Fosszilis-függőségünk csökkentése programunk 3 részből áll: Szénkivezetés/méltányos átállás alprogram, Gázkivezetés alprogram és Palagáz alprogram.

 

Szénkivezetés (méltányos átállás) alprogramunkban egyrészt azon dolgozunk, hogy a hazai karbonsemlegesség eléréséhez az ország a lakossági fűtésből is vezesse ki a szenet, lignitet és a 100 ezer, ma lignittel (is) fűtő háztartás tiszta fűtésre váltását segítse az állam. Másrészt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyében aktív partnerszervezeteinkkel célunk, hogy a 3 megyei méltányos átállás területi terv tartalmazza a háztartási szénkivezetést, a tervezésbe érdemben vonják be a helyi érdekképviseleti csoportokat, közösségeket, önkormányzatokat, legyenek ők a tervek fő kedvezményezettjei.

 

"Gázkivezetés" alprogram: Az energiaátmenet, a szén kivezetése ne jelentse egy másik, hasonlóan szennyező fosszilis energiára a földgázra való áttérést. A földgáz nem alkalmas átmeneti tüzelőanyagnak, az import ill. a hazai készletek kitermelésének környezet- és egészségi kárai, kockázatai, pláne a közpénzekből való infra-fejlesztés több problémát okoz, mint amennyit megoldhatna. Menü/Alprogramok/Gázkivezetés, vagy írja be a www.mtvsz.hu/gazkivezetes linket a böngészőbe.

 

Palagáz alprogram: Az MTVSZ 2012-től követi az európai és hazai palagáz-vitát, együttműködve a Föld Barátai Európával és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal, ill. regionális/helyi civil szervezetekkel. Foglalkozunk a palagázzal kapcsolatos hazai tervekkel és azok társadalmi-környezeti-gazdasági hatásaival, a lakosság érdekeinek érvényesítésével a döntéshozók felé. Menü/Alprogramok/Palagáz, vagy írja be a www.mtvsz.hu/palagaz linket a böngészőbe.

A Szén- és gázkivezetés programunk kontaktja:
Botár Alexa, éghajlatvédelem és energia programigazgató, alexa(kukac)mtvsz.hu
 
 
SZÉNKIVEZETÉS ALPROGRAM TEVÉKENYSÉGEINK:

2022. november 25. közlemény. A magyar energia veszélyhelyzeti akcióterv két intézkedése, kormányrendelete szembe megy az igazságos átmenettel. Ez késlelteti ill. akadályozhatja a Területi Igazságos Átmeneti Tervek (TIÁT) elfogadhatóságát és megvalósításuk elindítását, maga az Igazságos Átmeneti Alap (JTF) a 3 karbon-intenzív megyébe jutható össz. kb. 270 millió eurójának folyósíthatóságát, sőt kihathat a teljes KEHOP Plusz-ra is.

2022. október: Tájékoztató az igazságos átmenet előrehaladásáról - ifjúsági csoportok értékelése:  Magyarországi fejezet - magyarul.   Youth Engagement in Just Transition - English version .

2022. október: Közép-és kelet-európai áttekintés az országok igazságos átmeneti előrehaladásáról: TJTP in CEE - October 2022, English version

2022 augusztus: A magyar energia veszélyhelyzeti akcióterv részletes elemzése, benne a két lignites intézkedéspont lehetséges hatásaival.

2022 július: levél az igazságos átmenetért felelős új helyettes államtitkárnak.

2021 ősz - 2022. március aktualizálással: Energiaszegénység és energiaátmenet - tanulmány (Life+), letölthető pdf.

2022. március 30: előadás a közép-kelet-európai igazságos átmeneti tanulságokról, jó példákról (Energiaklub online fórum), letölthető diasorozat pdf-ben.
 

1. Igazságos átmenet területi tervezés

2021 december + 2022. márciusi frissítés: Közép-kelet-európai Területi Igazságos Átmeneti Tervek civil helyzetértékelése - összefoglaló

2021 október: a területi tervek szakmai véleményezése (mint KEHOP mellékletek)

2021 május: szakmai szervezetek állásfoglalása és javaslatai a 3 magyar területi tervhez (ITM-nek és a KPMG konzorciumnak elküldve május 21-én)

2021 február: a három megyei méltányos átállás területi terv folyamatába kérjük részvételünket, bevontak.

2021 március: A területi tervek helyzete Közép-és Kelet-Európában összefoglaló (Bankfigyelő anyag magyar kivonata)

Tervezési kisokos és ellenőrző gyorslista

Közérthető cikkek magyarul, más kelet-európai és európai szénrégiók méltányos átállásáról, szénkivezetéséről, tanulságok és példák

 

ReGenerate project information - CEE Bankwatch project

 

 

 

2. Lakossági szénkivezetés

Lakossági szénkivezetés rövid összefoglalónk itt (2020 október)

A szénkivezetés hősei kiadványunk bemutatja, hogyan halad eddig előre hazánk és a környező országok a méltányos átállásban (más néven igazságos energiaátmenet, just transition), szénkivezetésben. A Borsodban és hasonló kelet-európai szénrégiókban élő lakosokkal való interjúkkal.

