Hírek

2023. szept 21.
Az Európai Bizottság újabb tíz évig mérgezné polgárait a rákkeltő kockázatú glifozáttal

Mezőgazdaság és élelem

Az Európai Bizottság újabb tíz évig mérgezné polgárait a rákkeltő kockázatú glifozáttal

Az Európai Bizottság szerdán közzétett javaslata további tíz évre meghosszabbítaná a rákkeltő kockázatú glifozát gyomirtó engedélyét. A Bizottság javaslata szöges ellentétben áll az európaiak akaratával, és egy a héten az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson vezető tudósok rávilágítottak, hogy a javaslatot megalapozó hatósági vélemények súlyos hibáikat és hiányosságokat tartalmaznak. Ezért  a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe arra kéri az európai kormányokat, hogy ne szavazzák meg e rákkeltő kockázatú gyomirtószer engedélyének meghosszabbítását.
2023. szept 07.
Reptér adásvétel: a károkat a felvásárlás előtt rendezzék, ne az adófizetők pénzéből

Reptér adásvétel: a károkat a felvásárlás előtt rendezzék, ne az adófizetők pénzéből

A ferihegyi repülőtér többségi állami tulajdonba kerülése előtt rendezni kell a reptér által eddig okozott környezeti és társadalmi károkat. Ha ez az adásvételig nem történne meg, akkor a reptérbővítést finanszírozó Európai Beruházási Bank és a Budapest Airport Zrt. cég súlyos mulasztását a közeljövőben minden magyar adófizető fizetné meg, ráadásul duplán: az egészségével és a pénzével.    
2023. szept 05.
Hogy az esővíz ellenség helyett barát legyen!

Fenntartható fejlődés

Hogy az esővíz ellenség helyett barát legyen!

Az elmúlt évszázad termelési és társadalmi életmód változásaiból következően egyre több szén-dioxidot és más szennyezőanyagot juttatunk a levegőbe évről évre. Ennek hatására változik az éghajlatunk, egyre forróbbak nyaraink, enyhébbek a teleink, megszaporodtak a szélsőséges időjárási jelenségek. A melegedő időjárás egyik hatása az aszályos időszakok szaporodása. Az éghajlatváltozás hatására azonban nemcsak az aszály gyakorisága nő, de a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadék is egyre gyakrabban fordul elő. Hatására belterületi elöntés vagy villámárvíz jöhet létre, amely az épületeket, a közlekedési és más infrastruktúrát egyaránt veszélyeztet. Az az észszerű válasz a kihívásokra, ha a lehulló csapadék lefolyását lassítjuk, lehetőség szerint tároljuk a vizet, amit a száraz időszakokban öntözésre használunk. Kiállításunkban és szórólapunkon ötleteket gyűjtöttünk össze, hogy a lakosság hogyan tud hozzájárulni a villámárvizek és aszályok káros hatásai mérsékléséhez.    
2023. aug 31.
ClimateQuest  geoláda kihívás indul

Fenntarthatóságra nevelés

ClimateQuest geoláda kihívás indul

ClimateQuest játékunk egy igazi modern kincsvadászat, melynek során geoládákat rejtettünk el Magyarország különböző, érdekes pontjain. Ezeken keresztül szeretnénk megmutatni nemcsak természeti kincseinket, de azt hogyan érint minket és környezetünket az éghajlatváltozás valamint milyen megoldások állnak rendelkezésünkre. A ClimateQuest teljesítéséhez hat rejtekhelyet kell megtalálnod. Töltsd le a geocaching alkalmazást és fedezd fel nemcsak a hazai, de a nemzetközi rejtekhelyeket is.
2023. júl 31.
Hogyan költsünk el 2585 milliárd forintot? Két hete van a magyar lakosságnak elmondani erről a véleményét nyár közepén

Energiaátmenet

Hogyan költsünk el 2585 milliárd forintot? Két hete van a magyar lakosságnak elmondani erről a véleményét nyár közepén

Július 28. péntek 17 órakor került ki a kormányzati EU pályázati portálra a közel 2060 Mrd Ft uniós forrás elköltéséről szóló magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) “RRF REPowerEU” fejezetének 67 oldalas tervezete “társadalmasításra”. Miközben a magyar lakosságnak és szakmai szervezeteknek csupán két augusztusi hetük van rá, az Európai Bizottsággal már hónapok óta egyeztet a magyar kormány. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint – amely a 2020-as kezdetektől kísérte figyelemmel és véleményezte szakmailag a HET dokumentumokat és folyamatokat – ezt a háztartásokat alapjaiban érintő tervet érdemben egyeztetni kell a magyar lakossággal, energetikai szakmai szervezetekkel, önkormányzatokkal és más érintettekkel, ha azt akarjuk, hogy sikeres legyen. A lakossági napelemes RRF pályázat fiaskója is mutatja, hogy a tervezéskor a megvalósítók, célcsoportok szempontjait és észrevételeit is (időben) figyelembe kellene venni. 
2023. júl 10.
A természetvédők sürgetik a kormányt, hogy határozottan mondjon nemet az „új GMO-k” deregulációjáról szóló brüsszeli javaslatra

Génmanipuláció

A természetvédők sürgetik a kormányt, hogy határozottan mondjon nemet az „új GMO-k” deregulációjáról szóló brüsszeli javaslatra

Az Európai Bizottság múlt hét szerdán hozta nyilvánosságra az “új génkezelési technikák” deregulációjáról szóló javaslatát, amely lényegében kivonná a szabályozási és jelölési kötelezettség alól az új generációs génmódosított szervezeteket. A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult a kormányhoz, szorgalmazva, hogy Magyarország mielőbb utasítsa el határozottan a brüsszeli javaslatot.