Továbbra is a tudósok klímaváltozással kapcsolatos nézetei a leghitelesebbek az emberek számára

8 európai országban végeztek közvélemény-kutatást a környezetvédelemmel kapcsolatban
Továbbra is a tudósok klímaváltozással kapcsolatos nézetei a leghitelesebbek az emberek számára

A kutatás során két közelmúltbeli tanulmány eredményeit vonták össze, elemezve, hogy a tudósok megállapításai és az emberek véleménye mennyire fedik egymást. A Game On projekt felmérésben 2021 novemberében 2500 ember vett részt 8 európai országban, köztük magyarok is. Az eredmények szerint az emberek kétharmada véli úgy, hogy az éghajlatváltozás globális probléma, és hogy a tudósok véleménye a leghitelesebb forrás.

Az ENSZ nemrég tette közzé legújabb jelentését, amely megkongatta a vészharangokat az éghajlatváltozással kapcsolatban. Az IPCC-jelentés felhívja a figyelmet a tétlenség következményeire, és megállapítja, hogy az éghajlatváltozás komoly és növekvő fenyegetést jelent jólétünkre és bolygónkra nézve egyaránt.  A válaszadók 31%-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás hatása már most is érezhető, 40%-uk pedig úgy véli, hogy a közeljövőben hatással lesz az életükre. Az IPCC jelentése mindezt adatokkal is alátámasztja: a világ lakosságának közel fele már most is küzd az éghajlatváltozás hatásaival, és az éghajlatváltozás sokkal gyorsabban érinti a világot, mint azt a tudósok korábban várták.

A szakértők szerint a cselekvés a kulcs, és rámutatnak, hogy a társadalmak nem fognak tudni alkalmazkodni a felmelegedő világhoz, ha nem lesznek fogékonyak a probléma kezelésére. "Ezért olyan fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Game On projekt, amelynek keretében olyan tevékenységek révén próbáljuk felhívni az emberek figyelmét az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos tényekre, amelyek könnyebben elősegítik a megértést. és a témára való fogékonyságot.  A 8 országra kiterjedő felmérés egyik célja az volt, hogy megismerjük az emberek véleményét, és beépíthessük a továbbiakban" - mondta Sztaniszláv András, a Game On projekt kommunikációs vezetője. A válaszadók 70%-a a tudósokat jelölte meg a leghitelesebb forrásként az éghajlatváltozással kapcsolatban. Fontos azonban a kommunikációs csatorna is: a válaszadók 58%-a a televíziót, 43,5%-a pedig az online hírportálokat jelölte meg legfőbb információforrásként.

A kutatás szociodemográfiai jellemzői azt mutatták, hogy a nők 71%-a szerint a globális felmelegedés valós probléma. A férfiaknak viszont már csak 60%-a gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás veszélyes. Az is kiderült, hogy a nők (81%) nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy felelősek a tetteikért, mint a férfiak (72%).

A nők következetesen nagyobb kockázatot látnak abban, hogy a globális éghajlatváltozás negatívan érinti őket, és világszerte károsítja az embereket, a növény- és állatvilágot, valamint a jövő generációit. A kutatók szerint ezt a különbséget akár a hasznunkra is fordíthatjuk. A nők és lányok oktatásának javítása az egyik legfontosabb megoldás a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A vezetői pozíciókban lévő nők szintén hatékonyan elősegíthetik az éghajlat-politikai megoldásokat.

A válaszadók többsége egyetértett azzal, hogy a nevelés és az oktatás az egyik legfontosabb terület az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növelésére. "Ezeket a kutatási eredményeket meg fogjuk osztani az egyetemi hallgatókkal, hogy diplomamunkájukban felhasználhassák. Emellett a középiskolai tanárokat is szeretnénk bevonni, hogy az órákon beszélhessenek a gyerekekkel az éghajlatváltozásról. Reméljük, hogy az iskolai órák sokkal izgalmasabbak és hatékonyabbak lesznek az projekt által fejlesztett új edukációs megoldásokkal" - tette hozzá Sztaniszláv András.

 A magyar lakosok már a bőrükön érzik az éghajlatváltozást és tenni akarnak ellene. Civilszervezetként a kezdetektől fogva azon dolgozunk, hogy a magyar döntéshozók a közérdeket képviselve ambiciózus éghajlatvédelmi vállalásokat tegyenek és gyorsítsák fel az ország klímasemlegességig való energiaátmenetét. Továbbá hozzanak olyan intézkedéseket, amivel segítik, hogy a lakosok életmódja, háztartásai klímabarátabbakká válhassanak. Így a GameOn keretében általunk és partnereink által szemléletformált magyar fiatalok és családjaik a gyakorlatban is hasznosítani tudják a projektben szerzett tudást, tapasztalatot – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

 

***

A Game On-ról

A "Game on | Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak" projekt egy 10 partnerből álló konzorcium kezdeményezése 8 közép- és kelet-európai országból, hogy aktivizálja a globális ifjúságot, és reagáljon arra az egzisztenciális veszélyre, amelyet az éghajlatváltozás jelent az emberiség jövőjére nézve. A projektet a Fejlesztési, Oktatási és Tudatosságnövelő Mechanizmus (DEAR) társfinanszírozása tette lehetővé.

A konzorcium szilárdan hisz abban, hogy a fiatalabb generációk  előremozdíthatják az éghajlatváltozás jelentette kihívások leküzdéséhez szükséges sürgős rendszerszintű változásokat. Ezért a projekt arra törekszik, hogy ezt az energiát az egész régióban és a világon aktivizálja egy "gamifikációs" megközelítésen keresztül, amely kezdetben három fő területet érint: A biológiai sokféleség megőrzése, az alkalmazkodás és az éghajlatváltozás mérséklése, valamint az éghajlati igazságosság.

Ezért különböző termékek kifejlesztésébe kezdtünk - a geocaching játékoktól és társasjátékoktól kezdve a múzeumi kiállításokon át a színházi előadásokig -, hogy segítsünk felhívni a figyelmet az éghajlatváltozás problémáira és megoldásaira, valamint hogy az emberek tömeges mozgósítását sürgetjük a szükséges változások követelése és végrehajtása érdekében.

Game On | Don't let Climate Change end the game! - projekt
A projekt támogatója: Európai Bizottság Fejlesztési, Oktatási és Tudatosságnövelő Programja (DEAR)