Kiadványok

Energiaátmenet

Ambiciózus éghajlatpolitika 2030-ra: lehetőségek és előnyök a közép- és kelet-európai országok számára

A 2020. december 10-11 közötti Európai Tanácsülésen döntenek a kormányfők az Uniós 2030-as klímacél esetleges emeléséről. Ehhez a kiadványban közérthetően összefoglaltuk, hogy e köztes klímacél erősítése milyen gazdasági, társadalmi és környezeti lehetőségekkel, előnyökkel járhat Magyarországnak és a régiónak, az idézett szakmai tanulmányok alapján. 

Pénzrendszerváltás

Az életigenlő gazdaságért füzet

A COVID-19 világjárvány sokakat ráébresztett arra a tényre, hogy globalizált életünk sérülékeny, nem fenntartható. A vírus terjedése nem lett volna ilyen veszélyes és gyors, ha nem lenne a gazdaság és az élet ennyire globalizált, másrészt a gazdasági hatásai sem lettek volna ilyen pusztítóak egy helyi erőforrásokra épülő rendszerben. A Magyar Természetvédők Szövetsége komplex javaslatcsomagot dolgozott ki egy fenntarthatóbb és ellenállóbb gazdaság kialakítása érdekében. A javaslatcsomag főbb elemeit tartalmazza ez a kiadvány.

Pénzrendszerváltás

Pénzrendszerváltást! füzet

Belátható, hogy a pénzrendszer anomáliáinak közvetlen hatása van fenntarhatóságra. Amelyik állam a GDP-je jelentős részét fordítja adósságvisszafizetésre, állandó növekedési kényszerben van, és elkerülhetetlenül a környezetre és társadalomra terheli e növekedés külső költségeit. A profitnövelésben érdekelt kereskedelmi bankok hitelezési politikái kevéssé veszik figyelembe a közérdeket, a gazdaságot a környezetileg és szociális káros beruházások felé terelik. Több jelentős nemzetközi kezdeményezés szerint a jelenlegi pénzrendszer fenntarthatóságra gyakorolt negatív hatásait jelentős mértékben kiküszöbölné, ha az országok bevezetnék az állami pénzrendszert. Ha elolvassák füzetünket rádöbbenhetnek, hogy miért is lenne alapvető fontosságú az állami pénzrendszer bevezetése.

Pénzrendszerváltás

Pénzrendszerváltást! – kiállítás és szórólap

A természeti értékeink elvesztésének fő oka a társadalmi és gazdasági rendszerünk hibás szabályozóiban és gondolkodásmódunkban rejlik. A problémák egyik kulcs oka a pénzrendszerünk. A pénzrendszer nagymértékben meghatározza a gazdaság működését, így azt is, hogy a társadalom milyen módon bánik a természeti javakkal. Az aktuális pénzrendszer nem képes kellő pénzügyi biztonságot és stabilitást biztosítani a reálgazdaság számára, arra ösztönzi a gazdasági szereplőket, hogy a termelést és a profitot a természet kárára is folyamatosan növeljék. Pénzrendszerváltásra van hát szükségünk! – erről szól a kiállításunk és szórólapunk.

Pénzrendszerváltás

Nemzetközi fejlesztés az éghajlatvédelemért

A globális egyenlőtlenségek elleni küzdelem eszköze, a nemzetközi fejlesztés, és a globális export és tőkebefektetések éghajlatváltozásra gyakorolt hatásairól kevesen tudósítottak eleddig. Pedig nagyon lényeges, hogy a pénzügyi befektetéseink és segélyeink milyen hatást gyakorolnak helyben vagy globálisan az éghajlatunkra, hisz kutatások szerint az éghajlatváltozás jobban sújtja az alacsony jövedelmű országokat. Tanulmányunkban rá kívánunk mutatni néhány összefüggésre a pénzügyi befektetések, segélyek és az éghajlatváltozás témájában, kitérve a magyarországi helyzetre is.

Természetvédelem

Ismerd meg a Merzse-mocsarat!

A foglalkoztatófüzet Budapest egyik legnagyobb jelentőségű madárvonuló helyét, a Merzse-mocsarat mutatja be. A feladatokat a diákok önálló módon, tanári vagy szülői segítség nélkül is meg tudják oldani.

Természetvédelem

Ismerd meg a Felsőrákosi-réteket!

Az “ISMERD MEG a Felsőrákosi-réteket!” című foglalkoztatófüzet az egyik utolsó egybefüggő budapesti láprétet mutatja be. A feladatokat a diákok önálló módon, tanári/ szülői segítség nélkül meg tudják oldani.

Szénkivezetés

Kisokos a méltányos átállási területi tervekhez

A hazai nemzeti és szénrégiós döntéshozók, helyi érdekképviseleti csoportok és közösségek, önkormányzatok és minden érdeklődő számára összefoglaljuk: mire figyeljünk, mit tegyünk, hogy hatásos és valóban méltányos területi tervek készülhessenek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya megyére 2020 ősze és 2021 tavasza között.

Az egyoldalas ellenőrző gyorslista innen letölthető. Maga a kisokos az alábbi "Fájl letöltése" zöld gombbal tölthető le (pdf).

Bankfigyelő

Uniós finanszírozási kisokos - Hogyan állítsuk az EU éghajlatvédelmi alapjait a közjó szolgálatába?

Az online kiadvány közérthetően összefoglalja, miből áll össze az Unió költségvetése és a tagállami keretek, hogyan zajlik az új 2021-2027 közötti költségvetés tervezése és hogyan befolyásolhatjuk, hogy e közpénzeket éghajlatbarát célokra tervezzék és átlátható módon költse el az ország.

Közös kincsünk a víz

Szórólapunkkal segítséget szeretnénk nyújtani az éghajlatváltozás okozta villámárvizek és aszályok káros hatásainak a csökkentéséhez.