Kiadványok

Agenda 2030: Fenntartható Fejlődési Célok

A világ országai az ENSZ keretében 2015-ben fogadták el a Fenntartható Fejlődési Célokat, mellyel végre együtt próbálják kezelni a világ összefüggő problémáit. Kiadványunk kritikusan elemzi a célokat és javaslatokat fogalmaz meg a sikeres hazai megvalósítás érdekében.

Mi történik a hulladékommal?

A HUMUSZ Szövetséggel közösen írt Mi történik a hulladékommal? Miért problémás a hulladékégetés? című online kiadványunkból megtudhatja, hogyan működik a körforgásos gazdaság, a hulladék elégetése miért nem oldja meg a hulladékproblémát, milyen más alternatívák lehetnek, merre halad a hazai hulladék-gazdálkodás és mit tehetünk mi, lakosok az ügyben.

Mérlegen a befektetési bírósági rendszer

Az új uniós javaslat állandósítani fogja a vállalatok támadásait az egészséggel és a környezettel szemben

Az elmúlt évek öt legnagyobb port kavaró vitarendezési ügyének elemezése azt mutatja, hogy az Európai Bizottság által a transzatlanti kereskedelmi egyezményekbe javasolt befektetési bírósági rendszer nemhogy nem küszöbölne ki egyet sem a sok vitát kiváltó peres támadások közül, de minden bizonnyal meg is sokszorozná azok számát.

A Canadian Centre for Policy Alternatives, a Corporate Europe Observatory, a Föld Barátai Európa, a Forum Umwelt und Entwicklung és a Transnational Institute által készített kiadvány magyar változatát a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület készítette a Greenpeace Magyarország támogatásával.


Hova menjünk kirándulni magyar szórólap

A közel kétmillió városlakóból kevesen tudják, hogy a főváros 525 négyzetkilométere nem csak urbánus gondokat és értékeket, de természeti problémákat és kincseket is rejt. És itt nem csak Budapest világviszonylatban is egyedülálló hévizes barlangjaira gondolunk, hanem kies kertekre, madárdalos erdőkre, parkokra, sziklás sasbércekre, virágos lápokra, zsongó mocsarakra. Olyan helyekre, ahol rácsodálkozhatunk a természet mélyről fakadó harmóniájára.

Természetismereti séta a Merzse-mocsár vidékén

Természetismereti sétákhoz ajánljuk szeretettel Budapest mocsárvidékét, a Merzse-mocsarat bemutató kiadványunkat, mely kiemelkedő madárvilágával, szemet gyönyörködtető lepkéivel, ízeltlábúival, különféle kétéltű és hüllő populációival, védett növényeivel felkeresésre ösztönöz.

A kiadvány megjelenését a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.


Természetismereti séta a Nagy-Hárs-hegyre

Természetismereti sétákhoz ajánljuk szeretettel a Hárs-hegyet bemutató kiadványunkat, melynek földtani, barlangtani, növénytani és kultúrtörténeti értékei egyaránt a felkeresésre ösztönöznek.

A kiadvány megjelenését a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.


Húsatlasz

Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A jelenlegi iparszerű termelési rendszer fenntarthatatlan, ugyanis hatalmas mennyiségű termőföldet, vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel, s a rejtett költségeket a fogyasztóra és a társadalomra hárítja. A Húsatlasz vitát indít a jobb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élelem és mezőgazdaság érdekében, és világos egyéni és rendszerszintű megoldásokat javasol. A kiadvány világ körüli utazásra hív. Betekintést nyújt a húsfogyasztás mögött rejlő globális kapcsolatokba, ugyanis kizárólag a tájékozott, kritikus fogyasztó képes a megfelelő döntések meghozatalára és képes követelni a szükséges változásokat.

Agroökológia - egy új élelmezési rendszer Európa számára

Mi fán terem az agroökológia?
Kiadványunkban válasz talál erre! Az agroökológiát tudósok, gazdák és szervezetek széles köre támogatja. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa számára az agroökológia magába foglalja azt, hogy a teljes élelmiszer rendszert nézzük, beleértve az élelem megtermelését, elosztását és fogyasztását egyaránt. Fontos, hogy az agroökológia bevonja az aktív állampolgárokat és közösségeket, lehetővé teszi az emberek számára, hogy ők döntsenek arról, milyen élelmet termeljenek, illetve fogyasszanak és a térségük természeti erőforrásaival miképpen gazdálkodjanak.Közösségi energia az ember és környezet szolgálatában

A közösségi energia lényege, hogy az energia ellátással kapcsolatos döntéseket az emberek kezébe adja. Arról szól, hogy a közösségek, önkormányzatok ill. helyi lakosok kezdeményezői, tulajdonosai és üzemeltetői lesznek helyi energiatakarékos, megújuló energiaforrásokkal működő rendszereknek, és élvezik ennek előnyeit amellett, hogy részesülnek a termelt energiából és profitból. A kiadvány az ilyen közösségi energia kezdeményezések tervezéséhez, indításához ad jogi, adminisztratív és pénzügyi útmutatót és számos európai és hazai működő jó példán keresztül mutatja be tanulságaikat.

Természetismereti séta a Kis-Svábhegyen

A Kis-Svábhegy Budapesten a XII. kerületben terül el, 1991-ben védetté nyilvánították. A 6,7 hektáros természetvédelmi terület 259 méter magas dombtetővel és értékes fajokat magában rejtő karsztbokorerdővel egyedi természeti kincs.Természetismereti sétákhoz ajánljuk szeretettel kiadványunkat!
A kiadványt a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.