„SzabaduLÁSS – Juss ki a fogyasztás rabságából!”

3 fordulós környezeti nevelési vetélkedő
„SzabaduLÁSS – Juss ki a fogyasztás rabságából!”

A Magyar Természetvédők Szövetsége „SzabaduLÁSS – Juss ki a fogyasztás rabságából!” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet középiskolás korú diákok 3 vagy 4 fős csapatai számára.

A vetélkedő 2022. március 15. és június 15. között kerül megrendezésre.

A vetélkedő témája

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az éghajlatváltozás mind jobban és jobban befolyásolja mindennapjainkat, életünket. Érezzük a változást a körülöttünk lévő világban, de sokszor nem tudjuk, mi miért történik, s milyen lehetséges valós megoldások közül választhatunk; egyáltalán, van-e választásunk.

A vetélkedőn a résztvevő tanulók megismerkednek a biológiai sokféleség védelmével, az éghajlatváltozás hatásaival, a globális társadalmi problémákkal (szegénység, gyermekmunka, migráció, a nők és gyermekek helyzetének romlása). Megismerik a környezetpusztítás alapvető okait, közte a fogyasztásban rejlő csapdákat.

Mindezt változatos, kreatív, játékos feladatok segítségével, aminek következtében felismerik az egyéni, közösségi cselekvési lehetőségeket, megoldásokat, kiutat találva a túlfogyasztás fogságából.

 

Jelentkezés, regisztráció

A vetélkedőre középiskolás korú diákokból álló 3 vagy 4 fős csapatok jelentkezését várjuk az ország bármely részéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).

Jelentkezési határidő: 2022. március 15., kedd éjfél

A sikeres regisztráció feltétele a https://forms.gle/PSCoPPSenLVqQwK67 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk e-mailen. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

 

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes!

A vetélkedő menete

A vetélkedő két elektronikus fordulóból, ill. egy személyes döntőből áll a mindenkori járványügyi szabályokhoz igazodva. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg. A két forduló során a legjobb eredményt elért 8 csapatot személyes döntőre hívjuk meg.

 

A vetélkedő várható ütemezése

 

2022. március 15.                             Jelentkezés határideje

2022. március 16.                             Az 1.forduló anyagának kiküldése a csapatok felé

2022. április 8.                                  Az 1.forduló beérkezési határideje

2022. április 8.                                  A 2.forduló kiküldése a csapatok felé

2022. május 6.                                  A 2.forduló beérkezési határideje

2022. május 16.                                Az első 2 forduló eredményhirdetése, meghívás a döntőre

2022. június eleje                             A személyes döntő ideje

 

Értékelés, jutalom

 

Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői és környezeti nevelői végzik. A két forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 8 csapat tagjait (csapatonként 3-4 diák + kísérőtanáruk) személyes döntőre hívjuk meg.

 

A döntőbe jutott csapatok értékes nyereményeket kapnak.

Fődíjak: csapatonként 60 - 40 - 30.000 forintos vásárlási utalvány, társasjátékok, sportszerek stb.

A vetélkedő minden csapatát oklevéllel jutalmazzuk.

A vetélkedő eredményét, a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat a Magyar Természetvédők Szövetsége online felületein is közzétehetjük, országosan népszerűsíthetjük.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Horváth Kinga programfelelőstől a szabadulass@mtvsz.hu e-mail címen vagy telefonon a 70/326 5830-as telefonszámon kérhető.

 

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

A programot az Európai Unió támogatta.