A kiadvány innen (pdf) letölthető

A Mi a gond a lignittel? című, 2020 februári új szórólapunk a háztartási lignit-tüzelés egészségügyi és környezeti veszélyeit, a lehetséges alternatívákat és Szénkivezetés programunk következő lépéseit, a szociális civilekkel való együttműködést mutatja be.

A szórólap innen letölthető.

A szénkivezetés kampány új kiállítását, a szórólapot a 2020. február 14-i miskolci kocsonyafesztiválon mutattuk be. A kiállítás legközelebb 2020. február 28-án, a Belefulladunk a melegbe? című miskolci konferencián lesz látható, ahol az MTVSZ előadásában bemutatja programját.

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------

KORÁBBI SZÉNKIVEZETÉS ALPROGRAM TEVÉKENYSÉGEINK - 2017-2019

2019-es szakmai műhely: Borsod fejlesztéséért fórum

2019. április 30., 10:00-13:00  Tudomány és Technika Háza, 3530 Miskolc, Görgey u. 5.

A fórum célja volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és helyi döntéshozókkal, érintettekkel áttekintsük a térség fejlesztési lehetőségeit, kihívásait, elindítva egy közös gondolkodást, hogyan juthat több és hatékonyabb forrás a térség fenntartható fejlesztésére, például az új EU költségvetési ciklusban.

Program:

10:00 - 10:10  Köszöntő: Bánné dr. Gál Boglárka - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke

10:10 - 10:20  A "Borsod fejlesztéséért” program* bemutatása - Kovács Bence - MTVSZ, energia program munkatárs

Kovács Bence előadásáról a videó megnézhető itt.

10:20 - 10:40  Hogyan fejleszthető BAZ megye fenntarthatóan? Az alternatív tanulmány** és főbb javaslatai bemutatása - Gyulai Iván - Ökológiai Intézet, igazgató

Gyulai Iván előadásáról a videó megnézhető ide kattintva.

10:40 - 11:00  Miskolc levegőminőségének javítása - HungAiry LIFE IP projekt tervezett miskolci programjainak bemutatása - Nagy Dezső - környezetvédelmi referens, Miskolc MJV Önkormányzat

Nagy Dezső előadása videója itt.

11:00 - 11:20  Építészeti, fűtési és geoinformatikai megoldások, jó példák hátrányos helyzetű térségek számára - Szalontai Lajos, Miskolci Egyetem / ÉMI  

Kiegészítés: Solar Decathlon 2019

11:20 - 11:30  Gazdaságfejlesztést érintő környezeti jogérvényesítés - F. Nagy Zsuzsanna, Zöld Kapcsolat Egyesület

F.Nagy Zsuzsanna előadása videója itt.

11:30 - 11:40  A szén jelenlegi és jövőbeli szerepe - Vaszkó Csaba, tanácsadó

Vaszkó Csaba előadása videója itt.

11:40 - 12:45  Kérdések-válaszok, műhelybeszélgetés

12:45 - 13:00 Összefoglaló, zárás - Botár Alexa - MTVSZ, éghajlat és energia csoportvezető

A fórumhoz dr. Gyulai Iván tanulmánya I. része (BAZ és a fenntartható fejlődés) ITT ,

II. része (A szegény vidék programja) pedig ITT letölthető, olvasható.

 

2019. április 3, Miskolc: projektbeli partnerünk, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület sajtótájékoztatója. A sajtóanyag letölthető innen: A Sajó-völgy levegőminőségének javítása nem tűr halasztást!

 

2018-as szakmai műhely: Alternatívákat kereső energetikai műhelymunka a hátrányos helyzetű borsodi térség számára

HELYSZÍN: BAZ megyei Építész Kamara - Kós Károly emlékház, 3529 Miskolc, Görgey Artúr utca 32.
IDŐPONT: 2018. május 28. hétfő, 9:30 - 15:45
Az előadások az adott előadás címére kattintva letölthetők pdf-ben (zöld linkek a programban):

PROGRAM

9:30 - 9:45   Bevezető
Botár Alexa - Magyar Természetvédők Szövetsége, F. Nagy Zsuzsanna - Ökológiai Intézet Alapítvány

9:45 - 10:25   A fenntartható építészet kínálta alternatívák alacsony jövedelmű csoportok számára
Medgyasszay Péter - ügyvezető, vezető tervező, okl. építészmérnök, Belső Udvar Építész, Kutató és Szakértő Iroda

