Az Európai Parlament szigorította az uniós klímacélt, most a kormányfőkön a sor

Az Európai Parlament szigorította az uniós klímacélt, most a kormányfőkön a sor

Az Európai Parlament eddiginél szigorúbb 2030-as klímacélt fogadott el az uniós klímatörvény vitája során: 40% helyett legalább 60%-kal kell csökkenteni az EU kibocsátásait. Ez az érték elmarad a tudomány által szükségesnek ítélt 65%-tól, de közelebb viszi az EU-t a Párizsi klímaegyezmény céljához, hogy a Föld felmelegedését a kritikus küszöbnél, legfeljebb 1,5 Celsius foknál meg tudjuk állítani.

Az Európai Parlament (EP) döntésével az Európai Bizottság (EB) által javasolt 55%-os kibocsátás-csökkentési célnál szigorúbb uniós vállalást fogadott el. 

Most a tagállamokon és az Európai Tanácson a sor, hogy növeljék az éghajlatvédelmi  ambíciót: az Európai Parlament 60%-os kibocsátáscsökkentési javaslatát kiindulási alapnak kell tekinteniük. Ahhoz, hogy elkerülhessük a klímaválság legsúlyosabb, katasztrofális következményeit, a tudományos számítások alapján arra volna szükség, hogy 2030-ban uniós szinten legalább 65%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsájtsunk ki a légkörbe, mint 1990-ben. 

“ Az éghajlatvédelem erősítése most a  legjobb válságálló gazdaságvédelmi, helyreállítási beruházás. Az Európai Parlament javaslata a 2050-es uniós klímasemlegesség felé vezető görbét laposítja el. A klímasemlegesség nemzeti célját a magyar kormány már helyesen törvénybe is foglalta. Akkor lehetünk klímabajnokok, ha a nemzeti görbét is ellaposítjuk, ezért magyar érdek, hogy a jövő heti európai tanácsülésen a magyar kormányfő is nyíltan támogassa a klímatudomány szerinti magasabb klímacélt”  - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

Az EP szerda este arról is döntött, hogy az összes közvetlen és közvetett fosszilis tüzelőanyag-támogatást legkésőbb 2025-ig fokozatosan meg kell szüntetni.

Továbbá visszautasította a Bizottságnak  azt a tervét, ami a csökkentésbe beleszámította volna a természetes karbonnyelők (mint erdők és gyepek) szén-dioxid elnyelő hatását. Ezzel a javaslattal ugyanis a kimutatott értéknél a valóságban alacsonyabb kibocsátáscsökkentést eredményezett volna. A Parlament egy független uniós tudományos testület (Európai Klímaváltozási Tanács) létrehozását is javasolta, amely nyomon követi és értékeli az Unió éghajlatvédelmi előrehaladását. 

Az uniós költségvetés és a helyreállítási alapok a megfelelő klímacímkézés függvényében támogatni fogják a fosszilis-függő régiókat a tiszta gazdaságra való méltányos átállásban. Minél magasabb éghajlatvédelmi 2030-as célszámban állapodnak meg a tagállamok, annál több lehetőség nyílik zöld munkahelyek teremtésére és a gazdaság válságálló újjáélesztésére.

 

Az EP közleménye: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/priorities/climate-change/20201002IPR88431/eu-climate-law-meps-want-to-increase-2030-emissions-reduction-target-to-60