Gázkivezetés programunk célja, hogy bemutassuk: a hazai klímasemlegességig való energiaátmenethez és a lakosság tiszta energiához való hozzáréréséhez fel kell gyorsítani a fosszilis energiaforrások, köztük a gáz kivezetését.

 

 

A gáz nem alkalmas átmeneti tüzelőanyagnak az energiatakarékos, megújuló alapú energiarendszerben. Az uniós és hazai közpénzeket ezért nem új gáz infrastuktúrákra vagy gázkazánokra, hanem lakások és más épületek energetikai felújítására és azon belül hőszigetelésre, megújuló energiás fűtésre való átállásra kell elsősorban fordítani.

 

A hazai (lakó)épületek energetikai felújításával a teljes hazai éves földgázfogyasztás ötöde, az import negyede, 2 milliárd m3 megspórolható. (Adat: Nemzeti Energia Stratégia 2030).

 

Az energiatakarékosság közös érdekünk, ezzel csökkenthetjük a fosszilis-függőségünket és védekezhetünk a növekvő piaci energiaárak ellen; az energia-önellátás hajtóereje.

 

Az alábbiakban programunk anyagait, híreit olvashatják. 

 

A 3 gáz ténylapunk a linkre kattintva letölthető:

                       1. Szénhidogének és klímaválság

                       2. Magyarország energiája

                       3. Metán, a leggázabb

 

Gáz (és atom) zöldrefestése az EU taxonómiában (a zöld és fenntartható projektekre irányuló magánberuházások rendelete) - a ReclaimFinance összefoglalója magyarul, 2022. feb-márc.

Nemzetközi civil levél magyarul eljuttatva a magyar EU-képviseletnek, a transzeurópai energiahálózat (TEN-E) fejlemények kapcsán (2021. május)

További kapcsolódó anyagaink:

 Energiatakarékos felújítások, háztartás: ld. https://mtvsz.hu/otthonosenergia

 Megújuló energiák, megújulós fűtés és áram: https://mtvsz.hu/uploads/files/energiaatlasz.pdf

 Palagáz - nem hagyományos és nemkívánatos: https://mtvsz.hu/hirek/2013/03/nem-hagyomanyos-es-nem-is-kivanatos-a-palagaz-europaban

Földgáz kibocsátási profil szénhez képest, metánszivárgás

E3G Gas and decarbonisation Fact sheet 2019

https://mtvsz.hu/uj_klimatanulmany_a_parizsi_vallalasok_alapjan_egyaltalan_nincs_helye_a_gaznak_az_energiaatmenetben

 

 

GÁZ - ELLÁTÁSI OLDAL

Felhívjuk a hazai és Uniós döntéshozók figyelmét, hogy új gáz-infrastruktúrákat ne támogassanak közpénzekből. A fosszilis gázzal kapcsolatos leggyakoribb tévhitekkel szemben 5+1 pontban foglaljuk össze a tényeket:
1. A fosszilis gáz önmagában is túllépi a karbon-költségvetést. A karbon-költségvetés az a globálisan még kibocsátható szén-dioxid mennyiség, amellyel a globális éghajlatváltozás még a 1,5 C-os küszöbön belül maradhat. Ha a kőolaj, földgáz és szén-kitermelés és használat a jelenlegi szinten marad, már az is meghaladná a határértéket az esetleges kiaknázatlan gázkészletek felkutatása és kitermelése pedig végképp nem egyeztethető össze a Párizsi Klímamegállapodással, ill. az EU-s és hazai éghajlatvédelmi célokkal.

2. A szénről gázra való átállás nem elég, a gáz zsákutca: az éghajlati célok megkövetelik az energiaszektor szén-dioxid-mentesítését az évszázad közepére. Ez teljes dekarbonizációt jelent, vagyis azt, hogy a szén- és a földgázfelhasználást egyaránt ki kell vezetni, fokozatosan. A szénerőművek új gázerőművekkel való helyettesítése sem csökkenti érdemben a szén-dioxid kibocsátást még akkor sem, ha a metánszivárgást minimálisra sikerülne csökkenteni.

3. Az alacsony költségű megújuló energiaforrások kiszoríthatják a szenet és a fosszilis gázt. A szél- és napenergia termelés költségei már most folyamatosan, és nagyságrendekkel csökkennek! Ezt a fosszilis energiatermelő szektor már kezdi érezni egyes vállalatok már elkezdtek új üzleti modelleket kidolgozni, amiben a megújulóké lesz a főszerep. Megújuló alapú a szerves hulladékból nyerhető biogáz, érdemes hasznosítani.

4. A fosszilis gáz valójában nem nélkülözhetetlen a hálózat megbízhatóságához. A szél és napenergia kiegyenlítést igényel, de a folyamatos ellátás biztosításához nem a gáz az egyetlen rendelkezésre álló erőforrás. Az akkumulátoros tárolás hamarosan versenyképessé válik, az ingadozás hálózaton belüli kezeléséhez is új technológiák széles skálája áll rendelkezésre.

