Vissza az MTVSZ oldalra

Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Több mint egymillió európai szorgalmazza a méhek védelmét és a rovargyilkos növényvédő szerek kivezetését 

Brüsszel-Budapest, 2021. október 1. – Lezárult a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés, amelynek keretében több, mint 1,16 millió európai polgár támogatta aláírásával egy beporzóbarát, a természettel harmóniában élő mezőgazdaság kialakítását. Amennyiben az Európai Bizottság érvényesnek minősíti a kezdeményezést, mind a Bizottságnak mind az Európai Parlamentnek válaszolnia kell a polgárok követelésére, amely szorgalmazza a szintetikus "növényvédő" szerek kivezetését és egy beporzóbarát, környezetbarát mezőgazdaság támogatását. 

 

A kezdeményezés mögé tömörülő szervezetek izgatottan várták a két év hosszú kampány eredményét, amelynek keretében több, mint 1,16 millió aláírás gyűlt össze az EU-tagállamokból. A "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés fő követelései: 1) a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználásának 80%-os csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re, 2) intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá 3) jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz. 

Az uniós szabályok szerint akkor sikeres egy európai kezdeményezés, ha összegyűlik legalább 1 millió érvényes aláírás. Korábbi hasonló kezdeményezések esetén az érvénytelen aláírások száma 10-15% volt. [1] Ez alapján a szervezők véleménye szerint az összegyűlt több mint 1,16 millió aláírás elegendő kell, hogy legyen a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés sikeréhez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a papíron gyűjtött aláírások összesítése még jelenleg is zajlik. 

A covid-19 járvány jelentősen megnehezítette a kampányt, mivel az aláírásgyűjtési időszak túlnyomó részében nem lehettek nyilvános rendezvények, ahol személyesen találkozhattunk volna az uniós polgárokkal. Az egymillió aláírás elérése a kampány hajrájában világosan megmutatja az EU polgárainak eltökéltségét a beporzók védelmét és a "növényvédő" szerek betiltását célzó európai polgári kezdeményezés iránt – hangsúlyozta Sonia Conchon, a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" kampányiroda munkatársa. 

Ez az európai kezdeményezés egyértelmű üzenetet küld az EU felé: az unió lakossága támogatja az Európai Zöld Megállapodásban a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket, de az abban szereplő 50%-os csökkentésnél többet szeretnének,. mert a tudósok szerint az nem elegendő a biológiai sokféleség összeomlásának megelőzéséhez. A szintetikus növényvédő szerek nélküli mezőgazdaság 15 éven belüli elérése kell, hogy legyen a cél - tette hozzá Éger Ákos, a kampányt hazánkban koordináló Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. 

Egy európai polgári kezdeményezés érvényességének az 1 millió aláírás mellett az is feltétele, hogy legalább hét országból összejöjjön egy bizonyos számú, lakosságarányos számú aláírás. Magyarország esetén ez a minimum 15 750 aláírás. Ezt a feltételt végül 11 tagállamban - közte Magyarországon is - sikerült teljesíteni. 

Hazánkban közel 23 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, amivel 45%-kal meghaladtuk a Magyarországra előírt mennyiséget. Ebben komoly szerepet játszott, hogy több mint egy tucatnyi civil szervezet csatlakozott a kampányhoz. [1] Emellett az is segíthetett, hogy Ferenc pápa megáldotta az európai polgári kezdeményezést, és erről a magyar sajtó is beszámolt. Hazánkban is számos ismert személy, döntéshozó támogatta a kampányt aláírásával, köztük Áder János köztársasági elnök, Nagy István agrárminiszter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester, Weiner Sennyei Tibor költő is. De a legfontosabb, hogy több mint egymillió uniós polgár adta nevét a beporzóbarát, környezetbarát mezőgazdasági rendszerre való átállást szorgalmazó kezdeményezéshez  – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. 

 

 

 Jegyzetek: 

 [1] Napjainkig a 108 európai polgári kezdeményezésből mindössze hatot nyilvánított érvényesnek az Európai Bizottság (<6%).  

 [2]  A Mentsük meg a méheket és a gazdákat hivatalosan támogató magyar civil szervezetek:  

Magyar Természetvédők Szövetsége 

Karátson Gábor Kör 

Éghajlatvédelmi Szövetség 

Magyar Permakultúra Egyesület 

Reflex Környezetvédő Egyesület 

CEEWEB a Biológiai Sokféleségért 

Védegylet Egyesület 

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 

Országos Magyar Méhészeti Egyesület 

Jane Goodall Intézet 

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Helyi Csoport 

Magosfa Alapítvány 

Zöld Kör 

CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 

  

[3]  További részletek a kezdeményezésről:   

- Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete.   

https://www.mtvsz.hu/uploads/files/Melleklet_a_Mentsuk_meg_a_meheket_ECI_2021.pdf  

 

 

 

 

 

További lehetőségek a csatlakozásra