Szénkivezetés programunkban egyrészt azon dolgozunk, hogy a hazai karbonsemlegesség eléréséhez az ország a lakossági fűtésből is vezesse ki a szenet, lignitet és a 100 ezer, ma lignittel (is) fűtő háztartás tiszta fűtésre váltását segítse az állam. Másrészt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyében aktív partnerszervezeteinkkel célunk, hogy a 2021 első felében készülő 3 megyei méltányos átállás területi terv tartalmazza a háztartási szénkivezetést, a tervezésbe érdemben vonják be a helyi érdekképviseleti csoportokat, közösségeket, önkormányzatokat, legyenek ők a tervek fő kedvezményezettjei.

SZÉNKIVEZETÉS PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINK:
 

1. Méltányos átállás területi tervezés

2021 május: szakmai szervezetek állásfoglalása és javaslatai a 3 magyar területi tervhez (ITM-nek és a KPMG konzorciumnak elküldve május 21-én)

2021 február: a három megyei méltányos átállás területi terv folyamatába kérjük részvételünket, bevontak.

2021 március: A területi tervek helyzete Közép-és Kelet-Európában összefoglaló (Bankfigyelő anyag magyar kivonata)

Tervezési kisokos és ellenőrző gyorslista

Közérthető cikkek magyarul, más kelet-európai és európai szénrégiók méltányos átállásáról, szénkivezetéséről, tanulságok és példák

 

2. Lakossági szénkivezetés

Lakossági szénkivezetés rövid összefoglalónk itt (2020 október)

A szénkivezetés hősei kiadványunk bemutatja, hogyan halad eddig előre hazánk és a környező országok a méltányos átállásban (más néven igazságos energiaátmenet, just transition), szénkivezetésben. A Borsodban és hasonló kelet-európai szénrégiókban élő lakosokkal való interjúkkal.

A kiadvány innen (pdf) letölthető

A Mi a gond a lignittel? című, 2020 februári új szórólapunk a háztartási lignit-tüzelés egészségügyi és környezeti veszélyeit, a lehetséges alternatívákat és Szénkivezetés programunk következő lépéseit, a szociális civilekkel való együttműködést mutatja be.

A szórólap innen letölthető.

A szénkivezetés kampány új kiállítását, a szórólapot a 2020. február 14-i miskolci kocsonyafesztiválon mutattuk be. A kiállítás legközelebb 2020. február 28-án, a Belefulladunk a melegbe? című miskolci konferencián lesz látható, ahol az MTVSZ előadásában bemutatja programját.

 

A Szénkivezetés programunk felelőse, kontakt: Botár Alexa, éghajlat és energia programvezető, alexa(kukac)mtvsz.hu

 

----------------------------------------------------------------------------------------

KORÁBBI TEVÉKENYSÉGEK - 2017-2019

2019-es szakmai műhely: Borsod fejlesztéséért fórum

2019. április 30., 10:00-13:00  Tudomány és Technika Háza, 3530 Miskolc, Görgey u. 5.

A fórum célja volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és helyi döntéshozókkal, érintettekkel áttekintsük a térség fejlesztési lehetőségeit, kihívásait, elindítva egy közös gondolkodást, hogyan juthat több és hatékonyabb forrás a térség fenntartható fejlesztésére, például az új EU költségvetési ciklusban.

Program:

10:00 - 10:10  Köszöntő: Bánné dr. Gál Boglárka - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke

10:10 - 10:20  A "Borsod fejlesztéséért” program* bemutatása - Kovács Bence - MTVSZ, energia program munkatárs

Kovács Bence előadásáról a videó megnézhető itt.

10:20 - 10:40  Hogyan fejleszthető BAZ megye fenntarthatóan? Az alternatív tanulmány** és főbb javaslatai bemutatása - Gyulai Iván - Ökológiai Intézet, igazgató

Gyulai Iván előadásáról a videó megnézhető ide kattintva.

10:40 - 11:00  Miskolc levegőminőségének javítása - HungAiry LIFE IP projekt tervezett miskolci programjainak bemutatása - Nagy Dezső - környezetvédelmi referens, Miskolc MJV Önkormányzat

Nagy Dezső előadása videója itt.

