Hírek

2020. szept 02.
Táborozók a Város-erdő védelméért

Természetvédelem

Táborozók a Város-erdő védelméért

Augusztus utolsó napján ért véget az a tíz napos tábor, amelyet a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör szervezett a Bodaszőlő melletti Belső-erdőben, a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. Sajnos az egész bolygót tekintve fogyatkoznak a természetszerű erdők, amely alól a Kárpát-medence erdei sem kivételek. Fás élőhelyeink szerepe az ökoszisztéma egészet tekintve igencsak jelentős, ezért ezek értékeinek megismertetése és védelme fontos feladat. Ennek jegyében került immár harmadik alakalommal megrendezésre a „Nagyerdő természetvédelmi önkéntes tábor”.  
2020. jún 16.
Alkotmánybírósági döntés: kevesebb tarvágás, természetesebb erdők!

Természetvédelem

Alkotmánybírósági döntés: kevesebb tarvágás, természetesebb erdők!

Az Alkotmánybíróság friss döntése értelmében visszaállítják a természeti értékek megőrzésének feltételeit a védett és Natura 2000 területeken. Magyarország három jelentős zöld civil szervezete is nagyra értékeli a lépést; az erdőgazdálkodás ezzel ugyanis rátérhet arra a fejlődési pályára, mely során csökkennek a tarvágások és javul az erdők állapota.
2020. jún 05.
Fenntarthatóság: nincs egyértelmű válasz, gondolkodni kell!

Fenntartható fejlődés

Fenntarthatóság: nincs egyértelmű válasz, gondolkodni kell!

A környezetvédelmi világnap alkalmából nyolc ország aktivistái egy közös videóban hívják fel a figyelmet: amikor a természetvédelem, fenntarthatóság szempontjait is figyelembe akarjuk venni mindennapi döntéseinkben, nincs mindig elegendő információnk ahhoz, hogy valóban helyes döntéseket hozzunk. Ezért is jött létre a „Game ON - Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak” című program. Célunk, hogy tudatosítsuk az emberekben, gondolkodjunk, majd jó egyéni döntésekkel induljunk el a helyes irányba.
2020. jún 03.
Több, mint tízezren a tervezett elavulás ellen

Több, mint tízezren a tervezett elavulás ellen

  Az aláírók sürgős lépéseket várnak az elektronikai eszközeink élettartamának meghosszabbítása érdekében Budapest, 2020. június 3.: Újabb mérföldkőhöz ért a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének kampánya, amelynek célja a hatékony fellépés a tervezett elavulás ellen, valamint elektronikai eszközeink élettartamának a megnövelése. A mai napon átlépte a tízezret a petíció aláíróinak száma. A két szervezet az aláírásokkal együtt eljuttatja a döntéshozókhoz a témához kapcsolódó javaslatcsomagját.
2020. jún 03.
Szakmai szervezetek szerint a ma megszavazott klímatörvény alkalmatlan arra, hogy megvédje a magyar lakosságot

Energia és éghajlat

Szakmai szervezetek szerint a ma megszavazott klímatörvény alkalmatlan arra, hogy megvédje a magyar lakosságot

Budapest, 2020. június 3. – A ma elfogadott klímavédelmi törvény nem fogja megvédeni a magyarokat a klímaválságtól – ez a szakmai szervezetek egyöntetű álláspontja. A koronavírus okozta vészhelyzet megmutatta: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Megoldást kell találnunk a klíma- és ökológiai válságra, különben a mostaninál jóval súlyosabb krízisekkel kell szembenéznünk. A most elfogadott klímatörvény azonban erre teljesen alkalmatlan: a törvény semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy Magyarország élhető maradjon az elkövetkező évtizedekben. A szakmai szervezetek azt várják az ország minden döntéshozójától: üres szavak és felhígított jogszabályok elfogadása helyett viselkedjenek a válsághelyzetnek megfelelően, és sürgősen tegyenek érdemi lépéseket.
2020. május 28.
Ambiciózus, válságálló klímatörvényre van szükség

Energia és éghajlat

Ambiciózus, válságálló klímatörvényre van szükség

Szakmai szervezetek szerint jelentős változtatásra szorul a klímatörvény tervezete (1), amit jóváhagyott az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága és  június 3-án végszavazásra kerül. A tervezet gyakorlatilag az év elején elfogadott kormányzati éghajlat- és energiapolitikai tervek alapelveit és gyenge célszámait rögzíti. Bár tartalmaz előremutató elemeket is, a célkitűzések nem elég ambiciózusok ahhoz, hogy érdemi választ adva az éghajlati és ökológiai válságra, gazdaságunkat és társadalmunkat időben válságálló és klímabarát pályára állítsák, és megfelelő ütemben csökkenjen a fosszilis energia felhasználása. A tervezet így a vírusválság után szükséges zöld helyreállításra sem ad kellő választ.