Hírek

2024. jún 13.
Digitális mezőgazdaság vs. élelem-önrendelkezés konferencia előadásai

Élelmiszerbiztonság

Digitális mezőgazdaság vs. élelem-önrendelkezés konferencia előadásai

A digitális technológiára gyakran tekintenek csodafegyverként. Az innovációhoz és számos globális kihívás kezeléséhez elengedhetetlen eszközként hivatkoznak rá, pedig az igazság ennél jóval összetettebb. Az új digitális technológiák mellett érvelők időnként ezt a nélkülözhetetlennek beállított narratívát használják fel nagyvállalati és politikai terveik terjesztésére, valamint a gazdasági és politikai hatalom megszilárdítására. Pedig a technológiák alkalmazása nem következmények nélküli. Fejlesztésük, értékesítésük és használatuk elválaszthatatlanul összefonódik különféle gazdasági és politikai érdekekkel, kulturális hatásokkal, ismeretekkel és emberi kapcsolatokkal. Ezt látjuk most a mezőgazdaságban is, ahol a biodigitális technológiák az európai (és a világ más területein élő) gazdák számára alapvető erőforrásokká vá nak, és befolyásolják a gazdálkodással kapcsolatos kulcsfontosságú döntéseiket. Eközben azonban kulcsfontosságú dolgok veszhetnek el: fennáll a kockázata annak, hogy a gazdálkodói autonómia, a paraszti gazdálkodás és az agroökológia értékes ismeretei törlődnek a l egyszerűsített, adatvezérelt folyamatok előtérbe kerülése miatt.
2024. jún 13.
A budapesti repülőtér sorsa talán rendeződik – csak a lakosság maradt ki

A budapesti repülőtér sorsa talán rendeződik – csak a lakosság maradt ki

Több mint 900 napja írta elő a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret finanszírozó Európai Beruházási Bank két alapvető dokumentum pótlását a hitelnyújtás szabályosságának utólagos biztosítása érdekében. Ez a követelmény azonban azóta sem teljesült: a társadalmi egyeztetési terv és a környezetvédelmi és társadalmi irányítási terv nem készült el, legalábbis nyilvános információ nincs róluk. Eközben a reptér a külső szemlélő számára beláthatatlan léptékben bővíti tevékenységét - a Kúria ítélete értelmében hatályos környezetvédelmi működési engedély nélkül, de a környékbeli és budapesti emberek életét megkeserítve a zajártalommal, légszennyezéssel. A friss tulajdonos Magyar Államnak – akinek kezében összpontosul a szabályozói, végrehajtói és szabályozotti szerep – az emberek érdekeit szem előtt tartva kell rendet tennie ebben a káoszban. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Bank és a Magyar Állam felelősségére hívja fel a figyelmet.
2024. jún 04.
Éghajlatvédelem és a bíróságok konferencia

Energia és éghajlat

Éghajlatvédelem és a bíróságok konferencia

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Környezetjogi és Versenyjogi Tanszéke, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Titkársága, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége közös szervezésében tartottunk konferenciát 2024. június 3-án, hétfőn a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében (Budapest, VIII. Szentkirályi u. 28-30.).
2024. jún 04.
Iván kertjének megtekintése

Természetvédelem

Iván kertjének megtekintése

Június 29-30. Szuhafő, Nagy örömünkre sokan érdeklődnek a mélymulcsos kertészkedés, a vegyszermentes, természetes növénytermesztés iránt. A Magyar Természetvédők Szövetsége az Agrárminisztérium támogatásával egy kampányt indított annak érdekében, hogy minél több biodiverzitás-barát kert legyen az országban. A kampányban részt vesz az Ökológiai Intézet Alapítvány is, amelynek keretében lehetőséget biztosítunk dr. Gyulai Iván kertjének a megtekintésére, a vele történő konzultációra. Itt az alkalom a találkozásra!
2024. május 29.
Nyár eleji 24 órás BioBlitz

Természetvédelem

Nyár eleji 24 órás BioBlitz

Orosztony - június 1. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány által ökológiai szemlélettel kezelt 3,8 ha belterületi vadregényes terület biológiai sokféleségét térképezzük fel botanikusok és zoológusok segítségével.
2024. május 23.
Szabályozási tesztkörnyezet bevezetése nyithatná meg az utat a társasházi naperőművi energiamegosztás előtt

Energia és éghajlat

Szabályozási tesztkörnyezet bevezetése nyithatná meg az utat a társasházi naperőművi energiamegosztás előtt

Az energetikai szabályozási tesztkörnyezet lehetővé tenné a társasházi napelemes rendszerek egyszerűbb, költséghatékony mérési és elszámolási megoldásainak tesztelését. A szabályozási tesztkörnyezetről szóló MEKH rendelet tervezete több mint egy éve elkészült, de a mai napig nem hirdették ki.