Az Európai Bizottság újabb tíz évig mérgezné polgárait a rákkeltő kockázatú glifozáttal

Az Európai Bizottság újabb tíz évig mérgezné polgárait a rákkeltő kockázatú glifozáttal

Az Európai Bizottság szerdán közzétett javaslata további tíz évre meghosszabbítaná a rákkeltő kockázatú glifozát gyomirtó engedélyét. A Bizottság javaslata szöges ellentétben áll az európaiak akaratával, és egy a héten az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson vezető tudósok rávilágítottak, hogy a javaslatot megalapozó hatósági vélemények súlyos hibáikat és hiányosságokat tartalmaznak. Ezért  a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe arra kéri az európai kormányokat, hogy ne szavazzák meg e rákkeltő kockázatú gyomirtószer engedélyének meghosszabbítását.

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a glifozát gyomirtószer engedélyének megújítására vonatkozó javaslatát [1]. A javaslat 10 évre szól, így ha a tagállamok minősített többsége egyetért, a glifozát használata az EU-ban 2033-ig engedélyezett lenne. Ez szöges ellentétben áll az európaiak akaratával. Öt évvel ezelőtt 1 millió polgár kérte hivatalosan a glifozát betiltását, és egy nemrégiben 6 uniós országban végzett IPSOS közvélemény-kutatás szerint (link) a polgárok mindössze 14%-a ért egyet a szer engedélyének meghosszabbításával. Eközben komoly aggályok merültek fel az EU Vegyianyag-hatósága, az ECHA és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA biztonsági értékelésével kapcsolatban. Az Európai Parlamentben a hét elején tartott szakmai rendezvényen vezető tudósok ismertették a glifozát, valamint a glifozát hatóanyagú MON 52276 készítmény és összetevői értékelésének súlyos hibáit és hiányosságait. A Pesticide Action Network Europe azt is megállapította, hogy az EFSA egy sor megállapítása miatt a glifozát engedélyének megújítása ellentétes az uniós joggal [2]. Az EU tagállamai most pénteken vitatják meg a javaslatot, és október 12-13-án szavaznak róla. 


“A brüsszeli bürokraták teljes sebességgel haladnak anélkül, hogy meghallgatnák a polgárok aggályait és a független tudományos eredményeket. Az iparági érdekeket egyértelműen az egészség és a környezetvédelem elé helyezik. Az EU peszticidekre vonatkozó jogszabályait megsértik, és az uniós országok polgárait felháborítja ez a hír.” – hangsúlyozta Simon Gergely, a Pesticide Action Network Europe szakértője.
 

“A glifozát további 10 évre történő engedélyezése katasztrófa lenne az emberi egészség és a környezet szempontjából. Ezért az elkeserítő magyar rákstatisztikák fényében arra kérjük a kormányt, hogy ne szavazza meg e rákkeltő gyomirtószer engedélyének meghosszabbítását! Ne hagyjuk, hogy a vegyipari óriáscégek újabb tív évig mérgezzék az unió polgárait!” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

 

Közvélemény-kutatás hat uniós országban: a polgárok nem támogatják a glifozát megújítását.

 

Az IPSOS nemrégiben 6 uniós tagállamban (Dániában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban és Dániában) végzett közvélemény-kutatása szerint a polgárok egyértelműen ellenzik a glifozát megújítását. Mindössze 14% támogatja a glifozát használatának meghosszabbítását. Ezekben az országokban az uniós polgárok kétharmada (62%) azt válaszolta, hogy a glifozát használatát be kellene tiltani Európában. A 6 ország közül Franciaországban volt a legmagasabb a tilalmat támogatók aránya (70,5%). [3]

 

Rákkeltő hatás, genotoxicitás, neurotoxicitás

 

Egy toxikológus szakértők által nemrégiben készített tanulmány feltárta, hogy az ECHA figyelmen kívül hagyott fontos rákkeltő összefüggéseket/hatásokat bemutató vizsgálatokat, és elhanyagolta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a glifozát oxidatív stresszt idéz elő, ami egy elismert mechanizmus, amely rákhoz vezethet. Az EFSA következtetéseiben helytelenül támaszkodott az ECHA tavalyi "nem rákkeltő" minősítésére. Ha elfogadták volna ezzel szemben a tudományos bizonyítékokat, akkor az uniós jog értelmében nem lehet meghosszabbítani.  a glifozát enegedélyezését[4]

 

Az Európai Parlamentben ezen a héten tartott szakértői ülésen kiderült, hogy az ECHA és az EFSA glifozátot értékelő munkájában számos más jelentős hiba is van. A genotoxicitást, a rákkeltő hatást, a neurotoxicitást, a bélmikrobiom károsodását és számos, a talajra, a vízre és a biológiai sokféleségre gyakorolt igen káros hatást nem értékeltek elégségesen. Ez részben annak köszönhető, hogy az értékelések során alkalmazott iránymutatások végrehajtása elavult és nagyon elfogult és a vegyiipar érdekeit pártoló megközelítéssel történik. A legfrissebb független tudományos eredmények áttekintése teljesen más képet mutat a glifozát és készítményei által okozott károkról. 

 

"Meddig akarnak a szabályozó hatóságok a sötét középkorban élni, mikor lépnek be végre a 21. századba?"  – vonta felelősségre a döntéshozókat Michael Antoniou professzor a londoni Kings College szakértője az Európai Parlamentben tartott rendezvényen. 

 

Az uniós ügynökségek is félrevezetik a közvéleményt, ugyanis a teljes termék (a  formázott készítmény) toxicitását nem vizsgálták meg alaposan az engedélyt kérelmezők a benyújtott dokumentációban. Egyes összetevőkre vonatkozóan hiányosak az adatok, más glifozát készítmények pedig potenciálisan rákkeltőek. A szakértői vizsgálatok szerint az Európában használt formuláció (MON 52276) számos káros hatást vált ki az állatkísérletek során. Ezért a glifozát újraengedélyezése sérti az uniós jogot mely szerint egy növényvédő szert csak akkor szabad jóváhagyni, ha bizonyított, hogy nem okoz rákkeltő vagy hosszú távú toxicitást.

 

A Bizottság javaslata

A javasolt engedélyezési időszak a termelők által eredetileg kért 15 év helyett 10 év, míg a betakarítás előtti állományszárításra (deszikkálásra) történő felhasználás nem engedélyezhető.

A betakarítás előtti vegyszeres állományszárítás (deszikkálás) veszélyes és elavult felhasználási mód, amelyet több uniós országban már korlátoznak. Ezt a gyakorlatot már régen be kellett volna tiltani minden gyomirtó szer esetében.


 

Jegyzetek:

 

[1] https://ec.europa.eu/transparency/comitology-register/screen/documents/092073/1/consult?lang=en

 

[2] A Pesticide Action Network Europe levele az Európai Bizottsághoz: EFSA main findings on glyphosate

 

[3] https://www.pan-europe.info/press-releases/2023/09/european-citizens-support-eu-ban-glyphosate

 

[4] https://www.pan-europe.info/press-releases/2023/09/eu-glyphosate-evaluation-fails-acknowledge-key-mechanism-can-lead-cancer