Mi is csatlakozunk a Föld órájához!

2020.03.28.
Te mit vállalsz a holnapért?

Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! Idén mi is csatlakozunk a WWF akciójához. A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Hiszen mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, ezért itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra. Mert amit ma teszel, az lesz a holnapod. Szeretnénk, ha te is részese lennél az idei Föld Órájának, mert hisszük, hogy együtt lehetséges!

tovább »

Életigenlő gazdaságra van szükség

2020.03.20.

Életellenes globális gazdaságot hoztunk létre, most lenne esély ennek megváltoztatására

A koronavírussal kapcsolatban szinte csak bizonytalanságot látunk, két dolgot azonban biztosan állíthatunk. Egyrészt a vírus terjedése nem lenne ilyen veszélyes és gyors, ha a nem lenne a gazdaság és az élet ennyire globalizált, másrészt a gazdasági hatásai sem lennének ilyen pusztítóak egy helyi erőforrásokra épülő rendszerben.

tovább »

Európai klímatörvény: újabb elhalasztott lehetőség

2020.03.04.
Az Európai Bizottság ma teszi közzé az európai klímatörvény rendeletének tervezetét, az európai zöld megállapodás új elemeként. A tervezetet a csütörtöki EU környezetvédelmi tanácsülésen is tárgyalják majd. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Klíma Akcióhálózat és a Föld Barátai Európa gyorselemzése alapján az anyag nem alkalmas a Párizsi Megállapodásban kitűzött cél, az éghajlatváltozás 1,5 Celsius fokos küszöbön belül tartására. A karbonadóra való utalás pedig egyszerűen hiányzik a javaslatból.
tovább »

Táborajánló 2020

2020.02.21.

Hamarosan itt a jó idő, közeledik a nyár! Pihenjen, töltődjön fel, szerezzen új élményeket! A természetjárást, túrázást, nyári kaland táborokat nem lehet elég korán kezdeni. Tagszervezeteink érdekes, színes programokkal, nyári táborokkal várják országszerte a kikapcsolódni vágyókat.

tovább »

Nem akarunk TTIP-t a hátsó ajtón keresztül!

2020.02.20.
Civil szervezetek figyelmeztetnek az EU-USA kereskedelmi tárgyalások során várható kockázatos engedményekre

Az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások kapcsán az Európai Bizottság által tett állásfoglalásokat kritizálja több mint 120 európai – közte 27 magyar – civil szervezet. A Bizottság kockára tenné egészségünket és a környezetünket, csak hogy elkerülje az Amerikába exportált autókra kivetett nagyobb vámokat – hangsúlyozta az Orbán Viktorhoz is eljuttatott levél kapcsán a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet.
tovább »

Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!

2020.02.14.
Komplex foglalkozás és területkezelés védett fővárosi területeken

Ingyenes programsorozat keretében iskolai csoportok részletes ismeretek szerezhetnek egy-egy budapesti védett területtel kapcsolatban. A program több részből áll, mely komplex képet nyújt a felső tagozatos, ill. középiskolás diákok számára a területekről. Célunk, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, majd tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan vonjuk be egy természetvédelmi terület megóvásába.


tovább »

Szolidaritási akció Verespatakért

2020.01.31.
Tüntetni indultunk, ünnepelni érkeztünk! – szolidaritási akció Verespatakért a budapesti Román Nagykövetség előtt.
A kezdés előtt érkezett: még ma benyújtja azokat a dokumentumokat a román kormány, amelyek ahhoz szükségesek, hogy Verespatakot az UNESCO felvegye a védett kulturális örökségeinek listájára. Ez az elmúlt 15 év egyik legfontosabb környezetvédelmi győzelme a civil társadalom számára.
tovább »

A nagybányai ciánszennyezés 20. évfordulóján mentsük meg Verespatakot!

2020.01.30.

A nagybányai ciánszennyezés huszadik évfordulójára emlékezve a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tanultunk a múltból, s a hasonló potenciális szennyezőforrások felszámolása helyett újabb cianidos technológiájú aranybányák megépítése fenyeget minket. A Verespatakra tervezett aranybánya beruházás még mindig nem került le a napirendről, mivel a kanadai beruházó 4,4 milliárd dolláros kártérítési perrel fenyegeti a román kormányt. Pedig ha a Verespatak felkerülne a világörökség listára, akkor el tudnánk kerülni egy hasonló ciánszennyezést. Ezzel kapcsolatban a mai napon Bukarestben tüntetés lesz a kormány épülete előtt, ugyanis az idő sürget: két nap múlva lejár a határidő, amíg be lehet nyújtani az UNESCO-hoz a világörökséggé nyilvánításához szükséges dokumentumokat.


tovább »

Energia hősök - környezetvédelmi vetélkedő

2020.01.14.

A Közép-magyarországi Zöld Kör a Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai együttműködésével ENERGIA Hősök címmel, 3 fordulós – két elektronikus forduló és egy személyes döntő keretében- környezeti nevelési vetélkedőt hirdet budapesti és Pest megyei iskolák, felső tagozatos diákjaiból álló, 3 fős csapatai számára. A vetélkedő 2020. február 3-tól 2020. május 31-ig tart. Várjuk a jelentkezéseket!

tovább »

Gyakornoki / diákmunka lehetőség – Magyar Természetvédők Szövetsége

2020.01.14.
A Magyar Természetvédők Szövetsége részállású gyakornokot/diákmunkatársat keres 2020. február-április időtartamra globális gazdasági igazságossággal foglalkozó projektje kutatási feladatai segítésére. Az érintett témák: adózás, államadósság, klímafinanszírozás. A megegyezés szerinti bérezésű, heti 10-20 óra időráfordítást igénylő, rugalmas időbeosztásban végezhető feladat a kutatásokban és kiadványok összeállításában való részvétel. Elsősorban közgazdász vagy környezetszakos, gazdaságpolitikai kérdéseket kedvelő hallgatót keresünk.
tovább »