Globalizált világban élünk, ahol már egy-egy ebéd hozzávalói is akár több földrészen átutaznak, amíg a tányérunkra érnek. Ezzel párhuzamosan a következmények is globálisak, a mezőgazdaság terén világszintű problémát jelent az éghajlatváltozás, óriási méreteket ölt a talajpusztulás, és világszerte tűnnek el a természetes élőhelyek valamilyen mezőgazdasági művelés, pl. olajpálma-ültetvények létesítése miatt.

Mi a probléma?

Ezen hatások bennünket is érintenek, Magyarország nagy részén folyik mezőgazdasági termelés, amely jelentős hatást gyakorol természeti értékeinkre. Sajnos ezen belül még mindig viszonylag nagy arányban történik intenzív területhasználat, növekvő mennyiségben használunk műtrágyát, növényvédőszereket, és a hazai termelés igen kis szeletét teszi ki a környezetkímélő gazdálkodás. Mi magunk fogyasztóként sem vagyunk eléggé tudatosak: bár egyre több helyen vannak termelői piacok, működnek bevásárlóközösségek, s így lenne lehetőségünk rövid ellátási láncon keresztül beszerezni élelmiszerünket, vásárlásaink jelentős részét mégis bevásárlóközpontokban, szupermarketekben intézzük.

Mit akarunk?

Környezet- és természetvédő szervezetként azt szeretnénk, ha minél nagyobb területen folyna természetkímélő gazdálkodás, és az élelmiszer a lehető legkisebb utat bejárva jutna el a termelőtől a fogyasztóig. Ennek eléréséhez nagyon fontos lenne, hogy a hazai és uniós források felhasználása során kiemelt szempont legyen a gazdálkodás környezeti teljesítménye, az olyan gazdálkodás ne kapjon támogatást a közösségtől, amelyik elszennyezi a talajvizeket, amelynek nyomán eltűnnek a természetes élőhelyek, és amelyik nem járul hozzá a vidéki területeken a lakosság megtartásához.

Mit teszünk?

A Föld Barátai Európa tagjaként nyomon követjük, és igyekszünk befolyásolni az uniós élelmiszer és mezőgazdasági politika alakulását, hazai szinten részt veszünk az uniós alapok felhasználását felügyelő bizottságok (pl. Vidékfejlesztési Program Monitoring Bizottság) munkájában. Egyes emblematikus ügyek kapcsán – mint pl. az pálmaolaj-előállításhoz kapcsolódó erdőírtás, az orángutánok élőhelyének eltűnése, a dolgozók kizsákmányolása – aláírásgyűjtéssel is nyomatékosítjuk a jogszabályváltozás szükségességét.

https://mtvsz.hu/mi_a_gond_a_palmaolajjal

Emellett hangsúlyosan foglalkozunk a lakosság szemléletformálásával, akciónapokat, kiállításokat szervezünk, kiadványokat szerkesztünk a környezetkímélő gazdálkodás népszerűsítése érdekében. Felhívjuk a figyelmet annak fontosságára, hogy nem mindegy, hol, milyen módon szerezzük be élelmiszerünket, hogy a jelenlegi hosszú ellátási lánc helyett keressünk kapcsolatot a helyi termelőkkel.

Kiemelten fontosnak tartjuk az utánunk következő generációk nevelését. Ezt többek között interaktív kiállítások és vetélkedők, akciónapok szervezésének segítségével valósítjuk meg. Hiszen a gyerekek lesznek a jövő fogyasztói, és egyáltalán nem mindegy, hogy ők tudatosak lesznek-e a vásárlásuk során.

http://www.supplychainge.org/campaign-eu/europai-fotokiallitas/?L=hu

https://mtvsz.hu/good_food_good_farming__egeszseges_etel_helyi_gazdaktol

„Mozdulj a klímáért!” kampány bemutatás

Alprogramok

Agrárpolitika

Egy jobb Közös Agrárpolitikára van szükség!

Növeljük az érintettek és a lakosság ismereteit az új Közös Agrárpoltikával és az Európai Zöld Megállapodással kapcsolatban!

Vegyi anyagok

Mindenkinek joga van tájékozódni afelől, hogy a kedvenc terméke, árucikke, milyen összetétellel rendelkezik. Vajon tartalmaz-e különös aggodalomra okot adó anyagokat (SVHC)? De vajon melyek lehetnek azok az összetevők, melyek aggodalomra adhatnak okot? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre segít választ adni a Life AskREACH program, és azon belül is a Scan4Chem alkalmazás.

Tudatos fogyasztás

Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Amikor bemegyünk egy üzletbe és leveszünk egy terméket a polcról, ritkán gondolunk bele, hogy azt hol, hogyan, milyen körülmények között állították elő, kinek a munkája van annak elkészítése, termesztése mögött.

Tudatos fogyasztás

Húsmentes Nap

 

Az intenzív hús- és tejtermék-előállítás globális rendszere egyre károsabb hatással van környezetünkre és társadalmunkra. A megművelhető területek túlnyomó részét a globális hús- és tejtermékipar használja fel, és ezzel a legfőbb felelős a mezőgazdasági tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok kibocsátásért, víz- és légszennyezésért.

Húsmentes Nap

Génmanipuláció

A világ legnagyobb vegyipari vállalatai, akik a múlt század során DDT-vel és egyéb vegyszerekkel mérgezték meg az élővilágot, földjeinket, vizeinket, a levegőt, most az élelmiszereinkre akarják rátenni a kezüket.

Génmanipuláció
Hírek
2023. jan 20.
EU Bíróság: nincs több trükközés a méhgyilkos vegyszerekkel

EU Bíróság: nincs több trükközés a méhgyilkos vegyszerekkel

Az Európai Unió Bírósága (EUB) január 19-én döntésében  kimondta, hogy nem áll összhangban az uniós joggal az a hazánkban is korábban alkalmazott gyakorlat, hogy a cégek eseti szükséghelyzeti derogáció alapján gyártanak tiltott növényvédőszerekkel kezelt (csávázott) vetőmagokat. Ez az ítélet véget vet a tagállamok által a betiltott növényvédőszerekre adott derogációk közel felének.

Kiadványok

Mezőgazdaság és élelem

Húsatlasz - A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében 2022

A tudósok több mint egy évtizede azt hangsúlyozzák, hogy egy éghajlat- és biodiverzitás-barát étrend kevesebb mint feleannyi húst tartalmaz, mint amennyit ma az iparosodott országokban fogyasztunk. A húsatlasz legújabb kiadásában a fogyasztás mellett többek között a húsfeldolgozás, a húsipar finanszírozásának, legfontosabb kérdésköreit is körbejárjuk, de szó van benne a pásztorló állattenyésztés szerepéről is. Az elemzések, adatok, összefüggések megértését grafikonok, ábrák teszik könnyűvé.

A kiadvány innen tölthető le.

Mezőgazdaság és élelem

A gazdálkodás jövője - Adatóriásoktól a gazdák erejéig

Innovációk, amelyekre szükségünk van a fenntartható élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerekhez.
A digitalizáció kulcsfontosságú tényező Európa mezőgazdaságának modernizálásában. Az Európai Unió közös agrárpolitikájának (KAP) készítői ígéretet is tesznek a korszerűsítésre, de biztos, hogy a digitális mezőgazdaság az egyetlen út előre?
Milyen innovációkat kínál az agroökológia ökoszisztémákat és a társadalmi jólét hatékonyan védelmére, helyreállítására?