Állítsuk meg a pusztító EU-Mercosur kereskedelmi egyezményt!

Állítsuk meg a pusztító EU-Mercosur kereskedelmi egyezményt!

Budapest-Brüsszel, 2021. március 19. – Az EU döntéshozói álljanak el az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától! Ezt követeli több, mint 450 civil szervezet az Atlanti-óceán mindkét oldaláról, közte 44 magyar is erre szólítja fel közös állásfoglalásban az érintett országok és az EU döntéshozóit. Ezzel párhuzamosan, a globális klímasztrájk napján a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Budapest, a Karátson Gábor Kör és az Éghajlatvédelmi Szövetség petíciót indított, amelyen keresztül a magyar állampolgárok is felemelhetik szavukat az egyezmény ellen, amely aláássa az európai mezőgazdaságot, kockára teszi az emberek egészségét és ellehetetleníti éghajlatvédelmi törekvéseinket.

 

Az EU és négy dél-amerikai tagállam (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay) között húsz évnyi egyezkedés után bő másfél éve, 2019. június 28-án zárultak le az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény tárgyalásai. Az egyezményt még nem írták alá sem az EU ill. tagállamai, sem a többi érintett ország. A várható káros hatások miatt viszont egyre erősebbek a tiltakozó hangok a megállapodással kapcsolatban.

 

Ezért az elmúlt napokban több, mint 450 civil szervezet az Atlanti-óceán mindkét oldaláról, közte 44 magyar szervezet, közös állásfoglalásban szólította fel az érintett országok és az EU döntéshozóit, hogy álljanak el az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától. [1]  

 

Az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény egy lejárt szavatosságú XX. századi szabadkereskedelmi felfogást tükröz. A bolygónk és a jövő generációk kárára fenn akarja tartani a végtelen növekedést és fogyasztást egy véges bolygón, a nagyvállalati érdekek oltárán feláldozva a földi ökoszisztémákat, miközben elfogadhatatlan társadalmi egyenlőtlenségeket gerjeszt. Nem csak elutasítunk valamit, ajánlunk is helyette mást. Ahogy az Életigenlő felhívásunkban konkrét javaslatokkal együtt megfogalmaztuk: az erőforrás felhasználás csökkentésére, helyi megoldásokra, a gazdaság átalakítására és végső soron gondolkodásunk, céljaink megváltoztatására van szükség – emelte ki Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

 

Amennyiben hatályba lépne az egyezmény, annak hatására jelentősen növekedne a dél-amerikai mezőgazdasági termékek Európába történő exportja. Ez hátrányosan érintené az európai gazdákat, ezen felül pedig egyharmaddal növelné az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emellett az Európában betiltott, de a dél-amerikai országokban engedélyezett növényvédőszerek bejutása a kontinensre az élelmiszereken keresztül aláásná az európai élelmiszer-biztonságot – hangsúlyozta Schiffer András, a Karátson Gábor Kör elnökségi tagja.

 

Az ökológiai válság mérsékléséhez olyan döntésekre van szükség, amelyek elsődleges szempontként a természet megőrzését és az emberek jóllétét veszik figyelembe - ezeket nem rendelhetjük alá szűken gazdasági szempontoknak. Az EU-Mercosur egyezmény nem segíti, hanem aláássa a közösségek önrendelkezésén és az átláthatóságon alapuló helyi élelmiszertermelést, ezért is tiltakozunk az aláírása ellen - tette hozzá Pribéli Levente, a Fridays For Future Budapest egyik aktivistája.

 

Elemzések szerint az egyezmény hatására a Mercosur országokban megnövekedett marhahús-termelés évente legalább 25%-kal fokozná az erdőirtás mértékét, és további 36 ezer km² esőerdő elpusztítását vonná maga után évente (ami nagyjából a Dunántúl területének felel meg). 

A megállapodás Dél-Amerikában hosszú távra bebetonozná azt a kizsákmányoló mezőgazdasági modellt, amelyet a takarmánytermesztésnek alárendelt területek növelése és az intenzív vegyszerhasználatra alapozott monokultúrák jellemeznek, miközben elfogadhatóvá tenné a helyi lakosság emberi jogainak sorozatos megsértését - mondta el Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Budapest, a Karátson Gábor Kör és az Éghajlatvédelmi Szövetség által kezdeményezett petícióban arra szólítják fel a magyar állampolgárok a kormányt és az európai parlamenti képviselőinket, hogy álljanak el az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától.

A magyar állampolgárok által aláírható petíció itt elérhető el: https://mtvsz.hu/peticiok/stop-eu-mercosur

 

Jegyzetek:

[1] A 450 szervezet által aláírt nyilatkozat itt olvasható: https://stopeumercosur.org/

[2] A magyar döntéshozókhoz címzett petíció elérhetősége: https://mtvsz.hu/stop-eu-mercosur

[3] Bővebb tájékoztatás az EU-Mercosur egyezmény okozta lehetséges problémákról: https://mtvsz.hu/uploads/files/EU-Mercosur.pdf