Mi a gond a pálmaolajjal?

Mi a gond a pálmaolajjal?
A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben előállított növényi olaj a világon, 2014-ben 342 millió tonna volt a termelés, amely döntően Dél-kelet Ázsiára, Malajziára és Indonéziára összpontosul. Ehhez óriási területre van szükség, Magyarország területének közel kétszeresén, 181 ezer km2-en vannak olajpálma-ültetvények. Az ültetvényeket az esőerdők helyén létesítik, ahol a terület felégetésével készítik elő a telepítést. Ez hihetetlen ütemben zajlik, naponta 670 focipályányi területet égetnek fel.

Ez a technológia több szempontból okoz problémát: az égetés miatt évente 309 millió tonna szén-dioxid szabadul fel, így Indonézia ez elsők közé került az üvegházhatású-gázkibocsátásban, jelentősen hozzájárulva a globális felmelegedéshez.

A letarolt élőhelyekhez olyan emblematikus fajok kötődnek, mint az orángután, a szumátrai tigris, szumátrai orrszarvú, amelyeket a mértéktelen erdőirtás a kihalás szélére sodort.

Az éghajlat és az állatok mellett a térségben élő emberekre is jelentős hatással van az pálmaolaj-iparág: az őserdőhöz kötődő, hagyományos életformák lehetetlenné váltak, a helyi lakosok rosszul fizetett bérmunkássá válnak saját földjükön.

Mit tehetünk?

Fogyasztásunkkal mi magunk is hozzájárulunk ezekhez a problémákhoz. Ma minden második árucikk a boltokban tartalmaz pálmaolajat, legyen szó élelmiszerről, tisztítószerről vagy kozmetikumról. Különösen nagy arányban található pálmaolaj a margarinokban és kekszekben. Vásárlás során keressük azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak pálmaolajat! Emellett fontos lenne egy olyan jogi szabályozás kialakítása, amely biztosítja, hogy egy-egy termék előállítása során, a teljes ellátási lánc mentén figyelembe veszik az emberi és környezeti jogokat.

Kérjük, írja alá ezzel kapcsolatos petíciónkat!