Nagy nyári termék teszt: Sok fogyasztási cikk még mindig tartalmaz káros vegyi anyagokat!

Nagy nyári termék teszt: Sok fogyasztási cikk még mindig tartalmaz káros vegyi anyagokat!

Elindult a nyári vakáció, így egyre inkább olyan szabadidős tevékenységeké a főszerep, mint a strandolás, a kertészkedés vagy a ház körüli munkák.  A Magyar Természetvédők Szövetsége a "LIFE AskREACH" projektben dolgozó európai konzorcium tagjaival közösen közelebbről is megvizsgálta az ezekhez szükséges termékeket. Egészségre káros vegyi anyagokat kerestek. 

Az általuk felkért akkreditált labor szakértői 13 európai országban vásárolt 106 termékben elemezték a lehetséges különös aggodalomra okot adó veszélyes anyagokat (ún. SVHC-ket - Substance of Very High Concern). A termékek közel egyharmadában mutattak ki legalább egy SVHC-t, ezek közül 10 árucikkben pedig a veszélyes anyag tartalom meghaladta a 0,1 tömegszázalékos küszöbértéket. További 7 termék tartalmazott olyan veszélyes lágyítószert, melyre 2020 júliusától korlátozást vezettek be Európában a fogyasztási cikkek forgalmazása területén a hormonrendszerünkre gyakorolt negatív hatásuk miatt

“Az egyik Magyarországon is forgalmazott lágyítószert tartalmazó árucikkben ez az érték elérte a 23 tömegszázalékos koncentrációt, ami azt jelenti, hogy az adott termék közel egynegyedét ezekből a káros anyagokból állították elő” - mondta Papp Endre, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse. 

Az elemzett árucikkek között volt olyan is, melyben 4 féle rákkeltő és egyéb határérték feletti károsanyagokat mutattak ki, így a termék uniós piacon való forgalomba hozatala nem lett volna engedélyezhető a hatályos szabályozás szerint. 

A különböző SVHC-k az élelmiszereinken, bőrünkön keresztül vagy belélegezve bejuthatnak szervezetünkbe. Lehetnek köztük rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagok, mások megzavarhatják a hormonális szabályozást, és feltételezhetően hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint az emlő- és hererák, elhízás, cukorbetegség vagy a gyermekeknél jelentkező tanulási és viselkedési zavarok – foglalta össze a veszélyeket Papp Endre. 

A Magyar Természetvédők Szövetsége a fogyasztókat egy nemzetközi mobil applikáció magyar változatának fejlesztésével segíti, hogy pontosabb információt kapjanak a használati tárgyaikban található veszélyes anyagokról. A “Scan4Chem app” alkalmas arra is, hogy rávegyük a gyártókat és forgalmazókat, tegyenek közzé több információt a termékeik SVHC tartalmára vonatkozóan, és csökkentésék a veszélyes anyagok használatát. Ha a kért információt a felelős vállalatok még nem töltötték fel a „LIFE AskREACH” adatbázisába, akkor az app felhasználói automatikusan generált kérést küldhetnek a kereskedőnek és/vagy a gyártónak. 

A terméktesztelés keretében további 25, az AskREACH adatbázisába már bekerült árut is elemeztek, hogy ellenőrizzék a fogyasztóknak megadott adatok helyességét. Ezek közül csak egy tartalmazott 0,1 tömegszázaléknál több SVHC-t. Az érintett vállalatot már felkérték, hogy javítsa ki a megadott információkat.  

Ha egy vállalat szeretne megfelelni a követelményeknek és tenni a termékbiztonság átláthatóságáért, regisztrálhat az AskREACH központi adatbázisába: https://www.askreach.eu/app-database/ 

scan4chem@mtvsz.hu 

www.mtvsz.hu/vegyianyag 

 

A "Scan4Chem" alkalmazás magyar verziója letölthető iOS és Android rendszerekre az alábbi linkeken: 

https://apps.apple.com/lv/app/scan4chem/id1205416098 

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.uba.scan4chem 

 

Szerettük volna közzétenni az érintett magyarországi forgalmazó állásfoglalását ezzel kapcsolatban, de közleményünk megjelenésig nem kaptunk érdemi választ megkeresésünkre. 

 

A sajtóközleményben szereplő információért és véleményért a készítő civil szervezetek felelnek, és ezek nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió és a LIFE AskREACH projekt hivatalos álláspontját. 

 

 

Az SVHC-ról röviden:

Az Európai Unió REACH-rendelete a különös aggodalomra okot adó anyagokat (SVHC) külön engedélyhez köti. A REACH 33. cikke előírja a gyártók és importőrök számára, hogy tájékoztassák az európai felhasználókat az aggodalomra okot adó anyagok jelenlétéről, ha azok koncentrációja eléri vagy meghaladja a 0,1%-ot. 

A KÜLÖNÖS AGGODALOMRA OKOT ADÓ ANYAGOK (SUBSTANCES OF VERY HIGH CONCERN – SVHC) MEGTALÁLHATÓAK FESTÉKEKBEN, TINTÁKBAN, RAGASZTÓKBAN ÉS EGYÉB KEVERÉKEKBEN, VALAMINT JÁTÉKOKBAN, BÚTORBAN, TEXTILÁRUBAN, ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEKBEN ÉS EGYÉB ÁRUCIKKEKBEN. 

Különös aggodalomra okot adó anyagok: 

- rákot okozhat (karcinogén), 

- genetikai mutációt okozhat (mutagén), 

- káros lehet a szaporodásra, 

- egyéb káros tulajdonsággal rendelkezhet és hosszú ideig megmaradhat a környezetben (perzisztens), 

-fokozatosan felhalmozódhat az élőlényekben (bioakkumuláció), vagy 

- hasonló aggodalomra ad okot (pl. endokrinromboló hatású). 

A REACH-rendelet engedélyezés és korlátozás útján szabályozza ezeknek az anyagoknak a használatát; a gyártókat és a beszállítókat arra kötelezi, hogy ésszerű időn belül biztonságosabb alternatívákat és technológiákat vegyenek igénybe.