Élelmiszerbiztonság

A magyar lakosság egészségi állapota romló tendenciát mutat: folyamatosan nő az emésztőszervrendszeri betegségekben szenvedők száma, egyre többen szenvednek allergiás tünetekkel. Ma már teljesen nyilvánvaló, hogy ezen betegségek kialakulásáért a túlhajszolt életvitel, rendszertelen táplálkozás mellett igen fontos szerepe van annak is, hogy az az élelmiszer, amit elfogyasztunk, gyakran nem nevezhető egészségesnek: állományjavítókat, ízfokozókat, mesterséges színezékeket tartalmaz.

A Magyar Természetvédők Szövetsége élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tevékenységeinek legfőbb célja, hogy elősegítse a lakosság vásárlói tudatosságának erősödését: az élelmiszerek vásárlásánál legyen fontos szempont az, hogy hogyan, milyen körülmények között állították azt elő, helyben termelt és lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból származó (bio) legyen az, amit elfogyasztunk. Az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, a feldolgozott termékben nincsenek egészségre káros színezékek, tartósításuk hagyományos módon történik, és élettani szempontból is kedvező hatásúak.

Ezért utcai akciók, kiadványok, előadások segítségével hívjuk fel a lakosság figyelmét az élelmiszerekkel kapcsolatos problémákra, tagszervezeteinkkel együttműködve helyi biopiacok és egyéb értékesítési módok kialakításán dolgozunk.

Legfrissebb kapcsolódó hír

Mi a gond a pálmaolajjal?

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben előállított növényi olaj a világon, 2014-ben 342 millió tonna volt a termelés, amely döntően Dél-kelet Ázsiára, Malajziára és Indonéziára összpontosul. Ehhez óriási területre van szükség, Magyarország területének közel kétszeresén, 181 ezer km2-en vannak olajpálma-ültetvények. Az ültetvényeket az esőerdők helyén létesítik, ahol a terület felégetésével készítik elő a telepítést. Ez hihetetlen ütemben zajlik, naponta 670 focipályányi területet égetnek fel.

Az összes kapcsolódó program megtekintése »