Élelmiszerbiztonság

A magyar lakosság egészségi állapota romló tendenciát mutat: folyamatosan nő az emésztőszervrendszeri betegségekben szenvedők száma, egyre többen szenvednek allergiás tünetekkel. Ma már teljesen nyilvánvaló, hogy ezen betegségek kialakulásáért a túlhajszolt életvitel, rendszertelen táplálkozás mellett igen fontos szerepe van annak is, hogy az az élelmiszer, amit elfogyasztunk, gyakran nem nevezhető egészségesnek: állományjavítókat, ízfokozókat, mesterséges színezékeket tartalmaz.

A Magyar Természetvédők Szövetsége élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tevékenységeinek legfőbb célja, hogy elősegítse a lakosság vásárlói tudatosságának erősödését: az élelmiszerek vásárlásánál legyen fontos szempont az, hogy hogyan, milyen körülmények között állították azt elő, helyben termelt és lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból származó (bio) legyen az, amit elfogyasztunk. Az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, a feldolgozott termékben nincsenek egészségre káros színezékek, tartósításuk hagyományos módon történik, és élettani szempontból is kedvező hatásúak.

Ezért utcai akciók, kiadványok, előadások segítségével hívjuk fel a lakosság figyelmét az élelmiszerekkel kapcsolatos problémákra, tagszervezeteinkkel együttműködve helyi biopiacok és egyéb értékesítési módok kialakításán dolgozunk.

Legfrissebb kapcsolódó hír

Hátsó ajtó az új génmódosított szervezeteknek?

Az Európai Bíróság a mai napon jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket.

Az összes kapcsolódó program megtekintése »