Kollégáink

Éger Ákos

Ügyvezető elnök

Miután a kilencvenes évek végén ifjúsági zöld szervezetet alapítottunk barátaimmal, 2003-ban csatlakoztam a Magyar Természetvédők Szövetségéhez. Közgazdász végzettségemnek megfelelőn először regionális politika, bankfigyelés területén tevékenykedtem. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkárságán tett pár éves kitérő után újra a Szövetségnél találtam magam. Azóta foglalkoztam a nemzetközi fejlesztés, adóigazságosság, fenntartható termelés és fogyasztás ügyeivel is. A Szövetségnek a tagság bizalmából 2018 óta vagyok ügyvezető elnöke.

Farkas István Tamás

Társelnök

A kémiai tudományokból érkeztem a környezetvédelembe. Különböző zöld szervezetek után az MTVSZ-ben ragadtam, több mint húsz éve koptatom a lépcsőket az Üllői úton. Fontos számomra, hogy egy baráti közösségként működő országos civil hálózatban dolgozom, régebben ügyvezetőként, most társelnökként és az iroda gazdasági igazságosság munkacsoportját vezetve. Munkám része a természetvédelmi, mezőgazdasági, nemzetközi fejlesztési és vállalatokkal foglalkozó tevékenységeink koordinációja. Boldog vagyok, ha az őrségi telkünkön körtét darálok, a családommal együtt szedek gombát, s ha rám mosolyog a Jóisten.

Botár Alexa

Éghajlat és energia csoportvezető

2004 óta vagyok a MTVSZ csapat tagja, másfél évtizedes tapasztalattal a hazai és EU-s éghajlat- és energiapolitika, szakmai érdekérvényesítés és szemléletformálás területén. Fő témáim a klímasemlegességig tartó hazai energiaátmenet azaz éghajlatvédelem és energiatudatosság, a zöld helyreállítás. Projektjeimben együttműködöm a Föld Barátaival (Friends of the Earth), a Bankfigyelő Hálózattal (CEE Bankwatch), a Klíma Akcióhálózattal (CAN Europe) és más hazai, köztük MTVSZ tagszervezeti szakértőkkel. ELTE ökológus végzettségű újbudai lakos vagyok, szeretek itthon túrázni.

Dönsz-Kovács Teodóra

EU alapok programvezető

Nemzetközi kommunikáció szakos közgazdász és humánökológus vagyok. 2002 óta dolgozom az MTVSZ-nél, jelenleg a klíma-energia program munkatársaként segítem az EU-s támogatások "zöldítését", a társadalmi részvételi lehetőségek bővítését. Gyakran és szívesen dolgozom együtt hazai és nemzetközi partnereinkkel (európai Klíma Akció Hálózat, KKE Bankfigyelő Hálózat). Szabadidőmet többnyire három kisgyermekemmel töltöm, szeretek kertészkedni, kirándulni, kézműveskedni és furulyázni.

Farkas Dorka

Kommunikációs munkatárs

2021 kezdetén csatlakoztam a szervezethez, mint közösségi média felelős. Azóta több hazai és nemzetközi program kommunikációs tagja lettem. Kiskorom óta foglalkozom a természetvédelemmel, mint önkéntes. Emellett olasz nyelv-és kultúrát hallgatok az Eötvös Loránd Egyetemen. Jelenleg félállásban dolgozom az MTVSZ-nél, de iskolám befejezése utána mindezt teljesállásban folytatnám. Szabaidőmet szeretem Őrségben vagy a Duna-kanyarban tölteni a kutyámmal, Lecsóval.

 

Fidrich Róbert 

Gazdasági igazságosság programvezető

Három évtizde vagyok aktív tagja a zöld mozgalomnak, 21 éve dolgozom a a Magyar Természetvédők Szövetségénél, ahol szabadkereskedelmi egyezményekhez, élelem-önrendelkezéshez, génmódosításhoz valamint elektronikai eszközeink környezet hatásaihoz kapcsolódó tevékenységeinkkel foglalkozom programvezetőként. Szabadidőmben amatőrcsillagászként évtizedek óta rendszeresen észlelem a változócsillagok fényváltozását, a Vendégcsillag-kereső program keretében új változócsillagokat is sikerült már feldeznem. Emellett érdekel a permakultúra, "a lusta kertész módszere" is.

