Kiadványok

Természetvédelem

A mi sokszínű kertünk szórólap

Már egy zsebkendőnyi kertdarab is jó szolgálatot tehet, ahol megkezdhetjük a környezettudatos, természetbarát lépések sorát.

Ha csatlakozni szeretnénk a felelősen gondolkodó és a természet megőrzéséért tenni is akaró közösséghez, nem kell mást tennünk, mint hogy elkezdjük úgy tervezni, gondozni kertünket, hogy az itt felsorolt lépések közül minél többet megvalósítunk a lehetőségeinkhez mérten.

Bankfigyelő

A Bankwatch útmutatója az uniós forrásokhoz

Mennyi uniós pénz jöhet Magyarországra, milyen módon és milyen célokra? Mikor és hogyan lehet beleszólásunk a pénzek elköltésébe? Tudjon meg többet a Bankfigyelő Hálózat és az MTVSZ közös kiadványából: Útmutató az uniós pénzalapokhoz.

Új GMO-k, zöldrefestés - mítoszok és valóság

A marketing ígéretek és a mögöttük rejlő valóság

A géntech multik, valamint a GMO-párti lobbi a génmódosított növények új generációjával („génszerkesztett” fajták, "új GMO-k") kapcsolatban azt állítják, hogy 
- az"új GMO-k" sokkal pontosabbak, mint a korábbi, transzgénikus technikák, ezért sokkal biztonságosabbak is; 
- az "új GMO-k" fogják táplálni a világot, szükség van rájuk a világ növekvő népességének élelmezéséhez;  
- az "új GMO-k" fenntarthatóak, szükség van rájuk az EU Zöld Megállapodása célkitűzéseinek teljesítéséhez; 
- az éghajlati válságra is az "új GMO-k" adják majd a megoldást;
- szükség van az "új GMO-ra" a növényvédőszer-használat csökkentéséhez;
- sőt, az új GMO-k növelnék a biológiai sokféleséget is.

 

Jelen kiadványban ezekről a mítoszokról rántjuk le a leplet, és megmutatjuk, hogy mindez csupán zöldrefestés.

 

Mezőgazdaság és élelem

Távirányítás és paraszti intelligencia

Az automatizált döntésekről, a hagyományos ismeretek eltűnéséről és a tudás mibenlétének változásáról

A digitális technológiára gyakran tekintenek csodafegyverként. Az innovációhoz és számos globális kihívás kezeléséhez elengedhetetlen eszközként hivatkoznak rá, pedig az igazság ennél jóval összetettebb. Az új digitális technológiák mellett érvelők időnként ezt a nélkülözhetetlennek beállított narratívát használják fel nagyvállalati és politikai terveik terjesztésére, valamint a gazdasági és politikai hatalom megszilárdítására. Pedig a technológiák alkalmazása nem következmények nélküli. Fejlesztésük, értékesítésük és használatuk elválaszthatatlanul összefonódik különféle gazdasági és politikai érdekekkel, kulturális hatásokkal, ismeretekkel és emberi kapcsolatokkal. Ezt látjuk most a mezőgazdaságban is, ahol a biodigitális technológiák az európai (és a világ más területein élő) gazdák számára alapvető erőforrásokká erősödnek, és befolyásolják a gazdálkodással kapcsolatos kulcsfontosságú döntéseiket. Eközben azonban kulcsfontosságú dolgok veszhetnek el: fennáll a kockázata annak, hogy a paraszti autonómia, a paraszti gazdálkodás és az agroökológia értékes ismeretei törlődnek a leegyszerűsített adatvezérelt folyamatok előtérbe kerülése miatt. 

 

Kiadványunkban azt vizsgáljuk meg, hogy miként erősíti meg pozícióit a Big Tech az agráriumban, illetve hol vannak a súrlódási pontok az új digitális technológiák és az európai  paraszti autonómia illetve az agroökológiai gyakorlatok között Európában. 

Génmanipuláció

Új GMO-k – kockázatos figyelemelterelés az éghajlatváltozás és az élelmezésbiztonság ürügyén

Európa ismét válaszút elé érkezett, amikor is döntenie kell az intenzív mezőgazdaságban használt, új generációs génmódosított növények és a valóban fenntartható gazdálkodási rendszerek között. 2023. tavaszán az Európai Bizottság a biztonsági szabályozások mérséklését és a termék-megjelölések kötelezettségének feloldását tervezi az „új” génmódosítási technológiákkal – beleértve a CRISPR-CAS9-et – módosított növények esetén is.

