A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de problémákat és természeti kincseket is rejt.
Ezen értékek népszerűsítésére szeretnénk a védett területek megismerését, megóvásának fontosságát minél több emberhez eljuttatni. Ehhez évek óta különféle programokat szervezünk, kiállításokkal, kiadványokkal és különféle tevékenységekkel hozzuk közelebb az itt élőkhöz fővárosunk védett természeti értékeit.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjához. A projektben képzést szervezünk tanösvényekről, fővárosi iskolákat viszünk szemétszedéssel egybekötött kirándulásokra, gyakorlati területkezelési alkalmakat valósítunk meg és intézményzöldítést végzünk. Köszönjük a támogatást! A projekt egyes elemeinek rövid ismertetése és a projekthez kapcsolódó háttéranyagok az alábbiakban olvashatók.

Hírek
2020. feb 14.
“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás és területkezelés védett fővárosi területeken

“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás és területkezelés védett fővárosi területeken

Ingyenes programsorozat keretében iskolai csoportok részletes ismereteket szerezhetnek egy-egy budapesti védett területtel kapcsolatban. A program több részből áll, mely komplex képet nyújt a felső tagozatos, ill. középiskolás diákok számára a területekről. Célunk, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, majd tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan vonjuk be egy természetvédelmi terület megóvásába.

Kiadványok

Fővárosi természeti értékeink

Hova menjünk kirándulni a fővárosban?

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de természeti problémákat és kincseket is rejt. És itt nem csak Budapest világviszonylatban is egyedülálló hévizes barlangjaira gondolunk, hanem kies kertekre, madárdalos erdőkre, parkokra, sziklás sasbércekre, virágos lápokra, zsongó mocsarakra. Olyan helyekre, ahol rácsodálkozhatunk a természet mélyről fakadó harmóniájára.

Fővárosi természeti értékeink

Természetismereti séta a Merzse-mocsár vidékén

Természetismereti sétákhoz ajánljuk szeretettel Budapest mocsárvidékét, a Merzse-mocsarat bemutató kiadványunkat, mely kiemelkedő madárvilágával, szemet gyönyörködtető lepkéivel, ízeltlábúival, különféle kétéltű és hüllő populációival, védett növényeivel felkeresésre ösztönöz.

A kiadvány megjelenését a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.