Gőz Brigitta

Klíma-energia program munkatárs

Projektmenedzserként dolgoztam az elmúlt 20 évben a civil szektorban, mellette közösségfejlesztő és közművelődési szakember is vagyok. 2006-től tevékenykedem együtt a zöld mozgalom munkatársaival különböző akciókban, projektekben, később a felügyelő Bizottság elnöke lettem. 2021-től teljes állásban segítem az energiaközösségek kialakítását az MTVSZ családtagjaként. Kedvenc témám az újrahasznosítás és a sütés, úgyhogy ha nem dolgozom, akkor igyekszem kreatívan alkotni.

Horváth Kinga

Fenntarthatóságra nevelési programvezető

Környezeti nevelőként, tanító végzettséggel és sok-sok éves civil tapasztalattal, csatlakoztam a Magyar Természetvédők Szövetsége központi irodája munkatársaihoz. Jelenleg a fenntarthatóságra nevelési munkacsoportban dolgozom, ahol fiataloknak és örök fiataloknak szóló programok megvalósítása a feladatom: érdekes játékok, vetélkedők, különféle kiállítások elkészítése és táborok szervezése. Emellett továbbra is vezetek projekteket a szövetség egyik tagszervezetében, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesületben.

 

Kapitányné Sándor Szilvia

Élelem és mezőgazdaság programvezető

Környezetgazdálkodási agrármérnökként végeztem Gödöllőn, végzésem óta, 20 éve dolgozom a Magyar Természetvédők Szövetségénél, ahol kezdetben a Szövetség víz- és természetvédelemmel kapcsolatos projektjeit vezettem. Néhány év után visszatértem eredeti szakmámhoz, és azóta a környezetkímélő mezőgazdasággal, élemiszerbiztonsággal, tudatos húsfogyasztással kapcsolatos programjainkat vezetem, de emellett besegítek a természetvédelmi tevékenységeinkbe is. Szabadidőmben férjemmel és kisfiammal szívesen kirándulok, kertészkedek, de a kézműveskedés is kikapcsol.

 

Kis Klára Zsófia

Fenntarthatóságra nevelési programvezető

Környezetgazdálkodási agrármérnökként, természetvédelmi szakirányon végeztem Gödöllőn.  Gyakornokként kezdtem az MtvSz-nél a pályafutásomat, majd a klíma és energia programban asszisztensként vállaltam feladatokat. Később természetvédelmi programmunkatársként elsősorban a nemzetközi természetvédelmi ügyekbe folytam bele, jelenleg pedig talán az egyik legszerethetőbb, fenntarthatóságra nevelési programunk vezetője vagyok. Környezeti nevelőként feladatom, hogy átfogó témáinkat megszerettessem a lakossággal, a természet és környezet megóvásának fontosságát eljuttassam a legkisebbektől egészen a legnagyobbakig. 

 

Kovács Bence

Közösségi energia programvezető

Építész és környezetgazdálkodó végzettséggel 2019-ben csatlakoztam az MTVSZ-hez, a klíma-energia munkacsoportban elsősorban a közösségi energia programon dolgozom, ahol hasznosíthatom a zöld civil szférában szerzett mintegy 20 éves tapasztalatomat, amit a szemléletformálásban, érdekérvényesítésben, közösségfejlesztésben szereztem fenntartható építészet, településfejlesztés terén. Wekerletelepen élek nagycsaládommal, élvezve a kert-városi létet, a bringával elérhető távolságokat, az aktív helyi közösséget, akikkel az Átalakuló Wekerle Közösségi Szövetkezetben próbáljuk a gyakorlatban is megvalósítani az Életigenlő petíció elveit.

Ladányi-Benedikt Ildikó

Kommunikációs vezető

Kommunikáció-történelem szakos egyetemi évek és kis fogyasztóvédelmi kitérő után 2004-ben kezdtem dolgozni az MTVSZ-nél. Munkám változatos és kihívásokkal teli. Feladataim közé tartozik a sajtóval való kapcsolattartás, a honlap és social média felületek működtetése, a Szövetség jó hírnevének gondozása, valamint az adománygyűjtő kampányok szervezése.  Szabadidőmet legszívesebben családommal töltöm.

