Kiadványok

Otthonosenergia

Energiatudatos Háztartási Kisokos

Kisokos füzetünk hasznos, az energiaszámlán spórolós tippekkel; tanácsok energetikai felújításhoz: hőszigeteléshez, fűtéskorszerűsítéshez; napelemek, napkollektorok vagy hőszivattyú beruházás előtt.

Készült az Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán (KEHOP-5.4.1-16-2016-00828 ) pályázatunk keretében.

Egészséges élelmiszert helyi gazdáktól

A Magyar Természetvédők Szövetsége élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tevékenységeinek legfőbb célja, hogy elősegítse a lakosság vásárlói tudatosságának erősödését: az élelmiszerek vásárlásánál legyen fontos szempont az, hogy hogyan, milyen körülmények között állították azt elő, helyben termelt és lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból származó (bio) legyen az, amit elfogyasztunk. Fogadják szeretettel tudatos fogyasztásra ösztönző kiadványunkat!

A biológiai sokféleség helyreállítása

A biológiai sokféleség csökkenése az egyik legsúlyosabb probléma, ami jelenleg az emberiséget érinti. A vadon élő fajok száma globális szinten vészesen lecsökkent és egymillió fajt fenyeget a néhány évtizeden belüli kihalás veszélye.

Az EU és Magyarország világos célkitűzéseket szabott magának a biológiai sokféleség megőrzésére, és soha nem látott összegek állnak rendelkezésünkre gazdaságfejlesztésre. A természetbe történő beruházások mégsem növekednek.

A természet megőrzése számos gazdasági és társadalmi hasznot hajt, célszerű lenne tehát az EU példa nélküli COVID-19 gazdasági helyreállítási alapját a természet megőrzésére felhasználni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége folyamatosan konzultált a magyar Kormánnyal a Helyreállítási Tervről annak beadásáig, így sikerült megakadályozni a leginkább természetpusztító beruházásokat. Pozitív javaslataink azonban rendre süket fülekre találtak, annak ellenére, hogy a Magyarországon és a világban is számos példa van a természettel együttműködő gazdasági fejlesztésekre.

Tanulmányunk átfogóan elemzi a közép- és kelet európai régió helyreállítási terveit és kiemelten foglalkozik a magyar célkitűzésekkel.

A kiadvány elkészítését a MAVA Alapítvány finanszírozta.

Természetvédelem

Amikor a természet igazít útba

Engedd, hogy a természet igazítson útba!

A biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlatváltozás napjaink legjelentősebb környezeti fenyegetései, amelyekkel szembe kell néznünk. E válságok kezelése céljából az EU az európai zöld megállapodás részeként egy sor éghajlati és környezetvédelmi célkitűzést határozott meg. Például az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentését, vagy a szárazföldi és a tengeri területek 30%-ának védelem alá helyezését 2030-ig.


E célok eléréséhez a következő évtizedben a természetvédelmi finanszírozás és a beruházások jelentős növelésére van szükség. A két válság nem kezelhető külön, csak együtt. Mindkét fronton cselekvésre van szükség a céljaink eléréséhez.

Tanulmányunk öt kiemelkedően hatékony példát - köztük egy magyart - mutat be, melyek a biológiai sokféleség helyreállításával segítik elő a klímavédelmet és az adott térség gazdasági fellendülését.

Olvasd el tanulmányunkat!

 

Energia és éghajlat

ÉGHAJLATVÁLTOZÁS

„ÉGHAJLATVÁLTOZÁS: A nemzetközi és a magyarországi klímatudományi
együttműködés és a klímapolitika” címmel adja közre a Magyar
Természetvédők Szövetsége azt az összeállítást, amely a napjainkig tartó
több évtizedes időszak főbb történéseit és a jövőre is vonatkozó
tanulságait veszi sorra. Ebből is kiderül, hogy a tudományos közösség
növekvő bizonyossággal hívta és hívja fel a figyelmet e veszélyes
folyamatra és arra, hogy a megfékezéséhez megfelelő – az eddigieknél
jóval határozottabb – intézkedésekre és cselekvésre van szükség szerte a nagyvilágban és itthon is.

A kiadvány innen letölthető.

Fenntarthatóságra nevelés

Érdekelnek az aktuális társadalmi problémák? Csatlakozz hozzánk egy beszélgetésre!

Részt vennél egy európai szintű véleménykutatásban?

18-29 év közötti fiatalokat keresünk, akik velünk tartanának egy pár órás beszélgetés erejéig Budapesten. Szeretnénk hallani a véleményeteket, érzéseiteket és tapasztalataitokat környezetvédelemmel és az emberi jogokkal kapcsolatban.

Ha ráérsz augusztus végén vagy szeptember elején csupán két órára és szívesen segítenél a kutatásban, jelentkezz augusztus 8-ig a következő felületen. Kedvességedet természetesen honoráljuk, és ha vidéki vagy, még az útiköltségedet is álljuk.

Energia és éghajlat

Klímatudatos Újbuda kiadvány (2021)

Újbuda Önkormányzatával közösen kiadott KEHOP kisokos füzetünk: Hogyan hat Budapestre, Újbudára az éghajlatváltozás? Alkalmazkodási és energiaszámla-csökkentő háztartási tippek, beruházási-felújítási tanácsok, pályázati lehetőségek és hasznos linkek gyűjteménye - nemcsak újbudaiaknak. (A5, 16 oldal)