5. Az új gázinfrastruktúra (csővezetékek, gázerőmű, stb.) gazdasági és társadalmi „csapdahelyzetet teremt”. A ma épített gázinfrastruktúrát úgy tervezték, hogy évtizedekig működjön, és ahhoz, hogy gazdaságos legyen a kiépítés és fenntartás, a teljes tervezett élettartam alatt működnie kellene. Ezért nem alkalmas „átmeneti tüzelőanyagnak”. Ráadásul gyakran uniós vagy nemzeti közpénzekkel próbálják a kormányok finanszírozni e drága gázberuházásokat. Ez elveszi e szűkös forrásokat a valódi klímasemleges megoldásoktól, az energiahatékonysági és megújuló energiás fejlesztésektől, beruházásoktól. Márpedig új fosszilis infrastruktúra beruházás ismét nem férhet bele sem a hazai, sem az EU-s, sem a globális szén-dioxid-kibocsátási keretbe. Ellentétes az EU-s és hazai klímasemlegességi céllal, energiaátmenet vállalásokkal.
+1: A fosszilis energiahordozókkal, így a fosszilis gázzal is mindig együtt jár a geopolitikai kockázat, a költséges és bizonytalan import beszerzés és szállítás, ingadozó-növekvő piaci gázár. Függetlenednünk kell a fosszilis energiától, fokozatosan, az energiaátmenet gyorsításával!

 

GÁZ - FOGYASZTÁSI OLDAL

Az energiatakarékossági fejlesztések, beruházások segítenek a gázfüggőség csökkentésében, gázkivezetésben - ez a valódi és tartós energiaszámla-csökkentés!
Ezért szorgalmazzuk, hogy a mindenkori magyar kormány írjon ki széleskörű energetikai lakásfelújítási támogatási programot. Ugyanis most zajlik az EU tagállamokban, köztük itthon az uniós tervezés. Kerüljön bele a magyar költési tervekbe (operatív programok, helyreállítási terv), különben nem kaphatnak rá a háztartások uniós pénzeket megint, egész 2029-ig. (A napelem+hőszivattyú+nyílászárócsere program kis lépés ebbe az irányba, de nem elég célzott az alacsony jövedelműekre, hiányzik belőle a hőszigetelés és sajnos a pontozás eltörlése miatt a minőség háttérbe szorul. Kérdéses a finanszírozása is - egyelőre állami közpénzekből fedeznék - azaz az adóforintjainkból.)
2021-2025 között több mint 1,4 millió magyar háztartás tervezett felújítást, ezek a fenti támogatással meg is valósulnának. Ennyivel kevesebb import földgázt kéne venni, kevésbé lennénk kiszolgáltatva geopolitikailag más, gázexportőr országoknak (Oroszo., USA LNG-nek stb.), jelentősen csökkenne a fosszilisenergia-függőségünk. Az energiatakarékos lakás rezsiszámlája tartósan alacsony maradhat, alig érintik az energiaár-emelkedések.
 
 
A projektet az Európai Klíma Alapítvány (ECF) támogatja. A projektben megjelenő anyagok, nézetek a MTVSZ felelőssége, nem tekinthető az ECF álláspontjának.
Hírek
2022. júl 04.
A földgáz egyik piszkos titka: metánszivárgások nehezítik az energiabiztonság növelését

A földgáz egyik piszkos titka: metánszivárgások nehezítik az energiabiztonság növelését

A Magyar Természetvédők Szövetsége tényfeltáró videókat tett ma közzé, amelyek felhívják a hazai döntéshozók figyelmét, hogy le kell számolni a földgázt érintő tévhitekkel a földgáz-függőségünk csökkentéséhez. A kitermelés, szállítás és felhasználás közbeni metánszivárgás hazánkban is jelentősebb lehet, mint az eddigi becslések. A természetvédők azt sürgetik, hogy legyen a valós metánszivárgás beleszámítva a földgáz kibocsátásai közé, továbbá Magyarország is csatlakozzon a Globális Metánvállalás-hoz. 

2022. márc 31.
Csökkentsük gázfüggőségünket energiatakarékossággal!

Csökkentsük gázfüggőségünket energiatakarékossággal!

Gázkivezetés programunk keretében az MTVSZ bemutatta, hogy a hazai klímasemlegességig való energiaátmenethez, a lakosság tiszta energiához való hozzáféréséhez és energiabiztonsághoz fel kell gyorsítani a fosszilis energiaforrásoktól, köztük a földgáztól való függőségünk csökkentését. Az uniós és hazai közpénzeket nem szabad új földgáz-infrastruktúrákra pazarolni.