Kiadványok

Tudatos fogyasztás

Láss a polcok mögé!


Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap döntést hozunk, hogy mit, hol, hogyan vásárolunk. Szórólapunkkal abban segítünk, hogy ez a lehető legjobb legyen az egészségünk és a környezetünk számára is.

Természetvédelem

ZÖLD HELYREÁLLÍTÁS? Hogyan hagyta cserben a Helyreállítási Alap a természetet, és mi az, ami még menthető

2021. februárjában, válaszként a COVID-19 világjárvány okozta pénzügyi válságra, egy egyedülálló, 672,5 milliárd eurós finanszírozási eszköz lépett hatályba az Európai Unióban: a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz.

Hogyan költik el a kelet- és közép-európai tagállamok ezt a támogatást? Valóban olyan zöldek a helyreállítási tervek, mint amilyennek mutatják magukat?

Jelentésünk célja, hogy rávilágítsunk kilenc közép- és kelet-európai ország gazdaságélénkítő terveinek ellentmondásos intézkedéseire, beszámoljunk a terveket megelőző konzultációs folyamat hiányosságairól, és javaslatokat tegyünk arra, hogy miért és hogyan kell a finanszírozást úgy kialakítani, hogy a biodiverzitás védelmét garantálni lehessen.

Például Magyarországon, a Helyreállítási Alapból finanszírozni tervezett Homokhátság vízpótlási projekt rövid távon enyhítheti ugyan az aszály közvetlen hatásait, de nem kínál hosszú távú megoldást az elsivatagosodásra. A döntéshozók nem tettek erőfeszítéseket a földhasználat gyakorlatának megváltoztatására, sem a talaj vízmegtartó képességének növelésére, amelyek pedig az első lépések kellettek volna, hogy legyenek egy valódi megoldás felé vezető úton. A tervezett intézkedés valószínűleg a legdrágább, egyben legkevésbé hatékony módja az elsivatagosodással kapcsolatos problémák kezelésének – általa csupán a tünetek enyhítése valósulna meg, az okok kezelése nélkül.

Agrárpolitika

Vajon az új Közös Agrárpolitika előrelépést jelent a klímaigazságosság felé?

A Föld Barátai Európa utánajártak és a következőkre jutottak.

Agrárpolitika

Az új Közös Agrárpolitika hozzájárul-e az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez?

A Föld Barátai Európa szakértői megvizsgálták, hogy az új Közös Agrárpolitika hozzájárul-e az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez. Lássuk, hogy mire jutottak!

Agrárpolitika

2022-es évi naptár

Boldog és zöldebb új évet! Megjelent 2022-es naptárunk, amely segítséget nyújhat azoknak, akik zöldebbé szeretnék tenni mindennapjaikat. Környezettudatosabb évet kívánunk!

Otthonosenergia

Energiatudatos Háztartási Kisokos

Kisokos füzetünk hasznos, az energiaszámlán spórolós tippekkel; tanácsok energetikai felújításhoz: hőszigeteléshez, fűtéskorszerűsítéshez; napelemek, napkollektorok vagy hőszivattyú beruházás előtt.

Készült az Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán (KEHOP-5.4.1-16-2016-00828 ) pályázatunk keretében.

Egészséges élelmiszert helyi gazdáktól

A Magyar Természetvédők Szövetsége élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tevékenységeinek legfőbb célja, hogy elősegítse a lakosság vásárlói tudatosságának erősödését: az élelmiszerek vásárlásánál legyen fontos szempont az, hogy hogyan, milyen körülmények között állították azt elő, helyben termelt és lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból származó (bio) legyen az, amit elfogyasztunk. Fogadják szeretettel tudatos fogyasztásra ösztönző kiadványunkat!