11:00 - 11:20  Építészeti, fűtési és geoinformatikai megoldások, jó példák hátrányos helyzetű térségek számára - Szalontai Lajos, Miskolci Egyetem / ÉMI  

Kiegészítés: Solar Decathlon 2019

11:20 - 11:30  Gazdaságfejlesztést érintő környezeti jogérvényesítés - F. Nagy Zsuzsanna, Zöld Kapcsolat Egyesület

F.Nagy Zsuzsanna előadása videója itt.

11:30 - 11:40  A szén jelenlegi és jövőbeli szerepe - Vaszkó Csaba, tanácsadó

Vaszkó Csaba előadása videója itt.

11:40 - 12:45  Kérdések-válaszok, műhelybeszélgetés

12:45 - 13:00 Összefoglaló, zárás - Botár Alexa - MTVSZ, éghajlat és energia csoportvezető

A fórumhoz dr. Gyulai Iván tanulmánya I. része (BAZ és a fenntartható fejlődés) ITT ,

II. része (A szegény vidék programja) pedig ITT letölthető, olvasható.

 

2019. április 3, Miskolc: projektbeli partnerünk, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület sajtótájékoztatója. A sajtóanyag letölthető innen: A Sajó-völgy levegőminőségének javítása nem tűr halasztást!

 

2018-as szakmai műhely: Alternatívákat kereső energetikai műhelymunka a hátrányos helyzetű borsodi térség számára

HELYSZÍN: BAZ megyei Építész Kamara - Kós Károly emlékház, 3529 Miskolc, Görgey Artúr utca 32.
IDŐPONT: 2018. május 28. hétfő, 9:30 - 15:45
Az előadások az adott előadás címére kattintva letölthetők pdf-ben (zöld linkek a programban):

PROGRAM

9:30 - 9:45   Bevezető
Botár Alexa - Magyar Természetvédők Szövetsége, F. Nagy Zsuzsanna - Ökológiai Intézet Alapítvány

9:45 - 10:25   A fenntartható építészet kínálta alternatívák alacsony jövedelmű csoportok számára
Medgyasszay Péter - ügyvezető, vezető tervező, okl. építészmérnök, Belső Udvar Építész, Kutató és Szakértő Iroda

10:25 - 11:15   Hatékony fűtés és fűtéstechnológiai ismeretek alacsony jövedelmű csoportok számára
Zsófi János - Zsófi Team, MACSOI elnökségi tag, Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete

11:15 - 11:55   Természetes építőanyagok, hagyományos technológiák kivitelezési gyakorlata, tanulságok és építőtáborok

Radev Gergő építészmérnök, a SÁRKOLLEKTÍVA Egyesület alapító tagja


12:30 - 13:20   Szalmaépítészet és szalmaszigetelés: elve és gyakorlata, finanszírozás, referenciák
Zalatnay László, Energia és Környezet Alapítvány

13:20 - 14:10   Kenderépítészet - és szigetelés: elv és gyakorlat, hazai lehetőségek és kihívások
Varga Rita környezettudatos építés szakmérnök, építészmérnök

14:10 - 15:00   Házi légkollektor és gyakorlata
F. Nagy Zsuzsanna, Ökológiai Intézet Alapítvány

15:00 - 15:45 Konzultáció, kávé

***

HÁTTÉRELEMZÉSEK Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről

A KSH 2018 elején publikált felmérésében (Tér-Kép, 2016-os adatok) ipari válságterületek közé sorolja a Kazincbarcikai, Miskolci, Ózdi és Salgótarjáni járást. Ezeket úgy jellemzi, hogy az egyoldalú bányászati és nehézipari múltból való szerkezetváltása még nem fejeződött be azaz a szerkezetváltásból adódó elkerülhetetlen foglalkoztatási, munkaerőpiaci nehézségeket, elvándorlást nem sikerült még enyhíteni, megoldani - a lakosság kevesebb, mint fele aktív. Továbbá a nem használt üzem- és gyárépületek és környezetük kármentesítését, újrahasznosítását nem oldották még meg széles körben. Az átmenet nehézségeit mutatják olyan tünetek is, hogy az eddigi uniós források jelentős része nem tudott helyben hasznosulni vagy inkább csak átfolyt a megyén (ld. Hétfa Kutatóintézet elemzése) és a légszennyezés - főleg telente - rendszeresen kritikus szintet ölt (www.levegominoseg.hu). Összességében az rajzolódik ki, hogy a megyének újra meg kellene határoznia önmagát.

