Környezetbarátok

Környezetbarátok

2019 januárjában Budapest 70 csapatának 350 általános iskolás diákja döntött úgy, hogy belevág a Magyar Természetvédők Szövetsége „KörnyezetBarátok” elnevezésű vetélkedőjébe, melynek döntőjét 2019. március 29-én rendeztük meg a három legjobb csapat részvételével.

A történet szerint öt iskolás kirándulni indult. Már a virtuális készülődéskor megismerkedtek a hulladékmegelőzés jelentőségével. Később, útjuk során képzeletbeli paprikáskrumplit is készítettek, a vacsorából hátra maradtak kapcsán szembesültek az egyes hulladékok lebomlási idejével, és értették meg a csomagolóanyagok minimalizálásának fontosságát, valamint a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét. Kalandjuk végén a hulladékégetés problémájára hívtuk fel a figyelmüket, amikor is a történet szerint, a közelből terjengő kellemetlen szag csapta meg orrukat. Mit tehettek hát, figyelemfelkeltő plakátot készítettek, amelyen felhívták a lakosok figyelmet a hulladékégetés veszélyeire.  Végül eredményeiket – azaz a „KörnyezetBarátok” tapasztalatait – a diákcsapatok egyéni módon foglalták össze; egy ötletgyűjtemény formájában kellett megfogalmazniuk mindazt, amit kalandjuk során tapasztaltak.

 

Gratulálunk a helyezett csapatoknak!

1. helyezett: Ökológusok csapat – Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola

2. helyezett: Minions – Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium

3. helyezett: Szenzációs Ötös – Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium

 

A vetélkedőhöz kapcsolódó letölthető anyagok:

A vetélkedő felhívása

I. forduló anyagai

II. forduló anyagai

A vetélkedő és a háziverseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. (www.szelektalok.hu)