Az EU Bizottság új GMO-javaslata feláldozná a fogyasztók jogait és veszélyezteti a természetet

Az EU Bizottság új GMO-javaslata feláldozná a fogyasztók jogait és veszélyezteti a természetet

Az Európai Bizottság ma közzétette a génmódosított növények új generációjának (új GMO-k, vagy most már úgynevezett "új génkezelési technikák") deregulációjára vonatkozó jogalkotási javaslatát. A javaslat eltöröl az engedélyezési és jelölési követelményeket, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi vizsgálatokat és az új GMO-kra vonatkozó mindenféle felelősségi eljárást. Ennek következtében a fogyasztók, a gazdák és az élelmiszer-feldolgozók nem kaphatnak tájékoztatást arról, hogy az általuk termesztett, vásárolt és elfogyasztott növények és élelmiszerek tartalmaznak-e új GMO-kat vagy sem.  

 

Az Európai Bizottság a polgárok jogainak védelme helyett az óriáscégek hosszan tartó kampányának enged. Megdöbbentő látni, hogy a Bizottság lényegében azt mondja, hogy az agrobiznisznek nem kell viselnie a teszteletlen új GMO-k szántóföldjeinkre kiengedése és tányérjainkra való kijuttatása által jelentett kockázatokat, de a fogyasztóknak, a gazdáknak és a természetnek igenemelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.  

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége felszólítja a kormányt, valamint az európai parlamenti képviselőinket, hogy utasítsák el a Bizottság javaslatát. Az EU Tanácsa és az EU Parlamentje is beleszólhat a végleges jogszabályba az elkövetkező hónapokban. 

 

 

Az Európai Bizottság deregulációs javaslata az alábbiakat jelenti:  

 

    - Új, nem tesztelt GMO-k kibocsátását a természetbe. Eddig még nem vizsgálták az új GMO-k környezetbe való kibocsátásának közvetlen és közvetett hatásait. Nem végeztek például kutatásokat arról, hogy az új GMO-k hogyan hatnak a méhekre és más beporzókra, és arról sem, hogy a GMO-termesztés hogyan gyorsíthatja fel a biológiai sokféleség csökkenését. [1] 

 

    - A fogyasztóknak az európai szerződésekben és az EU általános élelmiszerjogában meghatározott tájékoztatáshoz való jogának megszüntetése. Azáltal, hogy az új GMO-kat kizárják a jelölési követelményekből, a fogyasztók, a gazdák és a teljes élelmiszerlánc tagjai többé nem kaphatnak tájékoztatást arról, hogy az általuk vásárolt vetőmagok, összetevők és élelmiszeripari végtermékek tartalmaznak-e új GMO-kat vagy sem. [2] 

 

    - Megfosztja a kormányokat attól a joguktól, hogy területükön betiltsák az új GMO-k termesztését. 2015 óta 17 kormány tiltotta be a génmódosított szervezetek termesztését[3]. Ez a lehetőség az új GMO-kra vonatkozóan nem fog a tagállamok rendelkezésére állni.  

 

    - A biotechnológiai ipar alapvető felelősségének, kötelezettségeinek eltörlése.  A javaslat értelmében a géntechnológiai cégek nem lennének kötelesek biztosítani az általuk kifejlesztett minden egyes új GMO-hoz kimutathatóságát lehetővé tevő módszereket. Az új jogszabály lehetetlenné teszi a hagyományos, bio- vagy GMO-mentes élelmiszereket előállítani kívánó gazdálkodók és az élelmiszeripar számára, hogy megvédjék magukat a nem kívánt szennyeződésektől. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a vizsgálati módszereket azok fizessék meg, akik el akarják kerülni az új GMO-kat, és hogy a nyilvános termesztési nyilvántartásokat szüntessék meg. 

 

    - Lehetetlenné tennék a nemzeti hatóságok számára az új GMO-k élelmiszer-biztonságának ellenőrzését, mivel a biotechnológiai iparnak már nem kell vizsgálati módszereket biztosítania, és a piaci szereplők sem kötelesek nyomon követni a terméket az élelmiszerláncban. 
 

- Precedenst teremt az óriáscégek által irányított jogalkotásra. Az Európai Bizottság javaslata az ipar által tett ígéreteken alapul, amelyek jelenleg még csak előkészítés alatt álló termékekre vonatkoznak, anélkül, hogy az új GMO-k tényleges fenntarthatóságára vonatkozó alapvető adatok vagy független értékelés rendelkezésre állna. 

  

Jegyzetek: 

[1] https://mtvsz.hu/uploads/files/ujgmokkiadvany  

[2] https://friendsoftheearth.eu/publication/unmasking-new-gmos-protecting-farmers-consumers-right-to-transparency/   

[3] https://food.ec.europa.eu/plants/genetically-modified-organisms/gmo-authorisation/gmo-authorisations-cultivation/restrictions-geographical-scope-gmo-applicationsauthorisations-eu-countries-demands-and-outcomes_en