Felháborító: az EFSA ismét zöld utat adott a glifozátnak számtalan azonosított kockázat ellenére

Felháborító: az EFSA ismét zöld utat adott a glifozátnak számtalan azonosított kockázat ellenére

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe felháborítónak tartja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) mai közleményében úgy nyilatkozott, hogy támogatható az Európában legszélesebb körben használt és vitatott gyomirtószer, a glifozát használatának meghosszabbítása. Az EU növényvédőszer-engedélyezési rendszere szakmai szempontból elfogadhatatlan módon figyelmen kívül hagyja a független tudományos tanulmányok sokaságát, amelyek a glifozátot súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal hozzák összefüggésbe. A civil szervezetek széles körű koalíciója a "Stop Glyphosate" kampány keretében felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a glifozát betiltására, a tagállamokat pedig arra, hogy támogassák a tilalmat.

 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ma megdöbbentő véleményt adott az Európában legszélesebb körben használt gyomirtó szer, a glifozát használatának meghosszabbítására, annak ellenére, hogy számos azonosított kockázat és nyitott kérdés merült fel. Az EFSA állásfoglalásában kiemeli, hogy a szennyeződések potenciális genotoxicitása és a fogyasztók kockázatértékelése továbbra is hiányos. A glifozátkészítmények fejlődési neurotoxicitását, valamint a mikrobiom és a biológiai sokféleség károsodásának lehetőségét egyértelműen elismerik. Ennek ellenére az EFSA azt javasolja, hogy folytassák a glifozát engedélyezési folyamatát, és tovább passzolja a labdát a tagállamok térfelére.

 

Az EFSA az Európai Vegyianyag-ügynökséghez, az ECHA-hoz és a nemzeti ügynökségekhez hasonlóan túlnyomórészt a vegyipar tanulmányaira alapozza értékeléseit. A mélyen elhibázott uniós növényvédőszer-engedélyezési rendszer figyelmen kívül hagyja a független és szakértői értékeléssel rendelkező tudományos tanulmányok sokaságát, amelyek a glifozátot súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal hozzák összefüggésbe. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a glifozát genotoxikus, neurotoxikus, károsítja a bélmikrobiomot, és súlyos károkat okoz a talajban, a vízi életben és a biológiai sokféleségben.

 

A civil szervezetek széles körű koalíciója a "Stop Glyphosate" kampány keretében felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a glifozát betiltására, a tagállamokat pedig arra, hogy támogassák azt. Már a 2017-ben 5 évre megújított engedélyt is heves kritikák érték, többek között egy sikeres európai polgári kezdeményezés is. Számos uniós politikus, például Macron francia elnök, azt ígérte, hogy az 5 évet a glifozát fokozatos kivonásának előkészítésére használják fel. Az európai polgárok időközben – egy másik, a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat” című egy európai polgári kezdeményezés keretében, az élelmiszer-barométer felmérésekben és az Európa jövője jelentésben - kifejezték, hogy a politikusoknak lépniük kell.

 

Felhívásuk alátámasztására a Stop Glyphosate koalíció ma elindítja a stopglyphosate.eu honlapot. Ez áttekintést ad az összes független (tudományos) információról, és megbízható és független platformként működik a hírhedt gyomirtószerrel kapcsolatban. Lehetővé teszi a polgárok számára, hogy felfedjék a glifozát rejtett igazságát választott politikusaik előtt.

 

Sokéves vita után kristálytisztán látszik, hogy az EU engedélyezési rendszere még mindig nem képes megvédeni az emberi egészséget és a környezetet, ami az EU növényvédőszerekre vonatkozó jogszabályainak célja. Az EFSA tanácsa pofonként hat számos független tudósra, akik a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség, az IARC 2015-ös értékelése óta (a rák és a genotoxicitás közötti kapcsolat az emberekben továbbra is érvényes [1]) számos tudományos tanulmányt tettek közzé, amelyek a glifozát - a világ még mindig leggyakrabban használt gyomirtója[2], amely az EU-ban használt összes gyomirtószer 30%-át teszi ki[3] - toxicitását mutatják.

 

Ez egyúttal az összes polgár és azon politikai döntéshozók arculcsapása, akik fontosnak tartják a biológiai sokféleség és az élelmiszertermelés jövője védelmének szükségességét, valamint az általános növényvédőszer-használat és különösen a glifozát használatának csökkentését[iv]. A glifozát használatának meghosszabbítása közvetlen ellentétben állna az EU biológiai sokféleséggel stratégiájában szereplő 50%-os növényvédőszer-használat csökkentési uniós céllal, valamint az EU "A termőföldtől a fogyasztóig " stratégiájával és az ENSZ Biológiai Sokféleségről Szóló Egyezmény részes feleinek tavalyi konferenciáján (COP15) elfogadott montreali nyilatkozattal.

 

"A glifozát botrány folytatódik. Az EFSA pozitív véleménye, hogy a glifozát ismert kockázatai ellenére az engedélyezési folyamat továbbvitelére zöld utat ad, aláássa a közvélemény bizalmát az európai intézményekben, amelyeknek a szerepe a polgárok és a környezet egészségének védelme. EFSA elismeri, hogy a glifozát termékek károsíthatják a biológiai sokféleséget, az idegrendszert és káros hatással lehetnek a mikrobiomra, tartózkodik attól, hogy negatív véleményt adjon, ehelyett a felelősséget a tagállamokra hárítja, amelyek az uniós jogszabályok követelményei ellenére soha nem végzik el termékeik alapos értékelését." - hangsúlyozta Simon Gergely, a Pesticide Action Network Europe szakértője.

 

"Mélységesen aggódunk az egész eddigi folyamat miatt, amelyben az összes érintett szereplő, nemcsak az EFSA, hanem az ECHA, a négy referens tagállam és azok ügynökségei sem biztosítják az uniós jog által előírt magas szintű védelmet. Az uniós hatóságok ignorálják a glifozát használat jelentette olyan kockázatokat, mint a rák, a neurotoxicitás, a mikrobiomra, a talaj egészségére, a méhekre és az ökoszisztémákra gyakorolt hatások" – tette hozzá Simon Gergely.

 

"Amint a közelmúltban kirobbant Pestgate nevű botrány megmutatta - az EU polgárai nincsenek védve a növényvédőszerek neurotoxikus hatásaival szemben. A növényvédőszer-gyártók az uniós engedélyezési eljárás során visszatartották a neurotoxicitásra vonatkozó tanulmányokat. És az elfogadhatatlan titkolózás mellett a független tudományt még mindig nem veszik kellőképpen figyelembe" – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

 

"Az EFSA állásfoglalástól az agrokémiai multik és részvényeseik pezsgőt bontanak, pedig a döntés árt az embereknek és a bolygónak. Az embereknek elegük van a glifozátból, és elegünk van abból, hogy hazudnak nekünk. Hogyan adhatott zöld utat az EFSA a glifozátnak elsősorban silány, az óriáscégek által vezetett tanulmányok alapján, amikor az IARC és utána sok más tudós is figyelmeztetett, hogy genotoxikus, és valószínűleg rákkeltő is? A biológiai sokféleségről nem is beszélve. Most újra látjuk, amit már eddig is tudtunk: az EU növényvédőszer-engedélyezési rendszere nem felel meg a célnak. A cél az emberek és a környezet védelme. A rendszer maga is toxikus." – tette hozzá Fidrich Róbert.

