Indul a „A 7,5 milliárdos kérdés” országos középiskolai környezeti- és globális nevelési vetélkedő!

Indul a „A 7,5 milliárdos kérdés” országos középiskolai környezeti- és globális nevelési vetélkedő!

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) „A 7,5 milliárdos kérdés” címmel országos környezeti- és globális nevelési vetélkedőt szervez 14-19 éves diákokból álló középiskolás osztályok számára a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015) kapcsán. A szervezők a versenyre 2015. szeptember 30-ig várják a jelentkezéseket.

 

A problémákat egyre inkább a saját bőrünkön érezzük. Szélsőségessé váló időjárás, globális konfliktusok, pénzügyi krízis, szegénység, vízhiány, mind-mind egy globalizálódó világ válságtünetei. A középiskolásoknak egyre inkább tisztában kell lenni a világban zajló folyamatokkal, fel kell ismerniük az összefüggéseket és saját felelősségüket, hogy maguk mit tehetnek a problémák mérséklésére.

 

A Föld lakossága belátható időn belül eléri a 7,5 milliárdot. A helyzet nem egyszerű, miközben számos globális probléma - mint például az éghajlatváltozás – esetében az egész világ összefogására van szükség, a valódi megoldásokat sokszor helyi szinten találjuk. A diákok nem felelősek a kialakult helyzetért, de a probléma mégis az ő nyakukba fog szakadni. Ezért hívjuk már most őket közös gondolkodásra – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége csoportvezetője.

A vetélkedő során az osztályok változatos, kreatív feladatokon keresztül a fenntarthatósági dilemmák és kérdések összefüggéseit elemezhetik és kutathatják majd. A vetélkedő sikeres végrehajtását a diákoknak és tanáraiknak szóló online háttéranyagok segítik – mondta Kis Klára, a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelési programvezetője.

Az országos vetélkedő első 3 fordulója interneten keresztül zajlik, aztán a 10 legeredményesebb osztály delegáltjai egy izgalmas élő döntőn mérhetik össze tudásukat, ahonnan minden csapat oklevéllel, valamint értékes és hasznos ajándékcsomaggal tér majd haza (sport felszerelések, kreatív környezettudatos játékok, öko – könyvek és magazinok, stb.). Az első három helyezett csapat osztálykirándulást nyer.

A 110 hazai környezet- és természetvédő szervezetet tömörítő Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervez partnereivel hasonló iskolai vetélkedősorozatokat, amely játékos formában nevelik az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. A 7,5 milliárdos kérdés vetélkedő a „Klímaőrjárat” és az idén nagy sikert aratott „L(á)ss a mélyére – a kütyüink valódi ára” vetélkedők hagyományaira épülő környezeti- és globális nevelési vetélkedő.

A vetélkedőről bővebben itt olvashat: https://mtvsz.hu/a-75-milliardos-kerdes-orszagos-kozepiskolai-kornyezeti--es-globalis-nevelesi-vetelkedo

A vetélkedő fordulói az alábbi linkeken tölthetőek le:

I. forduló feladatlap, I. forduló megoldólap

II. forduló 1. feladatlap, II. forduló 1. megoldólap

II. forduló 2. feladatlap, II. forduló 2. megoldólap

II. forduló 3. feladatlap, II. forduló 3. megoldólap

II. forduló 4. feladatlap, II. forduló 4. megoldólap

III. forduló feladatlap, III. forduló megoldólap

A vetélkedő megoldásai az alábbi linkeken tölthetőek le:

I. forduló megoldókulcs

II. forduló 1 feladatlap megoldókulcs

II. forduló 2 feladatlap megoldókulcs

II. forduló 3 feladatlap megoldókulcs

II. forduló 4 feladatlap megoldókulcs

III. forduló megoldókulcs