Gyűlik a közösségek ereje  - Megalakult a Közösségi Energia Szolgáltató 

Gyűlik a közösségek ereje  - Megalakult a Közösségi Energia Szolgáltató 

- Az Európai Unió polgárainak fele 2050-re saját maga állíthat elő villamosenergiát, és az EU energiaszükségletének 45%-át fedezheti.

- A most alapított Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. (KESZ) célja, hogy az energiaközösségek hozzájáruljanak hazánk önellátásához, az energiabiztonsághoz, a tisztább energiatermeléshez. 

- Már idén több helyszínen megindul a megújulókon alapuló közösségi áramtermelés a KESZ keretében. 

A legtisztább energia, amit meg sem kell termelni. De ha már mindenképpen szükséges, akkor az a legzöldebb, amit megújulókból helyben termelünk és azonnal felhasználjuk. Erre a legnagyobb az esély helyi közösségekben. Együtt könnyebb előteremteni a forrásokat és nagyobb léptékben olcsóbb a kivitelezés. Könnyebb megfelelően napos vagy reméljük hamarosan szeles helyszínt találni, szakértőket bevonni. Nagyobb az esély arra, hogy azonnal elfogyasztja valaki a megtermelt áramot, ha pedig esetleg mégsem, akkor nagyobb léptékben jobb az esély az értékesítésre is” – mondta Éger Ákos az újonnan alakult Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke. 

 

Az alapító tagokkal - Magyar Természetvédők Szövetsége, Ökológiai Stúdió Alapítvány, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, Szövetkezetiséget Támogató Egyesület - közös munka nem most kezdődött. Több éve dolgozunk a különböző szervezetekben a fejlesztések előkészítésén, így idén számos helyszínen valósulhatnak meg fejlesztések - tette hozzá Éger Ákos.

Horváth Jánosné, Parasznya polgármestere rögtön a kezdeményezés mellé állt: „A kistelepüléseknek csak összefogással van esélye előrelépni. Ezért is szimbolikus, hogy a Biztos Kezdet Gyerekháznak is otthont adó művelődési házban tervezzük a beruházást. Az épület energetikai felújítása már megtörtént, így nagyon időszerű, hogy a napelemes rendszer felújításával és bővítésével minél nagyobb mértékben fedezzük energiaigényünket, biztonságban tudva a lakosságnak nyújtandó szolgáltatásainkat. A projekt megvalósításától azt várjuk, hogy az önkormányzat megújuló energiatermelése nő. A most kifizethetetlennek tűnő energiaszámlák csökkenése mellet bízunk abban, hogy az innovatív megoldások elterjednek majd a lakosság körében is. Ez segítheti majd a térség karbonlábnyomának csökkentését és a levegő minőségének javítását is. Ez utóbbi azért is fontos, mert Parasznya település a Sajó-völgye légszennyezettségi zónába tartozik, ami az ország egyik legszennyezettebb ill. legegészségtelenebb levegőjű területe. Az OMSZ Légszennyezettségi Mérőhálózatának sajószentpéteri állomása (7 km-re Parasznya központjától) méréseivel sajnos ezt rendre igazolja.” 

 

Varga Attila a CO2-kibocsátás csökkentéséért felelős alpolgármester Kispesten. Az önkormányzat a Forrásház Gondozási Központtal vesz részt az energiaközösségben: 

“Az MTVSZ megkeresése nagyon megtisztelő egyben valahol természetes is volt, hiszen ezer szállal kötődnek Kispesthez, vannak közös céljaink, kapcsolódási pontjaink. Az energiaközösségek létrejötte egy erőteljes megnyilvánulása az önrendelkezésnek, hiszen az energiaközösséget alkotók sokkal kevésbé függenek a nagy ellátórendszerektől és egyúttal tudatosabb energiafelhasználókká válhatnak ezek a közösségek. Önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként minden olyan törekvést szívből támogatok, ami az önrendelkezést és a helyi demokratikus gyakorlatokat fejlesztheti, segítheti. Zöldpárti politikusként pedig külön öröm, ha a megújuló energia felhasználását támogathatom.” 
 

A Közösségi Energia Szolgáltató folyamatosan keresi a kapcsolatot olyan helyi közösségekkel, intézményekkel, önkormányzatokkal, amelyek megújuló energia vagy energiahatékonysági kezdeményezésüket közösségi formában szeretnék megvalósítani.

 

* https://www.mdpi.com/2071-1050/14/19/12528/pdf