Nyolczas Krisztina

Kommunikációs munkatárs

Területfejlesztésre szakosodva közszolgálati gazdászként végeztem, majd az ELTE humánökológia képzése mellett egy Kosár Közösség irányításával, egyesületi munkával, környezetnevelési programok kidolgozásával, szemléletmód formáló kommunikációs tevékenységgel foglalkoztam a regeneratív gazdasági, társadalmi és környezeti változásokért. Az MTvSz kommunikációs csapatát erősítve ugyanezek a célok mozgatnak. Szabadidőmben a vidéki életforma örömeiben és kihívásaiban merülök el és amikor tehetem gyakorlom a henna festés ősi mesterségét.

Molnár Mátyás

Energia programfelelős

2022-ben csatlakoztam az MTVSZ-hez, ahol fő témáim a fosszilis gáz kivezetésének elősegítése gazdasági rendszereinkből, valamint a szénkivezetés, ami az Igazságos Átmenet (Just Transition) keretein belül zajlik. Munkám során főleg közép-keleti-európai kollégákkal dolgozom együtt nemzetközi projektek megvalósításán, melyekbe a tanulmányok írásától kezdve, a hazai és brüsszeli döntéshozókkal való megbeszéléseken keresztül, a fórumok és kiállítások szervezéséig még sok minden más is beletartozik.

Nagy Barbara

Klíma-energia program és adminisztratív munkatárs

A civil környezetvédőkhöz 2000-ben csatlakoztam, ekkor lettem a Független Ökológiai Központ irodavezetője 14 évig, az alapítvány megszűnéséig. Jelenleg az MTVSZ projektasszisztenseként segítem több csoport munkáját, mivel továbbra is olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol a rövid távú haszon elé helyezik az emberiség jövőjét.

 

Nagy Erika

Irodavezető

Nagybányán érettségiztem és 1990-ben áttelepültem Magyarországra.
2001 óta dolgozom a Szövetségnél.
Feladataim közé tartozik, a projektek pénzügyi elszámolása, könyvelés előkészítése és nem utolsó sorban az iroda miden napi működése, adminisztrációja.

Németh Eszter

Fenntarthatóságra nevelési munkatárs

2021-ben tanulmányaim befejezése után csatlakoztam az MTVSZ csapatához. Munkám része többek között a fiatal generációnak szóló programjaink megvalósítása legyen szó akár egy vetélkedőről, táborokról vagy különböző képzésekről. A fenntarthatóságra nevelés mellett a Szövetség önkénteseinek útját egyengetem. Szabadidőmet szeretem aktívan tölteni legyen szó akár túrázásról, cserkészetről vagy a szeretteimel való közös időtöltésről.

Szalkai-Lőrincz Ágnes

Közösségi energia szakmai munkatárs​

Kommunikáció és pr területről érkeztem, voltam tévés és rádiós műsorvezető, szerkesztő, weboldalak felelős szerkesztője, majd cikkek és újságok fordítójaként tevékenykedtem. Első gyermekem születése óta a szabadidőm nagy részét a természet- és környezetvédelem, a kreatív újrahasznosítás és az egészséges életmódra való törekvés teszi ki. Energiahatékonysággal és megújuló energiaforrásokkal 2016 óta foglalkozom, ennek kapcsán kerültem kapcsolatba az MTVSZ-szel is: részt vettem több workshopon és konferencián, majd 2022 júniusában csatlakoztam a csapathoz a KESZ projekt munkatársaként. Férjemmel és három kamaszgyermekemmel élünk együtt, a hobbim a kenyérsütés, a szappankészítés és a kézimunkázás. 

 

Ujj Zsuzsanna

Természetvédelmi szakértő

Közgazdász és természetvédelmi mérnök vagyok, 2012 óta dolgozom hivatásosként a biológiai sokféleség megőrzéséért. 2021-ben csatlakoztam az MTVSZ csapatához. Fő feladatom az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből finanszírozott gazdaságélénkítési folyamat nyomon követése és zöldítése. Célom, hogy az uniós és hazai források minél nagyobb része támogasson olyan projekteket, melyek helyreállítják természeti értékeinket és növelik a biológiai sokféleséget.
Szabadidőmben sportolok, olvasok, túrázom és kertészkedek.