A tények nyomában - Létezik klímaigazságosság Hondurasban?

A tények nyomában - Létezik klímaigazságosság Hondurasban?

A Magyar Természetvédők Szövetségéhez csatlakozva Antal Éva, a Vászonzsákoslány néven ismert tartalomkészítő részt vesz egy tényfeltáró küldetésben, amelynek célja, hogy egy-egy globális délhez tartozó célországban egy nemzetközi csapattal személyes tapasztalatokat gyűjtsön az adott terület éghajlatváltozási helyzetéről, társadalmi és gazdasági viszonyairól, megismerkedhessen az ott dolgozó környezetvédelmi szervezetekkel és erről hitelesen beszámoljon hazánkban is. 

 

A klímaválság tovább erősíti a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat és különösen érinti az őslakos közösségeket, a mezőgazdasági kistermelőket, a nőket, a gyermekeket, az időseket és a betegeket. A klímaigazságosság koncepciója a klímaváltozás terheinek és lehetőségeinek globálisan kiegyensúlyozottabb elosztására törekszik. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége azért dolgozik ezen a témán partnereivel, mert fontosnak látja felhívni az általános figyelmet arra, hogy a világ különböző országait és régióit, továbbá a társadalmakon belüli különböző népességcsoportokat különböző módon érinti a klímaváltozás. A felelősség nagyrészt az északi féltekét terheli, azonban annak hatásait a déli félteke érzi. Közép-Amerikában a kistermelőket sújtja a klímaváltozás okozta olyan szélsőséges időjárás, mint az aszályok, a viharok vagy a heves esőzések. Ez terméskiesést és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát eredményezi.  

A Vászonzsákoslány népszerű csatornáján ezért egy új epizód veszi kezdetét, Közép-Amerikába, egészen pontosan Hondurasba utazik, hogy kameráján keresztül megmutassa, hogy egy távoli kiszolgáltatott ország folyamataira miként vagyunk hatással és hogyan érintenek minket. 

"Hondurasra és a hozzá közel eső közép és dél-amerikai országokra, például Panamára, Columbiára, Costa Ricára vagy Ecuadorra gyakran szokás banánköztársaságként hivatkozni.  

Ezeken a területeken termelik meg a mindenki által kedvelt banán, kávé, kakaó jelentős részét, hogy aztán mi itt Európában elfogyaszthassuk őket, miközben azok a mezőgazdasági dolgozók, akik ezeket megtermelik, méltatlan körülmények között dolgoznak az ültetvényeken, nagyon kevés jövedelemért. Kamerámon keresztül ezekre a gazdasági és társadalmi problémákra próbálok rámutatni." – nyilatkozta az utazás előtt Antal Éva. 

"Az ember okozta éghajlatváltozás ténye egyre inkább nyilvánvalóbb a közvélemény számára. Számos félreértés kering azonban akörül, hogy melyek azok a hibás rendszerszabályaink, amelyek miatt megbolydult az éghajlatunk. Az ilyen tanulmányutak segítenek felhívni az emberek figyelmét az egyéni és közösségi felelősségre egyaránt." - foglalta össze Nyolczas Krisztina, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelős munkatársa. 

 

Az utazást az alábbi csatornákon követhetik figyelemmel: 

 

A témába mélyebb betekintést kínál az angol nyelvű sajtóháttéranyag és annak rövid magyar nyelvű összefoglalója, amelyek a következő linkekre kattintva érhetőek el: