Az energiaátmenetet célozzuk: olyan éghajlatvédelmi intézkedéseket és energiarendszert ösztönzünk, melyben széles körben hozzáférhetők a fosszilis energiafüggőséget és energiaszegénységet csökkentő, energiatakarékossági és megújuló energiás beruházások, szemléletváltások és életmódok.

Mi a probléma?

A fosszilis energia alapú gazdaságért súlyos árat fizetünk: a szén/lignit, kőolaj, földgáz vagy palagáz égetésével a légkörbe kerülő rengeteg üvegházgáz hatására világszerte egyre súlyosabb az éghajlatváltozás. Tüneteit az európai átlagnál sérülékenyebb Magyarországon jobban érezzük, lakosok és az élővilág nehezen tud alkalmazkodni: 1,1 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés, felboruló évszakok, egyre gyakoribb és erősebb időjárási szélsőségek (hőhullámok, villámárvizek, aszályok), új kórokozók elterjedése és áttelelése; az élelmiszer-termelés zavarai stb. Az éghajlatváltozás már ma évente 80 milliárd Ft kárt okoz a magyar gazdaságnak, plusz a környezeti és egészségügyi károk.

Mit akarunk?

Az MTVSZ célja, hogy Magyarország 2030-ra érdemben haladjon a válságálló energiaátmenettel, azaz a fosszilis energia felhasználásának fokozatos csökkentésével modern, energiatakarékos, megújuló energia alapú gazdasággá válhassunk.  Ehhez széles körben hozzáférhetővé kell tenni a fosszilis energiafüggőséget és -szegénységet csökkentő energiatakarékossági  és megújuló energia programokat, beruházásokat továbbá célzott ösztönzőkkel kell elősegíteni a szerkezet- és életmódváltást.

Mit teszünk és Ön mit tehet?

Alábbi programjaink mind a hazai energiaátmenetet célozzák. Ehhez az országos kereteknek is változniuk kell, ezt célozzák a döntéshozóknak, közintézményeknek szóló szakmai javaslataink és fórumaink, másrészt az egyéni-közösségi energiatudatos szemléletváltást és fejlesztéseket is ösztönözzük (a diákok, háztartások, önkormányzatok és vállalkozások körében). A változás helyi szinten kezdődik, ezért programjainkat országszerte, regionális és helyi tagszervezeteinkkel együttműködésben végezzük. Az éghajlat-és energiapolitika és a rá fordítható uniós közpénzek témájában a Föld Barátai Európa (www.foeeurope.org), a Klíma Akcióhálózat (www.CANeurope.org) és Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat (www.bankwatch.org) szakmai civilszervezetekkel működünk együtt.

Alprogramok

Közösségi energia

A 2013 óta futó MTVSZ Közösségi Energia alprogram hírei és anyagai. Célunk, hogy a hazai tervek, szabályozás és támogatási rendszer megfelelően segítse itthon minél több közösségi megújulóenergia kezdeményezés létrejöttét: amikor (helyi) közösségek vagy önkormányzatok közösen beruháznak napelembe és/vagy más megújuló energiába és abból fedezik energia-szükségletüket, sőt a felesleget eladják vagy tárolják, a hasznot pedig a közösségük javára fordítják.

Közösségi energia

Otthonosenergia

Otthonos energia - energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán

Ha csökkenteni szeretné az energiaszámlát, energiatudatosabb háztartást vezetne, esetleg felújítást tervez, jó helyen jár. Az alábbi háztartási gyors-energiaaudittal és a többi itt elérhető anyagainkkal, tanácsadással segítünk.

Energiatudatos háztartási Kisokos kiadványunk 2023-ban frissített verziója innen letölthető - praktikus karbantartási, felújítási tippekkel, minden magyar háztartásnak.

 

 

Együtt a másfél fokért

Az „Együtt a másfél fokért” – angolul LIFE TogetherFor1.5 – egy európai projekt, amelynek célja, hogy az EU éghajlatvédelmi fellépését összhangba hozza a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os célkitűzésével, építve a nemzeti és uniós szintű éghajlat- és energiapolitikai lehetőségekre. Az MTVSZ a magyar partner ebben a 2022-2025 közötti pályázatban.

Éghajlatvédelmi szemléletformálás (KEHOP)

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2019-2021-ben konzorciumi partnerként vesz részt két KEHOP projektben. A „Helyi Klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” tevékenységeit jól kiegészítik az "Energiafordulat - Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán" projekt rendezvényei, anyagai. Részletek a Tovább után.

Éghajlatvédelmi szemléletformálás (KEHOP)

Fosszilis függőség csökkentése

Fosszilis-függőségünk csökkentése programunk 3 részből áll: Szénkivezetés/méltányos átállás alprogram, Gázkivezetés alprogram és Palagáz alprogram.

 

Szénkivezetés (méltányos átállás) alprogramunkban egyrészt azon dolgozunk, hogy a hazai karbonsemlegesség eléréséhez az ország a lakossági fűtésből is vezesse ki a szenet, lignitet és a 100 ezer, ma lignittel (is) fűtő háztartás tiszta fűtésre váltását segítse az állam. Másrészt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyében aktív partnerszervezeteinkkel célunk, hogy a 3 megyei méltányos átállás területi terv tartalmazza a háztartási szénkivezetést, a tervezésbe érdemben vonják be a helyi érdekképviseleti csoportokat, közösségeket, önkormányzatokat, legyenek ők a tervek fő kedvezményezettjei.

 

"Gázkivezetés" alprogram: Az energiaátmenet, a szén kivezetése ne jelentse egy másik, hasonlóan szennyező fosszilis energiára a földgázra való áttérést. A földgáz nem alkalmas átmeneti tüzelőanyagnak, az import ill. a hazai készletek kitermelésének környezet- és egészségi kárai, kockázatai, pláne a közpénzekből való infra-fejlesztés több problémát okoz, mint amennyit megoldhatna. Menü/Alprogramok/Gázkivezetés, vagy írja be a www.mtvsz.hu/gazkivezetes linket a böngészőbe.

 

Palagáz alprogram: Az MTVSZ 2012-től követi az európai és hazai palagáz-vitát, együttműködve a Föld Barátai Európával és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal, ill. regionális/helyi civil szervezetekkel. Foglalkozunk a palagázzal kapcsolatos hazai tervekkel és azok társadalmi-környezeti-gazdasági hatásaival, a lakosság érdekeinek érvényesítésével a döntéshozók felé. Menü/Alprogramok/Palagáz, vagy írja be a www.mtvsz.hu/palagaz linket a böngészőbe.

Energiaátmenet

Hogyan lehetséges az energiaátmenet, azaz egy válságálló, klímasemleges gazdaság felé való átállás Magyarországon? Energiaátmenet programunk (2017-től) és bekapcsolódási lehetőségei alább - rendszeres friss hírekkel és anyagokkal.

Energiaátmenet
Hírek
Oldalak
Kiadványok

Energia és éghajlat

ÉGHAJLATVÁLTOZÁS

„ÉGHAJLATVÁLTOZÁS: A nemzetközi és a magyarországi klímatudományi
együttműködés és a klímapolitika” címmel adja közre a Magyar
Természetvédők Szövetsége azt az összeállítást, amely a napjainkig tartó
több évtizedes időszak főbb történéseit és a jövőre is vonatkozó
tanulságait veszi sorra. Ebből is kiderül, hogy a tudományos közösség
növekvő bizonyossággal hívta és hívja fel a figyelmet e veszélyes
folyamatra és arra, hogy a megfékezéséhez megfelelő – az eddigieknél
jóval határozottabb – intézkedésekre és cselekvésre van szükség szerte a nagyvilágban és itthon is.

A kiadvány innen letölthető.

Energia és éghajlat

Klímatudatos Újbuda kiadvány (2021)

Újbuda Önkormányzatával közösen kiadott KEHOP kisokos füzetünk: Hogyan hat Budapestre, Újbudára az éghajlatváltozás? Alkalmazkodási és energiaszámla-csökkentő háztartási tippek, beruházási-felújítási tanácsok, pályázati lehetőségek és hasznos linkek gyűjteménye - nemcsak újbudaiaknak. (A5, 16 oldal)