Környezeti nevelés

Hír

Véget ért a Scan4Chem vetélkedő!

A Magyar Természetvédők Szövetsége 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetett „Scan4Chem – Szkennelj a változásért!” címmel 2022 őszén, mely az év végén le is zárult.

Hír

Adj reményt a jövőnek! - Gyermekrajz-kiállítás és klímaigazságosság műhely

Az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozója (COP27) idén november 6-18. között kerül megrendezésre Egyiptomban. A Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség a COP27 alkalmából - egy nemzetközi kampány részeként - magyar iskolásokat és fiatalokat kért meg, hogy fogalmazzák meg reményeiket az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatban, és készítsenek képeslapokat a klímatárgyalók részére. 70 iskolából több mint 2000 képeslap érkezett fiatalok rajzaival és üzeneteivel.

Hír

Scan4Chem vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet „Scan4Chem – Szkennelj a változásért!” címmel középiskolás korú diákok 3 fős csapatai számára. A vetélkedő 2022. október 1. és december 21.  között kerül megrendezésre. 

Energia és éghajlat

Hír

Gyűlik a közösségek ereje  - Megalakult a Közösségi Energia Szolgáltató 

- Az Európai Unió polgárainak fele 2050-re saját maga állíthat elő villamosenergiát, és az EU energiaszükségletének 45%-át fedezheti.*  - A most alapított Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. (KESZ) célja, hogy az energiaközösségek hozzájáruljanak hazánk önellátásához, az energiabiztonsághoz, a tisztább energiatermeléshez.  - Már idén több helyszínen megindul a megújulókon alapuló közösségi áramtermelés a KESZ keretében. 

Hír

Magyar uniósforrás-költési tervek elfogadásra: sok jó szándék, de kevés ambíció

Az Európai Bizottság által elfogadott, egyelőre csak az EU támogatásos részt tartalmazó magyar Helyreállítási Terv (HET), továbbá a ma még forrásvesztés nélkül elfogadható, 55%-ban felfüggesztett kifizetésű kohéziós operatív programok a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint előnyükre változtak a korábbi tervezetekhez képest, de még mindig messze vannak attól, hogy érdemben mozdítsák elő az energiaátmenetet és a biodiverzitás megőrzését. E magyar uniósforrás-költési terveket rendszeresen véleményező civilszervezet szerint egyelőre sötét ló a HET készülő REPowerEU fejezete, amely várhatóan jövő év elején lesz véleményezhető és amelyet a helyreállítási hitel finanszírozna teljes egészében. Az MTVSZ sürgeti a kormányt, hogy a nyitott kérdéseket a pályázati felhívások kidolgozása és társadalmi egyeztetése során kell haladéktalanul tisztázni.