Programok

Természetvédelem

Célunk, hogy minél több természeti érték maradjon fenn hazánkban, ezért részt veszünk egyes beruházások hatósági engedélyezési eljárásában, szükség esetén pedig a média figyelmét is ráirányítjuk a természeti értékeket károsító tevékenységekre. Kiemelten foglalkozunk a helyi jelentőségű védett területekkel: akciókkal, kiadványokkal, képzésekkel, konferenciákkal hívjuk fel rájuk a figyelmet.
Évente több ezer fiatal vesz részt a tagszervezeteink által működtetett természet- és környezetismereti táborokban, erdei iskolákban és kerül ezáltal közelebb a természethez.

Folyamatosan figyelemmel követjük, hogy mennyi pénzt jut az uniós és hazai fejlesztési forrásokból a biológiai sokféleség megőrzésére, illetve károsítására.   

Kiemelten foglalkozunk a helyi jelentőségű védett területekkel: akciókkal, kiadványokkal, képzésekkel, konferenciákkal hívjuk fel rájuk a figyelmet.   

Évente több ezer fiatal vesz részt a tagszervezeteink által működtetett természet- és környezetismereti táborokban, erdei iskolákban és kerül ezáltal közelebb a természethez.   

Energia és éghajlat

Az energiaátmenetet célozzuk: olyan éghajlatvédelmi intézkedéseket és energiarendszert ösztönzünk, melyben széles körben hozzáférhetők a fosszilis energiafüggőséget és energiaszegénységet csökkentő, energiatakarékossági és megújuló energiás beruházások, szemléletváltások és életmódok.

Fenntartható fejlődés

A fenntartható fejlődés a jövő generációk iránt viselt felelősség: úgy kell ma élnünk, hogy a jövő elől ne vegyük el ennek a lehetőségét. Ennek érdekében elsősorban a természeti erőforrásainkat kell a megújulásuk mértékén használni, a környezeti problémákat pedig úgy kezelni, hogy azok okait szüntetjük meg. Ma azonban pont fordítva ülünk a lovon.

Pénzrendszerváltás

A Magyar Természetvédők Szövetsége három évtizede küzd a környezet és természet védelméért. Rá kellett jönnünk, hogy bolygónk pusztulása, a fajok kihalása, a zöldterületek eltűnése, a változó időjárás nem független a világban zajló egyéb folyamatoktól. Sajnos a pénzrendszer, a gazdasági érdekek elsőbbsége minden más szempontot, értéket háttérbe szorít.

Mezőgazdaság és élelem

Globalizált világban élünk, ahol már egy-egy ebéd hozzávalói is akár több földrészen átutaznak, amíg a tányérunkra érnek. Ezzel párhuzamosan a következmények is globálisak, a mezőgazdaság terén világszintű problémát jelent az éghajlatváltozás, óriási méreteket ölt a talajpusztulás, és világszerte tűnnek el a természetes élőhelyek valamilyen mezőgazdasági művelés, pl. olajpálma-ültetvények létesítése miatt.

Fenntarthatóságra nevelés

Hiszünk abban, hogy az életben a tanulás nem csak kötelesség, hanem egy izgalmas kaland is. Hisszük azt is, hogy a kíváncsiság és a tudásvágy ott van minden gyerekben, csak ki kell csalogatni azt. Mint, ahogy az is meggyőződésünk, hogy minden téma, legyen az bármely összetett vagy bonyolult, elmagyarázható a legkisebbeknek is, ha azt megfelelő módon, a gyerekek saját nyelvén, izgalmas formában mutatjuk be. Ezzel a szemlélettel szervezzük évek óta vetélkedőinket általános- és középiskolás gyerekek számára.