magyarul, angolul NECP) nevezik, és a 2021-2030-as időszakra vonatkoznak. Így hét év áll rendelkezésünkre, hogy Európát az éghajlat-semlegesség eléréséhez vezető útra tereljük.

Az, hogy hogyan jutunk el odáig, tiszta: biztosítsuk, hogy senki se maradjon ki az átmenetből és részesedjen annak előnyeiből; törekedjünk az üvegházgáz kibocsátások valódi csökkentésére, vessünk véget a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségnek, az energiatakarékosságot növeljük és gyorsítsuk fel a megújuló energiákra váltást úgy, hogy közben védjük a természetet, környezetünket.

Fejlett gazdaságként és jelentős múltbeli kibocsátóként az EU-nak 2030-ra legalább 65%-os kibocsátáscsökkentést kellene és tudna elérni, 2040-re pedig nettó nulla kibocsátóvá azaz klímasemlegessé válnia.

 

Mit teszünk?

A NEKT-ek közelgő, 2023 és 2024 között esedékes felülvizsgálata jó lehetőséget kínál az Uniós tagállamok számára, hogy előre lépjenek és a terveiket sokkal közelebb hozzák a valós energiaátmeneti szükségleteikhez és lehetőségeikhez. Figyelemmel kísérjük, értékeljük, támogatjuk és szorgalmazzuk a megfelelő intézkedéseket.

A LIFE TogetherFor1.5 projekt célja, hogy az EU éghajlat-politikai fellépését összhangba hozza a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os célkitűzésével, három éghajlat- és energiapolitikai lehetőségre építve: az EU Irány az 55% (Fit for 55) csomag és a RePowerEU véglegesítése és végrehajtása; a NEKTek felülvizsgálata; valamint a nemzeti hosszú távú (éghajlatvédelmi) stratégiák felülvizsgálata.

Ezek az uniós és nemzeti szintű szakpolitikai folyamatok jelentős társadalmi és gazdasági átalakulási lehetőségeket jelentenek, jelentősen felgyorsíthatják az EU klímasemlegességre átmenetét, köszönhetően az Uniós forrásoknak is.

A projekt időtartama 2022 szeptembere - 2025 szeptembere.

A lefedett országok és partner civilszervezetek:

Belgium: Zemiata, Csehország: BBL, Bulgária: Za Zemiata: Csehország: Közlekedési és Energiaügyi Központ (CDE), Horvátország: DOOR, Dánia: Gruppen-92, Észtország: Estonian Fund for Nature, Franciaország: RAC France, Németország: Germanwatch, Magyarország: MTVSZ, Lengyelország: Fenntartható Fejlődés Intézete (ISD), Portugália: ZERO, Szlovénia: FOCUS, Spanyolország: SEO/Birdlife. Valamennyi projektpartner tagja az európai Klíma Akcióhálózatnak (Climate Action Network, CAN Europe), amelynek titkársága koordinálja a projektet.

A projekt európai honlapja: https://1point5.caneurope.org/

A projekt twitter oldala: https://twitter.com/together1point5

Az MTVSZ-nél a projekt kontaktja: Botár Alexa, alexa(kukac)mtvsz.hu

 

 

Jogi nyilatkozat: Az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy a CINEA véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Hírek