10:25 - 11:15   Hatékony fűtés és fűtéstechnológiai ismeretek alacsony jövedelmű csoportok számára
Zsófi János - Zsófi Team, MACSOI elnökségi tag, Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete

11:15 - 11:55   Természetes építőanyagok, hagyományos technológiák kivitelezési gyakorlata, tanulságok és építőtáborok

Radev Gergő építészmérnök, a SÁRKOLLEKTÍVA Egyesület alapító tagja


12:30 - 13:20   Szalmaépítészet és szalmaszigetelés: elve és gyakorlata, finanszírozás, referenciák
Zalatnay László, Energia és Környezet Alapítvány

13:20 - 14:10   Kenderépítészet - és szigetelés: elv és gyakorlat, hazai lehetőségek és kihívások
Varga Rita környezettudatos építés szakmérnök, építészmérnök

14:10 - 15:00   Házi légkollektor és gyakorlata
F. Nagy Zsuzsanna, Ökológiai Intézet Alapítvány

15:00 - 15:45 Konzultáció, kávé

***

HÁTTÉRELEMZÉSEK Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről

A KSH 2018 elején publikált felmérésében (Tér-Kép, 2016-os adatok) ipari válságterületek közé sorolja a Kazincbarcikai, Miskolci, Ózdi és Salgótarjáni járást. Ezeket úgy jellemzi, hogy az egyoldalú bányászati és nehézipari múltból való szerkezetváltása még nem fejeződött be azaz a szerkezetváltásból adódó elkerülhetetlen foglalkoztatási, munkaerőpiaci nehézségeket, elvándorlást nem sikerült még enyhíteni, megoldani - a lakosság kevesebb, mint fele aktív. Továbbá a nem használt üzem- és gyárépületek és környezetük kármentesítését, újrahasznosítását nem oldották még meg széles körben. Az átmenet nehézségeit mutatják olyan tünetek is, hogy az eddigi uniós források jelentős része nem tudott helyben hasznosulni vagy inkább csak átfolyt a megyén (ld. Hétfa Kutatóintézet elemzése) és a légszennyezés - főleg telente - rendszeresen kritikus szintet ölt (www.levegominoseg.hu). Összességében az rajzolódik ki, hogy a megyének újra meg kellene határoznia önmagát.

A program keretében 2017 decemberétől feltérképeztük a megyei helyzetet, kihívásokat és terveket (pl. megyei klímastratégia). Ehhez számos megyei és helyi érdekképviseleti csoporttal találkozunk, akiknek szintén fontos a megye fenntarthatóságnak megfelelő fejlesztése, újraértelmezése. Egyeztetéseink alapján a programunk célkitűzése a szerkezetváltás elősegítése a gazdasági élet újbóli, de fenntarthatósági alapú élénkítéséhez és a tartós munkahelyek teremtéséhez való hozzájárulás, amelyek része az elérhető árú, energiahatékony megoldásokról való lakossági szemléletformálás az energiaszegénység csökkentéséhez, ill. a kkv, szolgáltató stb. szektorok erősítése a szerkezetváltás és egészségesebb környezet elősegítésére.

A környező országok hasonló helyzetű, bányászati és nehézipari múltú régiói hasonló kihívásokkal küzdenek, a programban tapasztalatcserét is tervezünk, hogy a jó gyakorlatokat B.A.Z. megyére alkalmazhassuk. Összefoglaló:http://www.just-transition.info/a-krnyez-orszgok-igazsgos-energiatmenetnek-eddigi-tanulsgai

Készült tanulmányok

BAZ munkaerőpiac a méltányos átálláshoz - 2018, Siskáné Dr. Szilasi Beáta

Gyakornokok elemzései 2017-2018

Gyakornokok elemzései 2019

 

A projektet az Európai Unió társfinanszírozza. A tartalma kizárólag a szervező MTVSZ felelőssége, nem tekinthető az Európai Unió álláspontjának.

 

Alprogramok

Gázkivezetés

Gázkivezetés programunk célja, hogy bemutassuk: az energiabiztonsághoz, a hazai klímasemlegességig való energiaátmenethez és a lakosság tiszta energiához való hozzáréréséhez fel kell gyorsítani a fosszilis energiaforrások, köztük a gáz fokozatos kivezetését.

 

A gáz nem alkalmas energiabiztonságos átmeneti tüzelőanyagnak az energiatakarékos, megújuló alapú energiarendszerben. Az uniós és hazai közpénzeket ezért nem új gáz infrastuktúrákra vagy gázkazánokra, hanem lakások és más épületek energetikai felújítására és azon belül hőszigetelésre, megújuló energiás fűtésre való átállásra kell elsősorban fordítani.

