TTIP és CETA: Az utolsó szög a vidék koporsójában?

TTIP és CETA: Az utolsó szög a vidék koporsójában?

Veszélybe sodorják az európai mezőgazdaságot és kistermelőket a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények (TTIP és CETA) – hangsúlyozták kanadai és amerikai civil szervezetek szakértői a TTIP és CETA által a mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásokat ismertető tanulmányok budapesti bemutatóján.


A mezőgazdaság és kereskedelmi politikával foglalkozó Institute for Agriculture and Trade Policy és a Kanadaiak Tanácsa (Council of Canadians) civil szervezetek szakértői egy európai körút keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet meghívására jöttek Magyarországra, hogy szakmai szervezetek és döntéshozók, valamint a nagyközönség előtt is bemutassák az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) mezőgazdaságra gyakorolt várható negatív hatásait.[1, 2]

Az előadó körútnak az ad aktualitást, hogy a következő hónapokban várható, hogy dönteni fog az Európai Parlament a CETA ratifikálásáról, és az egyezmény aláírását követően a tagállamok parlamentjei is döntést hoznak az egyezmény jóváhagyásáról. Emellett Trump elnök hivatalba lépését követően várhatóan folytatódni fognak a TTIP tárgyalások is az EU és az Egyesült Államok között.

Az Egyesült Államok és Kanada a TTIP és a CETA kihasználásával olyan, nagyüzemi módon előállított, olcsó húst fog exportálni az EU-ba, amelynek előállítása során nem kellett megfelelni az európai környezetvédelmi és állatvédelmi követelményeknek. A két kereskedelmi egyezmény lehetővé fogja tenni az óriáscégek számára, hogy ők diktálják a termelői árat és a gazdálkodási módszereket, továbbá tönkreteszik az európai független és kistermelőket, akik nem fognak tudni talpon maradni az árversenyben – mint ahogy az ilyen kisgazdaságok lényegében teljesen eltűntek Észak-Amerikában. A szabályozási együttműködéssel kapcsolatos rendelkezések lehetővé teszik az óriáscégek számára, hogy gyengítsék az élelmiszerbiztonsági normákat, ezzel teret engednek a génmódosított növények termesztésének. Emellett megnehezítik az olyan új jelölési kötelezettségek bevezetését az élelmiszereken, amelyek az állatjóléti információkat tartalmaznak, vagy jelzik, hogy feldolgozott húsból készültek-e– hangsúlyozta Sharon Treat, az Institute for Agriculture and Trade Policy amerikai szervezetének vezető tanácsadója.

Világszerte az emberek környezetünk és jóllétünk érdekében egyre inkább helyben, fenntartható módon termelt és egészséges élelmet szeretnének. A CETA ezzel ellentétes irányba vinne minket: a nagyüzemi gazdaságok, a fenntarthatatlan termelés és a megkérdőjelezhető élelmiszerbiztonsági szabályok felé. Az élelem közösségeink és értékeink alapvető része. Az európaiaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy szabályaikat alááshatja a CETA, mielőtt döntést hoznak az egyezmény ratifikálásáról tette hozzá Sujata Dej, a Kanadaiak Tanácsának kereskedelempolitikai kampányfelelőse.

A tengerentúli partnereink által készített tanulmányok megerősítették mindazon aggályainkat, amelyek a TTIP-vel és a CETA-val kapcsolatban már korábban is felmerültek: e két transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény fő nyertesei az élelmiszeripari óriáscégek és az amerikai, valamint a kanadai állatgyárak lesznek, amelyek már ma is nagyobb piaci erővel és alacsonyabb termelési költségekkel rendelkeznek. [3] Az európai korlátozások bármiféle felszámolása azt jelenti, hogy óriási mértékben megnőne az Amerikából történő import. Ez lenne az utolsó szög az európai mezőgazdaság koporsójában [4] – fűzte hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

„Ezen tanulmányok lényegében megerősítik a magyar kormány megbízásából a Századvég által készített tanulmányban leírtakat, amely szerint a magyar mezőgazdaság számos ágazata (vágott húsok, kukorica, alacsony kategóriájú borok) számára versenyhátrányt jelentene a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény [5] – emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa.

Mindezek fényében azt kérjük az európai és magyarországi döntéshozóktól, hogy ne ratifikálják az EU-Kanada kereskedelmi egyezményt, továbbá véglegesen állítsák le a TTIP-tárgyalásokat – tette hozzá Újszászi Györgyi.

 

Jegyzetek:

[1] A multinacionális húsipari cégek felfalják a kis gazdaságokat a TTIP segítségével c. tanulmány magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el: https://mtvsz.hu/dynamic/selling_off_the_farm_hun.pdf

A teljes tanulmány angol nyelvű változata: http://www.iatp.org/files/SellingOffTheFarm_full_f_0.pdf

[2] A CETA veszélyezteti az európai élelmiszerbiztonságot c. tanulmány magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el:

https://mtvsz.hu/dynamic/ceta_hu.pdf

A teljes tanulmány angol nyelvű változata:

http://canadians.org/ceta-food-safety

[3] A témában ajánljuk még a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által készített Az európai gazdálkodók kisemmizése – A TTIP veszélyei az európai mezőgazdasági termelőkrec. tanulmányt is: https://www.foeeurope.org/sites/default/files/eu-us_trade_deal/2016/ttip_farming_report_hungarian_final.pdf

[4] Ajánlott videó: TTIP: Az utolsó szög a vidék koporsójában https://www.youtube.com/watch?v=As1zVq1-frY

[5] https://www.scribd.com/doc/285870019/Szazadveg-vitaanyag-I-resz