 

 

 

Megjegyzések:

 [1] 2015 márciusában az IARC a glifozátot "valószínűleg rákkeltő hatásúnak" (2A csoport) minősítette az emberre nézve. Ennek alapja az emberekben előforduló rákos megbetegedések "korlátozott" bizonyítéka (a ténylegesen bekövetkezett, valós expozíciókból) és a kísérleti állatokban előforduló rákos megbetegedések "elegendő" bizonyítéka (a "tiszta" glifozáttal végzett vizsgálatokból) volt. Az IARC azt is megállapította, hogy a genotoxicitásra vonatkozóan "erős" bizonyítékok állnak rendelkezésre, mind a "tiszta" glifozát, mind a glifozát formulák esetében.

[2]  A globális piaci felmérések szerint a glifozát globális piacát 2020-ban 7,6 és 9,3 milliárd USD közé becsülték, és az előrejelzések szerint 2030-ban 10,6 és 17,7 milliárd USD között lesz, 3,0% és 6% közötti éves növekedési ütemmel. A glifozát bizonyítottan minden felhasználási célra rendelkezésre állnak alternatívák a glifozát helyett

[3] Az emberi egészséggel kapcsolatos bizonyítékok elsöprőek - a glifozátnak való kitettséget súlyos emberi betegségekkel hozták összefüggésbe (pl. a rák biomarkerek emelkedése és a mikrobiom zavarai). Az IARC rák és genotoxicitás epidemiológiai értékelését a francia INSERM intézet nemrégiben megerősítette. Továbbá egy 2022 júniusában közzétett HEAL-jelentés szerint a glifozát rákkeltő hatását bizonyító tudományos bizonyítékokat eddig elutasították az EU tudományos értékelésében. Ez a jelentés alaposan megvizsgálta azt a 11 patkány- és egérvizsgálatot, amelyet a növényvédőszer-gyártó cégek 2019-ben nyújtottak be a kérelem dokumentációjának részeként. A 11 vizsgálatból 10-ben a glifozátkezeléssel összefüggésbe hozható daganatokat figyeltek meg. Emellett a nyilvános tudományos szakirodalom a glifozát-expozíciót számos súlyos betegséggel is összefüggésbe hozza. A legújabb tanulmányok például azt mutatják, hogy a glifozát és a glifozátkészítmények neurotoxikusak lehetnek, és hozzájárulhatnak a Parkinson-kór kialakulásához, vesebetegséget okozhatnak, valamint megzavarhatják az emberi és állati mikrobiomot. A glifozátnak való anyai expozíciót összefüggésbe hozták a spontán szüléssel, a terhesség megrövidülésével és az újszülöttek reproduktív szerveinek rendellenes fejlődésével is. 

[4] A glifozátnak a környezetben való sorsát a tudomány jelenlegi állása jól dokumentálja. A glifozát károsítja az ökoszisztémákat, beleértve a beporzókat és a hasznos rovarokat, a földigilisztákat és a talaj mikrobiomját, és közvetlen kárt okoz a mezőgazdaságban. Megzavarja a talaj mikrobiomját - a glifozát megváltoztathatja a növények endofita és rizoszféra mikrobiomját, ami gyengítheti a növények védekezőképességét a kórokozók elleni csökkent antimikrobiális termelésen keresztül. Veszélyes a vízi környezetre - A glifozát és metabolitja, az AMPA is kockázatot jelent a vízi környezetre, és a glifozátot már most is a vízi élővilágra hosszan tartó hatású mérgezőnek (Aquatic Chronic 2; H411) minősítették, bár a tudományos szakirodalom adatai alapján szigorúbb besorolás lenne indokolt. 

 [5] A glifozát egy nem szelektív gyomirtószer, amely nemcsak a nem kívánt gyomokat, hanem minden növényt, valamint algákat, baktériumokat és gombákat is elpusztít, ezáltal elfogadhatatlan hatást gyakorol a biológiai sokféleségre és az ökoszisztémára. Az Európai Parlament egy 2016-os állásfoglalásában már rámutatott, hogy "a glifozát mint olyan nem felel meg az 1107/2009/EK rendelet 4. cikke (3) bekezdése e) pontjának iii. alpontjában foglaltaknak".