A hazai (lakó)épületek energetikai felújításával a teljes hazai éves földgázfogyasztás ötöde, az import negyede, 2 milliárd m3 megspórolható. (Adat: Nemzeti Energia Stratégia 2030, kitekintéssel 2040-re).

Az energiatakarékosság közös érdekünk, ezzel csökkenthetjük a fosszilis-függőségünket és védekezhetünk a növekvő piaci energiaárak ellen; az energia-önellátás hajtóereje.

 

Az alábbiakban programunk anyagait, híreit olvashatják. További információk: Botár Alexa, alexa(kukac)mtvsz.hu

 

Gázkivezetés

Palagáz: A nem hagyományos fosszilis gáz dilemmája

Szövetségünk  2012-től követi az európai palagáz-vitát, együttműködve a Föld Barátai Európával és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal. Regionális/helyi civil szervezetekkel aktualitástól függően foglalkozunk a palagáz-tevékenységekkel és azok társadalmi-környezeti-gazdasági hatásaival és erre a lakosság és a döntéshozók figyelmét is felhívjuk.

 
Palagáz: A nem hagyományos fosszilis gáz dilemmája
Hírek
2023. dec 20.
Mit adhat az igazságos átmenet Borsodnak? 2023. december 4. fórum

Mit adhat az igazságos átmenet Borsodnak? 2023. december 4. fórum

A műhely célja volt az igazságos átmenet uniós forrás lehetőségeinek, hazai terveinek és megvalósíthatóságának bemutatása; érdekérvényesítés a KEHOP Plusz Monitoring Bizottságban és BAZ megyei albizottságában. Folyó uniós projektek keretében bekapcsolódási, együttműködési lehetőségek és fejlesztési tervek/ötletek, észrevételek információcseréje.

2022. nov 25.
Uniós pénzek elvesztésével járhat a szénalapú energiatermelés fokozása

Uniós pénzek elvesztésével járhat a szénalapú energiatermelés fokozása

A hazai karbon-intenzív megyék felzárkóztatását nem szabad kockáztatni, mielőbb el kell indítani az igazságos átmeneti tervük megvalósítását.

Középtávon is jelentősen lassítaná az energiaátmenetet és a szénfüggőségünk felszámolását a 2022 nyarán közzétett magyar energia-veszélyhelyzeti akcióterv két intézkedési terve, amelyek a fosszilis energiaár-válság kezelését, a hazai energiaellátás biztonságának növelését hivatottak rövid távon növelni. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a szénalapú villamos- és hőenergiatermelés újbóli fokozása, a Mátrai Erőmű nyugdíjazott lignites blokkjainak tervezett újraindítása egyszerre sodorja veszélybe az ún. igazságos átmenet folyamatát és annak uniós finanszírozhatóságát a karbon-intenzív térségekben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyékben. Ezért az MTVSZ a két intézkedési terv felülvizsgálatát, a területi igazságos átmeneti tervek elfogadhatóvá tételét és megvalósításának mielőbbi elkezdését szorgalmazza, benne a három megye vállalkozásait és lakosságát célzó munkahelyteremtő és energetikai korszerűsítési programmal.

Oldalak

ReGenerate Life+ projekt 2021-2023

LIFE RegENERate: Szénkivezetés és energia-átalakítás a szénrégiókban és a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NECP)

A projekt célja, hogy a közép- és kelet-európai országok érdemben hozzá tudjanak járulni az Európai Unió „nettó nulla kibocsátás” jövőképéhez és a karbonsemleges Európa létrejöttéhez. Célunk, hogy a közép- és kelet-európai térség ambiciózusabb és hatékonyabb éghajlat- és energiapolitikát alakítson ki és valósítson meg, amelyben a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energia térnyerésének támogatása kulcsfontosságú.

 

Kiadványok

Fosszilis függőség csökkentése

Kisokos a méltányos átállási területi tervekhez

A hazai nemzeti és szénrégiós döntéshozók, helyi érdekképviseleti csoportok és közösségek, önkormányzatok és minden érdeklődő számára összefoglaljuk: mire figyeljünk, mit tegyünk, hogy hatásos és valóban méltányos területi tervek készülhessenek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyére 2020 ősze és 2021 tavasza között.

Az egyoldalas ellenőrző gyorslista innen letölthető. Maga a kisokos az alábbi "Fájl letöltése" zöld gombbal tölthető le (pdf).

Energia és éghajlat

Mi a gond a lignittel?

Nemcsak a hazai 100 ezer, lignittel fűtő háztartás figyelmébe ajánljuk új, Mi a gond a lignittel? című szórólapunkat, hanem mindenkinek, akit érdekelnek a háztartási lignit-tüzelés egészségügyi és környezeti veszélyei, valamint a lehetséges alternatívái.