Évértékelő éghajlatvédelmi szemmel - 2020

Évértékelő éghajlatvédelmi szemmel - 2020

 

Mozgalmas évet zárunk éghajlatvédelem - mint közügy és közérdek - terén itthon. A mérleg vegyes képet mutat: tervekkel már haladt az ország előre, a megvalósítással kevésbé. Rövid évértékelőnk a helyzetet jól összefoglaló cikkeinkkel.

 

 

 

 

2020 január közepén mindenki láthatta, hogy hogyan tervezi a kormányzat 2021 és 2030 között az alacsony kibocsátású gazdaságba való átmenetet, mert bemutatták az EU-nak is benyújtott végső Nemzeti Energia -és Klímatervet (NEKT). A tervet több partnerrel együtt véleményeztük, alaposan szétszedtük itt.

Az Európai Zöld Megállapodás alapján aztán tavasszal az uniós klímatörvény tervezete is kijött, sajnos szerintünk elszalasztott lehetőség maradt.

A járvány első hulláma és a helyreállítási tervek árnyékában elemeztünk és megnéztük, hogy a hazai tervek, köztük a 2050-ig, hosszú távra szóló klímastratégia, azaz a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia hogyan válhatna a karbonsemlegesség válságálló tervrajzává.

Május közepén más szakmai szervezetekkel közösen nyílt levelet írtunk a kormánynak a környezet- és egészségbarát helyreállítás érdekében, hiszen az összefügg az éghajlatvédelemmel (is).

Június elején a Parlament elfogadta a magyar klímavédelemről szóló törvényt, ami nagy lehetőségek elé nézett. Fontos lépés, hogy benne törvényileg elkötelezte magát a kormány, hogy hazánk 2050-ig klímasemleges (nettó nulla üvegházgáz kibocsátású) lesz, viszont emellett számos gyenge célszámot is rögzített (pl. a NEKT 2030-as céljaiból) és összességében nem védi meg eléggé a magyar lakosságot a klímaváltozástól és hatásaitól.

Közben kijöttek az új (2021-2027) uniós költségvetés és az EU-s helyreállítási csomag tervezetei, ezeket véleményeztük itt és itt olyan szemmel, hogy mennyire segíthetik az ország zöld helyreállását, energiaátmenetét egy energiahatékony, megújuló energia alapú, alacsony kibocsátású gazdaságba. Mélyebben is megvizsgáltuk, hogy a klímacélok és az uniós pénzek hogyan hatnak egymásra.

Ősszel egyre inkább előtérbe került az uniós klímacél szükséges emelésének kérdése a tagállamokban, az európai parlamentben. Ezért októberben 182 közép-kelet-európai szervezettel közösen nyílt levelet írtunk a kormányfőknek, hogy a méltányos zöld helyreállítás érdekében támogassák a felelősebb uniós klímacélt (legalább 55% ühg kibocsátás-csökkentés 2030-ig), kiskapuk nélkül. Erre december elején ráerősítettünk hazai szakmai szervezetekkel. December közepén végül a kormányfők az Európai Tanácsülésen támogatták a legalább 55%-os uniós klímacélt, igaz, néhány kiskapu maradt.

Végül december közepén megemlékeztünk az 5 éves globális éghajlatvédelmi egyezményről azaz a Párizsi Megállapodásról, és hogy hol tartunk.

 
A hazai helyzetről összefoglaló:
Az alapul vett 1990-es üvegházgáz kibocsátási szintekhez képest ma (legutóbbi, 2019-es adatok) 34%-kal csökkent az ország kibocsátása, de ha kivesszük belőle a rendszerváltás körüli gazdasági átalakulás (nehézipari összeomlás) hatásait azaz a 2005-ös szinthez viszonyítunk, akkor már csak 16%-os a kibocsátáscsökkentésünk. (2014-2017 között nőtt a kibocsátás és 2018-2019-ben csak enyhén csökkent, 0,3-0,9%-kal; a vírusválság kibocsátáscsökkentő hatása várhatóan átmeneti, rövid). Ez mutatja, hogy a jelenlegi aktív éghajlatvédelmi erőfeszítéseinken erősíteni kell, ha pályára akarunk állni és el akarjuk érni a nemzeti törvényben helyesen vállalt klímasemlegességet 2050-ig. Persze a kibocsátáscsökkentés csak egyik szelete, mutatója az éghajlatvédelemnek, szerkezetváltásnak a sok közül. Megnéztük a friss szakmai tanulmányokat : Magyarország és a régió gazdasága, lakossága és környezete számára igenis előnyös, ha korai cselekvéssel 2030-ig nagyot lépünk előre a klímabarát gazdasági szerkezetváltásban. Ráadásul az EU több mint 15,5 ezer milliárd Ft-tal támogatná ezt uniós forrásokkal (beleértve a zöld helyreállítást).
 

Természetesen a fenti klíma-energiapolitikai szakmai érdekérvényesítő munkánk mellett továbbra is dolgozunk azon, hogy az uniós és hazai források minél jobban segítsék a lakosokat, közösségeket, önkormányzatokat, kkv-kat a zöld helyreállásban, energiahatékonysági és megújuló energiás fejlesztésekben. Emellett a gyakorlati szemléletformálást is folytatjuk, bővítjük jövőre. Tartson velünk!

Botár Alexa, éghajlat és energia programvezető, MTVSZ