A hatóságokra is nyomást gyakorló Bayer és más biotech vállalatok aranybányát látnak ebben az új technológiában, ugyanakkor kevés figyelmet szentelnek a szükséges uniós biztonsági szabályozásoknak. A Bizottság reálisnak nem mondható marketing szövegeket ismételget illetve készséget mutat az olyan kockázatok elhanyagolására, mint például az, hogy az új génmódosítási technikák egyáltalán nem annyira precízek, mint ahogy azt állítják; az új-GMO-k nagyobb kockázatot jelentenek az élővilágra; ha kiengedtük őket a szabadba, az már visszafordíthatatlan; veszélyeztetik az ökológiai gazdálkodási szektort; és használatuk az iparszerű mezőgazdaság további intenzifikálásához vezet, amely a biodiverzitás összeomlásnak így is fő okozója.

Az új GMO-k csak elterelik a figyelmet az élelmezésbiztonság és a természet helyreállításának valódi megoldásáról, az agroökológiáról.

 

Húsmentes Nap

Heti egy húsmentes nap a közösségi étkeztetésben

Gyakorlati útmutató a húsfogyasztás csökkentéséhez, receptekkel, menüsor-ötletekkel.

Energiaátmenet

REPowerEU

A REPowerEU az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul elfogadott stratégiája, mely lehetőséget mutat az EU-nak a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásra és a tiszta, fenntartható energia támogatására polgárai számára.

Ehhez a tagállamok további finanszírozást igényelhetnek azáltal, hogy ún. „REPowerEU-fejezeteket” nyújtanak be az Európai Bizottsághoz a vállalkozások, a háztartások és a biztonságos energetikai átmenethez szükséges kritikus infrastruktúra támogatására.

Azonban fennáll a kockázata, hogy ezek a szép célok nem, vagy eltérően teljesülnek, ha a fejezetek keretében megvalósuló új beruházásokat nem mérlegelik alaposan a nyilvánossággal folytatott konzultáció mentén.

A Bankfigyelő Hálózat kiadványának magyar változatában a REPowerEU működését, jelentőségét, valamint a kockázatokat és javaslatainkat ismertetjük.

Letöltés.

Génmanipuláció

A laborból a tányérba

KRITIKUS KÉRDÉSEK AZ ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK LABORATÓRIUMBAN ELŐÁLLÍTOTT ALTERNATÍVÁIVAL KAPCSOLATBAN

Háttér Az emberek a világ minden táján, már évszázadok óta fogyasztanak növényi fehérjéket, mint például tofut. Az egyre eliparosodó állattenyésztéssel kapcsolatos problémák széles körű elterjedésével egyidőben a növényi alapú termékeken kívül a hús- és tejtermék-helyettesítők iránti érdeklődés is megnőtt. A közelmúltban komoly befektetések történtek az olyan nem növényi alapú termékek kutatásába és fejlesztésébe, amelyek utánozzák (imitálják) az állati termékeket, az állati sejtkultúrákból állati szérummal tényésztett állati szövetektől kezdve egészen a génmódosított algával és élesztővel előállított fehérjékig. A gyártók állítása szerint a termékek minimalizálják az iparszerű állattenyésztés környezeti hatásait azáltal, hogy az állati termékeket szintetikus termékekkel helyettesítik. E mesterséges anyagok előállítása azonban az energia- és vízfogyasztása, valamint az olyan alapanyag igénye – mint például a cukor és a metán –, illetve vegyianyag-szükséglete miatt ugyanúgy erőforrás-igényes. Az új, állati eredetű élelmiszereket helyettesítő termékeket „tiszta hús”, „állati eredetű anyagtól mentes”, „növényi alapú” néven forgalmazzák vagy hirdetik, az ígéretek megalapozottsága azonban megkérdőjelezhető. A növényi alapú élelmiszerektől való eltávolodás következtében számos biotechnológiai termékre érkeztek javaslatok. A Memphis Meats például a „világ első tenyésztett húsgolyójának” és a „laborban tenyésztett baromfihúsának”1 előállítása során állati szérumot használ, hogy az állati sejtekből szöveteket tudjon növeszteni. Más vállalatok géntechnológiával állítják elő az állati fehérjéket utánzó összetevőket. Az Impossible Foods például a „véres növényi alapú burgeréhez” szükséges „növényi vér” (leghemoglobin „hem” fehérje) előállításához genetikailag módosított élesztőt használ, a Finless Foods az „algaalapú garnélarákjához” szükséges fehérje előállításához pedig génmódosított algát használ. Emellett számos olyan állati eredetű élelmiszereket helyettesítő készítményre érkeztek javaslatok, melyekben a hozzávalók előállításához génmódosított élesztőt használnak, ilyen például a Gelator vállalat zselatinhelyettesítő készítménye, a Perfect Day tejhelyettesítő termékei, illetve a Clara Foods tojásfehérjehelyettesítő készítményei.

 

A teljes kiadvány letölthető itt.

Fenntarthatóságra nevelés

Bombini és barátai

Megjelent a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör legújabb kisgyermekeknek szóló foglalkoztató füzete. Ingyenes, szabadon másolható kiadvány.