Kiadványok

A szénkivezetés hősei

A szénkivezetés hősei hiánypótló kiadványunk bemutatja, hogyan vesznek részt a közép- és kelet-európai, köztük a borsodi szénrégióban a lakosok, közösségek a szénkivezetésben, azaz a szénalapú áram- és hőtermelés, lakossági széntüzelés és a kapcsolódó szénbányászat fokozatos leállításában, a régiójuk szerkezetváltásában.


Energia Atlasz

Az Energia Atlasz magyar változatának kiadásával célunk a nyitott és tényalapú párbeszéd elősegítése a hazai energiaátmenetről és módjáról, magyar döntéshozókkal és érintett szereplőkkel. Az Atlaszban a magyarországi energiaátmenet helyzetét részletesebben bemutatjuk, javaslatokkal. Az energiaátmenet (vagy energiafordulat) lényege, hogy az alapvetően fosszilis tüzelőanyagok szennyező égetésén alapuló és emiatt jelentősen központosított, geopolitika- és importfüggő energiamixet fokozatosan átalakítsuk energiatakarékossá, hatékonnyá és megújuló energia alapúvá; az energiarendszer így hálózatosabbá, decentralizáltabbá és biztonságosabbá válik.
Gúzsba kötve

Gúzsba kötve - avagy hogyan gátolják a kereskedelmi- és befektetési egyezmények az előrelépést az agroökológia és az élelmiszer-önrendelkezés terén?
Ajánljuk figyelmetekbe a Föld Barátaival közösen készített kiadványunkat!

Ki fizet adót Közép- és Kelet-Európában?

Hat közép- és kelet-európai ország (Magyarország, Cseh Köztársaság, Szlovénia, Lengyelország, Lettország és Bulgária) részvételével arra vállalkoztunk, hogy megnézzük, az egyes országokban milyen adópozíciót élveznek a nagyvállalatok.

Agenda 2030: Fenntartható Fejlődési Célok

A világ országai az ENSZ keretében 2015-ben fogadták el a Fenntartható Fejlődési Célokat, mellyel végre együtt próbálják kezelni a világ összefüggő problémáit. Kiadványunk kritikusan elemzi a célokat és javaslatokat fogalmaz meg a sikeres hazai megvalósítás érdekében.

Mi történik a hulladékommal?

A HUMUSZ Szövetséggel közösen írt Mi történik a hulladékommal? Miért problémás a hulladékégetés? című online kiadványunkból megtudhatja, hogyan működik a körforgásos gazdaság, a hulladék elégetése miért nem oldja meg a hulladékproblémát, milyen más alternatívák lehetnek, merre halad a hazai hulladék-gazdálkodás és mit tehetünk mi, lakosok az ügyben.

Mérlegen a befektetési bírósági rendszer

Az új uniós javaslat állandósítani fogja a vállalatok támadásait az egészséggel és a környezettel szemben

Az elmúlt évek öt legnagyobb port kavaró vitarendezési ügyének elemezése azt mutatja, hogy az Európai Bizottság által a transzatlanti kereskedelmi egyezményekbe javasolt befektetési bírósági rendszer nemhogy nem küszöbölne ki egyet sem a sok vitát kiváltó peres támadások közül, de minden bizonnyal meg is sokszorozná azok számát.

A Canadian Centre for Policy Alternatives, a Corporate Europe Observatory, a Föld Barátai Európa, a Forum Umwelt und Entwicklung és a Transnational Institute által készített kiadvány magyar változatát a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület készítette a Greenpeace Magyarország támogatásával.


Hova menjünk kirándulni magyar szórólap

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de természeti problémákat és kincseket is rejt. És itt nem csak Budapest világviszonylatban is egyedülálló hévizes barlangjaira gondolunk, hanem kies kertekre, madárdalos erdőkre, parkokra, sziklás sasbércekre, virágos lápokra, zsongó mocsarakra. Olyan helyekre, ahol rácsodálkozhatunk a természet mélyről fakadó harmóniájára.

Természetismereti séta a Merzse-mocsár vidékén

Természetismereti sétákhoz ajánljuk szeretettel Budapest mocsárvidékét, a Merzse-mocsarat bemutató kiadványunkat, mely kiemelkedő madárvilágával, szemet gyönyörködtető lepkéivel, ízeltlábúival, különféle kétéltű és hüllő populációival, védett növényeivel felkeresésre ösztönöz.

A kiadvány megjelenését a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.


Természetismereti séta a Nagy-Hárs-hegyre

Természetismereti sétákhoz ajánljuk szeretettel a Hárs-hegyet bemutató kiadványunkat, melynek földtani, barlangtani, növénytani és kultúrtörténeti értékei egyaránt a felkeresésre ösztönöznek.

A kiadvány megjelenését a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.