Gázkivezetés programunk célja, hogy bemutassuk: az energiabiztonsághoz, a hazai klímasemlegességig való energiaátmenethez és a lakosság tiszta energiához való hozzáréréséhez fel kell gyorsítani a fosszilis energiaforrások, köztük a gáz fokozatos kivezetését.

 

A gáz nem alkalmas energiabiztonságos átmeneti tüzelőanyagnak az energiatakarékos, megújuló alapú energiarendszerben. Az uniós és hazai közpénzeket ezért nem új gáz infrastuktúrákra vagy gázkazánokra, hanem lakások és más épületek energetikai felújítására és azon belül hőszigetelésre, megújuló energiás fűtésre való átállásra kell elsősorban fordítani.

A hazai (lakó)épületek energetikai felújításával a teljes hazai éves földgázfogyasztás ötöde, az import negyede, 2 milliárd m3 megspórolható. (Adat: Nemzeti Energia Stratégia 2030, kitekintéssel 2040-re).

Az energiatakarékosság közös érdekünk, ezzel csökkenthetjük a fosszilis-függőségünket és védekezhetünk a növekvő piaci energiaárak ellen; az energia-önellátás hajtóereje.

 

Az alábbiakban programunk anyagait, híreit olvashatják. További információk: Botár Alexa, alexa(kukac)mtvsz.hu

 

2024 június: Mi van a felülvizsgált klímatervekben a gázról? A CEE Bankwatch Network elemzése a közép- és kelet-európai országok NEKT-jéről, köztük a magyar helyzet:
 
10 pontos európai civil gázkivezetés kiáltvány (2023 június)
Metán szabályozás
2023 október: Követelj Te is megfelelő metánkibocsátás szabályozást, küldj levelet a hazai döntéshozóknak: https://eia-international.org/climate/methane/methane-matters/
Előzmények:
2023 április: levél európai parlamenti képviselőknek: Támogassa a fosszilis tüzelőanyag-érdekektől független, bátor uniós metánszabályozást! A levél angolul. Magyar összefoglaló
2023 május: az Európai Parlament elfogadta álláspontját. A CAN Europe reakciója

Jelentés az energiaágazatban az Uniós határokon kívülre történő metánkibocsátásról szóló rendelet rendelkezéseinek kiterjesztéséről - rövid összefoglaló (CAN Europe methane legal study Oct 2022), magyar verzió Feb 2023

-------------------------------

Hogyan csökkentsük Magyarország gázfüggőségét? online szakmai fórum, 2022. október 25. anyagai

Gázkivezetés kiállítás (2022. október)

Hat kiállítás-tabló (roll-up), amelyek egyenként a tabló nevére kattintva letölthetők (kb. 1 Mb pdf formátumban)

1. A földgáz - bevezető, tévhitek

2. A gázimport hátrányai

3. Metánkibocsátás

4. Hogyan csökkentsük gazdaságunk és háztartásaink gázfüggőségét okosan?

5. A hazai gázkitermelés fokozása, palagáz

6. Hazai földgáz szakpolitikák

A kiállítással legközelebb találkozhat: 2022. október 16., Földgömb Fesztivál, Budapest, Millenáris, MTVSZ stand.

 

Gáz ténylapjaink a linkre kattintva letölthetők (2021-22):

                       1. Szénhidogének és klímaválság

                       2. Magyarország energiája

                       3. Metán, a leggázabb

 

Gáz (és atom) zöldrefestése az EU taxonómiában (a zöld és fenntartható projektekre irányuló magánberuházások rendelete) - a ReclaimFinance összefoglalója magyarul, 2022. feb-márc.

Nemzetközi civil levél magyarul eljuttatva a magyar EU-képviseletnek, a transzeurópai energiahálózat (TEN-E) fejlemények kapcsán (2021. május)

További kapcsolódó anyagaink:

 Energiatakarékos felújítások, háztartás: ld. https://mtvsz.hu/otthonosenergia

 Megújuló energiák, megújulós fűtés és áram: https://mtvsz.hu/uploads/files/energiaatlasz.pdf

 ÚJ: Főhet a fejünk Magyarország és Szlovákia távfűtésének jövője miatt? rövid tanulmány (2022. szeptember)

Palagáz - nem hagyományos és nemkívánatos: https://mtvsz.hu/hirek/2013/03/nem-hagyomanyos-es-nem-is-kivanatos-a-palagaz-europaban

Földgáz kibocsátási profil szénhez képest, metánszivárgás

E3G Gas and decarbonisation Fact sheet 2019

https://mtvsz.hu/uj_klimatanulmany_a_parizsi_vallalasok_alapjan_egyaltalan_nincs_helye_a_gaznak_az_energiaatmenetben

 

 

GÁZ - ELLÁTÁSI OLDAL

Felhívjuk a hazai és Uniós döntéshozók figyelmét, hogy új gáz-infrastruktúrákat ne támogassanak közpénzekből. A fosszilis gázzal kapcsolatos leggyakoribb tévhitekkel szemben 5+1 pontban foglaljuk össze a tényeket:
1. A fosszilis gáz önmagában is túllépi a karbon-költségvetést. A karbon-költségvetés az a globálisan még kibocsátható szén-dioxid mennyiség, amellyel a globális éghajlatváltozás még a 1,5 C-os küszöbön belül maradhat. Ha a kőolaj, földgáz és szén-kitermelés és használat a jelenlegi szinten marad, már az is meghaladná a határértéket az esetleges kiaknázatlan gázkészletek felkutatása és kitermelése pedig végképp nem egyeztethető össze a Párizsi Klímamegállapodással, ill. az EU-s és hazai éghajlatvédelmi célokkal.

2. A szénről gázra való átállás nem elég, a gáz zsákutca: az éghajlati célok megkövetelik az energiaszektor szén-dioxid-mentesítését az évszázad közepére. Ez teljes dekarbonizációt jelent, vagyis azt, hogy a szén- és a földgázfelhasználást egyaránt ki kell vezetni, fokozatosan. A szénerőművek új gázerőművekkel való helyettesítése sem csökkenti érdemben a szén-dioxid kibocsátást még akkor sem, ha a metánszivárgást minimálisra sikerülne csökkenteni.

3. Az alacsony költségű megújuló energiaforrások kiszoríthatják a szenet és a fosszilis gázt. A szél- és napenergia termelés költségei már most folyamatosan, és nagyságrendekkel csökkennek! Ezt a fosszilis energiatermelő szektor már kezdi érezni egyes vállalatok már elkezdtek új üzleti modelleket kidolgozni, amiben a megújulóké lesz a főszerep. Megújuló alapú a szerves hulladékból nyerhető biogáz, érdemes hasznosítani.

4. A fosszilis gáz valójában nem nélkülözhetetlen a hálózat megbízhatóságához. A szél és napenergia kiegyenlítést igényel, de a folyamatos ellátás biztosításához nem a gáz az egyetlen rendelkezésre álló erőforrás. Az akkumulátoros tárolás hamarosan versenyképessé válik, az ingadozás hálózaton belüli kezeléséhez is új technológiák széles skálája áll rendelkezésre.

5. Az új gázinfrastruktúra (csővezetékek, gázerőmű, stb.) gazdasági és társadalmi „csapdahelyzetet teremt”. A ma épített gázinfrastruktúrát úgy tervezték, hogy évtizedekig működjön, és ahhoz, hogy gazdaságos legyen a kiépítés és fenntartás, a teljes tervezett élettartam alatt működnie kellene. Ezért nem alkalmas „átmeneti tüzelőanyagnak”. Ráadásul gyakran uniós vagy nemzeti közpénzekkel próbálják a kormányok finanszírozni e drága gázberuházásokat. Ez elveszi e szűkös forrásokat a valódi klímasemleges megoldásoktól, az energiahatékonysági és megújuló energiás fejlesztésektől, beruházásoktól. Márpedig új fosszilis infrastruktúra beruházás ismét nem férhet bele sem a hazai, sem az EU-s, sem a globális szén-dioxid-kibocsátási keretbe. Ellentétes az EU-s és hazai klímasemlegességi céllal, energiaátmenet vállalásokkal.
+1: A fosszilis energiahordozókkal, így a fosszilis gázzal is mindig együtt jár a geopolitikai kockázat, a költséges és bizonytalan import beszerzés és szállítás, ingadozó-növekvő piaci gázár. Függetlenednünk kell a fosszilis energiától, fokozatosan, az energiaátmenet gyorsításával!