A program keretében 2017 decemberétől feltérképeztük a megyei helyzetet, kihívásokat és terveket (pl. megyei klímastratégia). Ehhez számos megyei és helyi érdekképviseleti csoporttal találkozunk, akiknek szintén fontos a megye fenntarthatóságnak megfelelő fejlesztése, újraértelmezése. Egyeztetéseink alapján a programunk célkitűzése a szerkezetváltás elősegítése a gazdasági élet újbóli, de fenntarthatósági alapú élénkítéséhez és a tartós munkahelyek teremtéséhez való hozzájárulás, amelyek része az elérhető árú, energiahatékony megoldásokról való lakossági szemléletformálás az energiaszegénység csökkentéséhez, ill. a kkv, szolgáltató stb. szektorok erősítése a szerkezetváltás és egészségesebb környezet elősegítésére.

A környező országok hasonló helyzetű, bányászati és nehézipari múltú régiói hasonló kihívásokkal küzdenek, a programban tapasztalatcserét is tervezünk, hogy a jó gyakorlatokat B.A.Z. megyére alkalmazhassuk. Összefoglaló:http://www.just-transition.info/a-krnyez-orszgok-igazsgos-energiatmenetnek-eddigi-tanulsgai

Készült tanulmányok

BAZ munkaerőpiac a méltányos átálláshoz - 2018, Siskáné Dr. Szilasi Beáta

Gyakornokok elemzései 2017-2018

Gyakornokok elemzései 2019

 

A projektet az Európai Unió társfinanszírozza. A tartalma kizárólag a szervező MTVSZ felelőssége, nem tekinthető az Európai Unió álláspontjának.

 

Hírek
2021. május 28.
A helyi közösségeket, munkavállalókat segítse az 104 milliárdos uniós szénkivezetési támogatás

A helyi közösségeket, munkavállalókat segítse az 104 milliárdos uniós szénkivezetési támogatás

Szakmai szervezetek szerint az Európai Unió Igazságos Átmenet Alapból járó 104 milliárd forintos támogatásával nem a szennyező nagyvállalatokat, hanem a szén kivezetésében és az átállásban leginkább érintett helyi munkavállalókat, kkv-kat és közösségeket kell segíteni. A szervezetek azt javasolják, hogy az ipari területek, bányák kármentesítését a szennyező vállalatok (pl. a Mátrai Erőmű) fizessék meg, és a támogatási keret csak az ezen felüli célok megvalósításához legyen igénybe vehető. Továbbá javasolják, hogy a lakossági széntüzelés kiváltása a lakóépületek mélyfelújítását és megújuló energiarendszerek telepítését jelentse; az energiaátmenetben hátrányosan érintett munkaerő átképzésének kereteit minél korábban határozzák meg, a tervek kidolgozásába pedig vonják be a helyi önkormányzatokat, illetve szakmai és civil szervezeteket.

Kiadványok

Szénkivezetés

Kisokos a méltányos átállási területi tervekhez

A hazai nemzeti és szénrégiós döntéshozók, helyi érdekképviseleti csoportok és közösségek, önkormányzatok és minden érdeklődő számára összefoglaljuk: mire figyeljünk, mit tegyünk, hogy hatásos és valóban méltányos területi tervek készülhessenek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyére 2020 ősze és 2021 tavasza között.

Az egyoldalas ellenőrző gyorslista innen letölthető. Maga a kisokos az alábbi "Fájl letöltése" zöld gombbal tölthető le (pdf).

Energia és éghajlat

Mi a gond a lignittel?

Nemcsak a hazai 100 ezer, lignittel fűtő háztartás figyelmébe ajánljuk új, Mi a gond a lignittel? című szórólapunkat, hanem mindenkinek, akit érdekelnek a háztartási lignit-tüzelés egészségügyi és környezeti veszélyei, valamint a lehetséges alternatívái.