A vízmegtartás szerepe a települési csapadékvíz- gazdálkodásban

A vízmegtartás szerepe a települési csapadékvíz- gazdálkodásban

2021. december 10-én került megrendezésre a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Wavin Hungária Kft., és WWF Magyarország közös online szemináriuma. 

A konferencia előadásai azokat a lehetőségeket vették számba, amelyek segíthetnek települési szinten alkalmazkodni az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségekhez, mint pl. a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadék vagy az gyakoribbá váló száraz, csapadékmentes időszakok. Ezen kihívásokra a legészszerűbb válasz, ha a lehulló csapadék lefolyását lassítjuk, és lehetőség szerint megőrizzük a vizet, amit lassan a talajba szivárogtathatunk, illetve használhatunk vizes élőhelyek táplálására vagy a száraz időszakokban öntözésre.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz kiírása lehetőséget ad a korszerű, vízmegtartási elemeket is tartalmazó infrastruktúra programok tervezésére és a kapcsolódó lakossági szemléletformálásra. Az online szemináriumon bemutattuk a témához kapcsolódó jó példákat és a TOP Plusz pályázati lehetőségeit is.

 

Az elhangzott előadások: 

  1. Molnár Ákos, Pénzügyminisztérium: A TOP Plusz kék és zöld infrastruktúra kiírásai és a vízmegtartás
  2. Balatonyi László, Országos Vízügyi Főigazgatóság: Az integrált települési vízgazdálkodási tervezés
  3. Kerpely Klára, WWF Magyarország: Példák települési vízmegtartó kék-zöld infrastruktúra megoldásokra a LIFE-MICACC projekt tapasztalatai alapján

  4. Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége: A lakossági szemléletformálás jó gyakorlatai

Konferenciánkon elhangzott, hogy az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Wavin Hungary Kft. pályázatot hirdet önkormányzati épületeket érő, rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadékvíz kezelésére. A projekt keretében egy önkormányzati fenntartású, közhasznú épületnél a Wavin Hungary Kft. termékeiből kiépítésre kerül egy esővíztározó vagy szikkasztó, a zöldterület megtartása mellett. A pályázat beadási határideje: 2022. január 31.
A kiírás itt olvasható.
 

Az esemény videója itt tekinthető meg.