Budapest/Brüsszel, 2013.
június 13. – A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által
elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kísérletben résztvevők testében megtalálható
a glifozát[1] nevű gyomirtó. A Szövetség által lefolytatott laboratóriumi
tesztekből kiderült, hogy Magyarországon tíz embertől vett vizelet mintából
háromban jelen volt a glifozát hatóanyag.
A magyarországi eredményekhez hasonlóak az európai adatok, 18 ország önkénteseitől vett minták 44 százalékában kimutatható volt a gyomirtó.[2]
Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városokban él, és egyikük sem használt életmódjában glifozátot vagy érintkezett ilyen vegyszerrel. Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a hatóanyagnak az előfordulását az emberi szervezetben.
A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó, gazdálkodók és önkormányzatok használják. Ezen felül nagy mennyiségben használják géntechnológiai úton módosított növényekre, például szójára, amit takarmányozási céllal importálnak Európába. Legnagyobb mennyiségben a Monsanto forgalmazza a glifozátot „Roundup” márkanéven. Jelentős forgalmazók a Dow és a Syngenta is, de a hatóanyagot többnyire Kínában gyártják. Annak ellenére, hogy használata széles körben elterjedt, az élelmiszerekben vagy ivóvízben való előfordulását a kimutatás bonyolultsága miatt ritkán veszik észre.
"Az emberek többsége aggodalommal fogadja, ha a szervezetében gyomirtót fedeznek fel, és szeretné megtudni, miért is kerül oda, és milyen hatása van. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy mindennapi életünkben ki vagyunk téve a glifozátnak, noha még nem tudjuk, hogy honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben. – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.
„Az a tény, hogy az európai városokban élő emberek testében jelen van ez a gyomirtó, azt mutatja, hogy már is túlzásba vitt a használata. Aggasztó, hogy az olyan cégek, mint a Monsanto kérelmet nyújtottak be olyan géntechnológiai úton módosított növények termesztésének engedélyezésére, amelyek elkerülhetetlenül ennek a gyomirtónak még nagyobb mértékű használatához vezetnek. A hatóságok feladata, hogy szigorúbb szabályozással megvédjék egészségünket és környezetünket a glifozát okozta veszélyektől.” – tette hozzá Fidrich Róbert.
Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt repcét, kukoricát, illetve napraforgót is permeteznek ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt.
A glifozát a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken[3], Németországban a mezőgazdasági területek 39%-án használják[4], de Magyarországon is elterjedt. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő. Jelenleg tizennégy glifozát-tűrő, géntechnológiai úton módosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban. Egyes becslések szerint, ha zöld utat kapnának, akkor a glifozát felhasználás mértéke többszörösére megnövekedne[5].
Jegyzetek:
[1] Szabadalom szerinti elnevezése: glyphosate.
[2] Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Franciaországban, Grúziában, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Lettországban, Macedóniában, Magyarországon, Máltán, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban vettek vizelet mintákat önkéntesektől. Az önkéntesek mindegyike városlakó, volt köztük vegetáriánus és nem vegetáriánus egyaránt. Ugyanabból a háztartásból nem volt két minta. A mintákat a németországi Medizinisches Labor Bremen munkatársa, Hoppe, H.-W. elemezte A vizsgálatokról készült részletes elemzés elérhető itt:
Determination of Glyphosate residues in human urine samples from 18 European countries
http://www.foeeurope.org/sites/default/files/glyphosate_studyresults_june12.pdf
[3] Garthwaite, D.G. et al. (2010) Pesticide Usage Survey Report 235: Arable Crops In The United Kingdom 2010 Food & Environment Research Agency, DEFRA, UK.Table 5
[4] Steinmann, H.H. et al. (2012) Crop Protection, 42: 164-169.
[5] Benbrook, C.M. (2012) Glyphosate tolerant crops in the EU: a forecast of impacts on herbicide use. Greenpeace International.