Éghajlat- és biodiverzitás-barát kert - Életigenlő Kaláka online előadás- és beszélgetéssorozat

Éghajlat- és biodiverzitás-barát kert - Életigenlő Kaláka online előadás- és beszélgetéssorozat

Meghívó - Életigenlő Kaláka

Online előadás- és beszélgetéssorozat

Életigenlő műhelybeszélgetéseket indítunk, ezzel gyakorlati útmutatót adunk, hogyan lehet az életünket életigenlő módon a hétköznapokban egyszerűen, mindenki számára elérhető eszközökkel megváltoztatni úgy, hogy a változást ne teherként, veszteségként éljük meg, hanem élményként és rövid időn belül érezzük annak jótékony hatásait.

Kollár-Klemencz László

  zenész, író, Életigenlő nagykövet

Éghajlat- és biodiverzitás-barát kert

Időpont: 2022. március 17., 17:00 – 19:00 - Helyszín: Zoom felület

Előadó: Gyulai Iván, ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke

A városi kertes házakban számos portán találunk szépnek mondott, nyírott, locsolt, mesterségesen táplált pázsitot örökzöldekkel, egy-két virágágyással, sziklakerttel. Vidéken is már kevés a hagyományos udvar, kapargáló tyúkokkal, a hátsó kertek zöldségágyásai és az előkertek virágágyásai is fogyóban vannak. Ide is betette a lábát a városi ízlés. A „kukás” napon tavasztól őszig a szemetesek tömve vannak zöld javakkal, télen fahamuval.

A legtöbb emberben semmi tudatosság nincs azzal kapcsolatban, hogy úgy alakítsa ki a környezetét, hogy egy kellemes mikroklíma és egy gazdag élővilág vegye körül. Sőt minden élőlényben a kártevőt, az ártalmat vélik felfedezni, és igyekeznek eltávolítani a környezetükből.

Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy az éghajlat-, és a biodiverzitás-barát kert kialakítása ugyanazt a feladatot jelenti. Szó lesz arról: hogyan rendezzük be a kertünket, mit, hová ültessünk, ültessünk-e idegenhonos fajokat; mit tegyünk a „gyomokkal”; hogyan gazdálkodjunk az olyan külső tényezőkkel, mint a szél, nap, csapadék; hogyan kezeljük a kertünkben lévő gyepet, fákat, zöldségeskertet; mi a legjobb kezelési módja a szerves anyagoknak; mit tegyünk a nyesedékkel; falevéllel. De kitérünk arra is, hogy milyen módon segíthet vagy ronthat egy-egy kerítés vagy háztető a mikroklímán, vagy a sokféleségen.  

Program: Előadás, majd beszélgetés a résztvevőkkel.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés ezen a felületen március 16-ig:

https://forms.gle/kNnSKgaiALbt9fP26

Figyelem! Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk.

A beszélgetés internetes felületének elérhetőségét a regisztráltaknak március 17-én küldjük el.

További információ: Horváth Kinga, MTVSZ, horvath.kinga@mtvsz.hu