 

GÁZ - FOGYASZTÁSI OLDAL

Az energiatakarékossági fejlesztések, beruházások segítenek a gázfüggőség csökkentésében, gázkivezetésben - ez a valódi és tartós energiaszámla-csökkentés!
Ezért szorgalmazzuk, hogy a mindenkori magyar kormány írjon ki széleskörű energetikai lakásfelújítási támogatási programot. Ugyanis most zajlik az EU tagállamokban, köztük itthon az uniós tervezés. Kerüljön bele a magyar költési tervekbe (operatív programok, helyreállítási terv), különben nem kaphatnak rá a háztartások uniós pénzeket megint, egész 2029-ig. (A napelem+hőszivattyú+nyílászárócsere program kis lépés ebbe az irányba, de nem elég célzott az alacsony jövedelműekre, hiányzik belőle a hőszigetelés és sajnos a pontozás eltörlése miatt a minőség háttérbe szorul. Kérdéses a finanszírozása is - egyelőre állami közpénzekből fedeznék - azaz az adóforintjainkból.)
2021-2025 között több mint 1,4 millió magyar háztartás tervezett felújítást, ezek a fenti támogatással meg is valósulnának. Ennyivel kevesebb import földgázt kéne venni, kevésbé lennénk kiszolgáltatva geopolitikailag más, gázexportőr országoknak (Oroszo., USA LNG-nek stb.), jelentősen csökkenne a fosszilisenergia-függőségünk. Az energiatakarékos lakás rezsiszámlája tartósan alacsony maradhat, alig érintik az energiaár-emelkedések.
 
 
A projektet az Európai Klíma Alapítvány (ECF) támogatja. A projektben megjelenő anyagok, nézetek a MTVSZ felelőssége, nem tekinthető az ECF álláspontjának.
Hírek
2022. okt 28.
Zsákutcába viszi az energiaátmenetet és gázfüggőséget növel a palagáz

Zsákutcába viszi az energiaátmenetet és gázfüggőséget növel a palagáz

MTVSZ: a helyiek megélhetését fenyegetné az Alföldön a palagázkitermelés

Beláthatatlan ökológiai kockázatokkal járna, fokozná a vízhiányt és veszélybe sodorná a helyi gazdálkodók megélhetését, amennyiben a jövő év elején beindulna Békés megyében a palagáz-kitermelés. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a már meglévő hazai hagyományos földgázmezőkön átmenetileg, rövid távon fokozható a kitermelés, ha alapos környezeti-társadalmi hatásvizsgálatok engedik. A nem-hagyományos fosszilis gázok – mint a palagáz – drasztikusabb, repesztéses módszerrel történő kitermelését azonban egyáltalán nem lenne szabad elkezdeni a várható súlyos gazdasági, környezeti és társadalmi károk miatt. A szakmai civilszervezet álláspontja szerint ehelyett a hazai óriási fosszilisenergia-függés fokozatos, de tempós csökkentésére és az energiatakarékos, megújuló energiaforrásokon alapuló gazdaságra való átmenet felgyorsítására van szükség az energiaválság valós és tartós megoldásához.

2022. okt 04.
Rövid tanulmány: Főhet a fejünk Magyarország és Szlovákia távfűtésének jövője miatt?

Rövid tanulmány: Főhet a fejünk Magyarország és Szlovákia távfűtésének jövője miatt?

Európán belül a Kárpát-medence kiemelkedő földhő azaz geotermikus potenciállal rendelkezik, ezért a szakértők és döntéshozók feladata, hogy ezt a megújuló energiaforrást a lakosság szolgálatába állítsák. Távfűtésben való felhasználása csökkenti a fosszilis energiahordozóktól való függést és elősegíti a távhőszolgáltatás kibocsátás-mentesítését.  A rövid tanulmányban a magyarországi és szlovákiai távhő-földhősítési projekteket mutatunk be, a további lehetőségeket és a forrásokat. A tanulmány letölthető innen.