Kiadványok

Kereskedelmi egyezmények

Az emberek, egészségük és a bolygó kiárusítása – az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény valódi ára

Az érintett polgárok számát tekintve (700 millió ember) az EU és a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) közötti kereskedelmi egyezmény lenne a két blokk által valaha kötött kereskedelmi egyezmények közül a legnagyobb.
Az egyezmény azonban óriási károkat okozna az emberek és a bolygó számára.

 

Energia és éghajlat

Mi a gond a lignittel?

Nemcsak a hazai 100 ezer, lignittel fűtő háztartás figyelmébe ajánljuk új, Mi a gond a lignittel? című szórólapunkat, hanem mindenkinek, akit érdekelnek a háztartási lignit-tüzelés egészségügyi és környezeti veszélyei, valamint a lehetséges alternatívái.

Fenntarthatóságra nevelés

Manka és Zsigi foglalkoztató

Manka és Zsigi boltba megy! – A Magyar Természetvédők Szövetségének feladatgyűjteménye, két kismókus kalandjain keresztül, játékos feladatokkal tanítja a legkisebbeket tudatos bevásárlásról, kertészkedésről, szelektív hulladékgyűjtésről. Ingyenes, szabadon fénymásolható foglakoztató.

Energia és éghajlat

Energia Atlasz

Az Energia Atlasz magyar változatának kiadásával célunk a nyitott és tényalapú párbeszéd elősegítése a hazai energiaátmenetről és módjáról, magyar döntéshozókkal és érintett szereplőkkel. Az Atlaszban a magyarországi energiaátmenet helyzetét részletesebben bemutatjuk, javaslatokkal. Az energiaátmenet (vagy energiafordulat) lényege, hogy az alapvetően fosszilis tüzelőanyagok szennyező égetésén alapuló és emiatt jelentősen központosított, geopolitika- és importfüggő energiamixet fokozatosan átalakítsuk energiatakarékossá, hatékonnyá és megújuló energia alapúvá; az energiarendszer így hálózatosabbá, decentralizáltabbá és biztonságosabbá válik.
 
 
 
 

Kereskedelmi egyezmények

Gúzsba kötve

Gúzsba kötve - avagy hogyan gátolják a kereskedelmi- és befektetési egyezmények az előrelépést az agroökológia és az élelmiszer-önrendelkezés terén?
Ajánljuk figyelmetekbe a Föld Barátaival közösen készített kiadványunkat!

Pénzrendszerváltás

Ki fizet adót Közép- és Kelet-Európában?

Hat közép- és kelet-európai ország (Magyarország, Cseh Köztársaság, Szlovénia, Lengyelország, Lettország és Bulgária) részvételével arra vállalkoztunk, hogy megnézzük, az egyes országokban milyen adópozíciót élveznek a nagyvállalatok.

Fenntartható fejlődés

Agenda 2030: Fenntartható Fejlődési Célok

A világ országai az ENSZ keretében 2015-ben fogadták el a Fenntartható Fejlődési Célokat, mellyel végre együtt próbálják kezelni a világ összefüggő problémáit. Kiadványunk kritikusan elemzi a célokat és javaslatokat fogalmaz meg a sikeres hazai megvalósítás érdekében.
 

Mi történik a hulladékommal?

A HUMUSZ Szövetséggel közösen írt Mi történik a hulladékommal? Miért problémás a hulladékégetés? című online kiadványunkból megtudhatja, hogyan működik a körforgásos gazdaság, a hulladék elégetése miért nem oldja meg a hulladékproblémát, milyen más alternatívák lehetnek, merre halad a hazai hulladék-gazdálkodás és mit tehetünk mi, lakosok az ügyben.

Kereskedelmi egyezmények

Mérlegen a befektetési bírósági rendszer

Az új uniós javaslat állandósítani fogja a vállalatok támadásait az egészséggel és a környezettel szemben

Az elmúlt évek öt legnagyobb port kavaró vitarendezési ügyének elemezése azt mutatja, hogy az Európai Bizottság által a transzatlanti kereskedelmi egyezményekbe javasolt befektetési bírósági rendszer nemhogy nem küszöbölne ki egyet sem a sok vitát kiváltó peres támadások közül, de minden bizonnyal meg is sokszorozná azok számát.

A Canadian Centre for Policy Alternatives, a Corporate Europe Observatory, a Föld Barátai Európa, a Forum Umwelt und Entwicklung és a Transnational Institute által készített kiadvány magyar változatát a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület készítette a Greenpeace Magyarország támogatásával.