Megújuló fűtést mindenkinek! Civil kiáltvány

Európai civilszervezetek kiáltványa a fűtés-hűtés jövőjéről
Megújuló fűtést mindenkinek! Civil kiáltvány

 

A földgázipar 2021-es rekordnyereségét követően, hét jelentős európai civilszervezet felszólítja az EU-t, hogy az éghajlati és energiaár-válság megoldása érdekében biztosítson minden lakosa számára tiszta, megújuló energiaforrásokból származó fűtési lehetőséget.

A gáz- és energiaárak meredek emelkedése miatt emberek milliói küszködtek azzal, hogy otthonukat befűtsék, miközben az Európában működő hét nagy fosszilisipari vállalat 2021-ben közel 100 milliárd eurót kaszált.[1 Eközben becslések szerint 80 millió embernek kell küzdenie csak az Európai Unióban, hogy be tudja fűteni a lakását télen. Az energiaigény csökkentése, a felhasznált energia hatékonyságának növelése, a tiszta, fenntartható fűtésre és hűtésre való átállás kulcsfontosságú eszközök az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Társadalmunk legkiszolgáltatottabb tagjait kell támogatnunk abban, hogy el tudjanak szakadni a fosszilis energia-rendszerektől – amelyek a környezeti válságot és a társadalmi igazságtalanságot egyaránt erősítik.  

Ezért indította el ma az éghajlat- és környezetvédelmi szervezetek széles körű koalíciója a "Megújuló fűtést mindenkinek" című, a maga nemében első civil társadalmi kiáltványt az európai fűtés-hűtés jövőjéről.  A felhívás, amelyet a Bankfigyelő (Bankwatch), a Klíma Akcióhálózat (CAN Europe), az ECOS - Environmental Coalition on Standards, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB - European Environmental Bureau), a Föld Barátai Európa (Friends of the Earth Europe), a Global Witness és a Greenpeace is aláírt, felszólítja az Európai Uniót, hogy hajtsa végre a megújuló energia alapú fűtésre való átállást, valamint támogassa az energiahatékonysági megoldások tömeges és gyors bevezetését Európa-szerte. Ez azért fontos, hogy mindenki - különösen az alacsony jövedelmű háztartások - megengedhessék maguknak a megújuló-alapú fűtésre átállást és élvezhessék annak előnyeit. 

A koalíció nevében Davide Sabbadin, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) éghajlat- és körforgásos gazdaság program vezetője nyilatkozott:  

"Célunk, hogy az emberek anélkül tarthassák komfortos hőmérsékleten otthonaikat, hogy az egész bolygónak befűtenének. A kormányok és az EU nem szüntették meg a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, pedig ezen támogatásokat fenntartható fűtési megoldásokra és energiahatékonyságra kellene fordítani már most. Legyen ez az EU egyik prioritása még ebben az évtizedben! Régóta léteznek megújuló energiát hasznosító megoldások, geotermikus vagy naphőt hasznosító távfűtési hálózatok, de a megújuló villamos energiával táplált hőszivattyúk is. A technológia rendelkezésre áll, népszerűek a városainkban és mindazok körében, akik meg akartak felelni ennek a 21. századi kihívásnak." 

[1] A 7 nagyobb fosszilisipari cég (BP, Chevron, Eni, Equinor, ExxonMobil, Shell és TotalEnergies) nettó bevétele közel 100 milliárd USA dollár volt 2021-ben. Forrás: Global Witness

 

A KIÁLTVÁNY ALÁBB OLVASHATÓ, VAGY PDF FORMÁTUMBAN LETÖLTHETŐ INNEN.

  

  

MEGÚJULÓ FŰTÉST MINDENKINEK 

Európai civilszervezetek kiáltványa a fűtés-hűtés jövőjéről

 

A fosszilis gázárak emelkedésével milliókat fenyeget az energiaszegénység kockázata. Soha nem volt még egyértelműbb, hogy megújuló, megfizethető energiára van szükségünk mindenki számára. A globális energiaár-válság rávilágított arra, hogy Európa mennyire kiszolgáltatott az ingadozó nemzetközi gázpiacoknak, mivel a fosszilis gáz 90%-a importtól függ. 

Ugyanakkor Európa éghajlati válsággal is szembe kell nézzen: itt az ideje, hogy felgyorsítsuk a teljes energiaátmenetet. A fűtés-hűtés területén jóval egyszerűbb csökkenteni a klímaváltozást okozó kibocsátásokat, mint gazdaságunk más ágazataiban: a megújuló energia alapú, minimális kibocsátású fűtési-hűtési megoldások már évek óta a piacon vannak, és mára kiforrott technológiákká váltak. 

Az európai háztartások zöme fosszilis fűtőanyagokat használ, ami egészségügyi kockázatot is jelent, a beltéri és kültéri levegő minőségét egyaránt rontja. A fűtés okozta éghajlati és közegészségügyi problémákat együtt kell kezelni, közös megoldás szükséges. 

A súlyosbodó éghajlati válság és egészségügyi kockázatok ellenére számos európai kormány továbbra is támogatja és ösztönzi a fosszilis gázkazánok és olajkazánok telepítését. Ez a rövidlátó intézkedés a háztartásokat évtizedekre a drága és egyre dráguló, szennyező fosszilis tüzelőanyagokhoz köti.  

Itt az ideje, hogy véget vessünk a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünknek. Utasítsuk el a fosszilis ipar által javasolt álmegoldásokat. A szakpolitikai és pénzügyi támogatásokat fordítsuk inkább átfogó energiahatékonysági intézkedésekre és a megújuló energiákon alapuló valódi megoldásokra!  

Mindenkinek joga van megfizethető és fenntartható megújuló energiához, amellyel otthonaink fűtését és hűtését biztosíthatjuk. Mindannyiunknak joga van a komfortos, energiahatékony és egészséges lakhatáshoz, amely nem járul hozzá az éghajlati és egészségügyi válsághoz. 

Európa válaszút előtt áll, választania kell a fosszilis tüzelőanyagoktól és más szennyező energiaforrásoktól való további függés, vagy a pazarló energiafogyasztás csökkentését célzó, megújuló energiaforrásokra épülő megoldások elterjesztése között. A megoldás egyértelmű: a megújuló fűtés-hűtés olcsóbb, alacsony kibocsátású, előnyös a levegőminőség szempontjából és mindenhol elérhetővé tehető, hozzáférhető a szükséges mértékben.   

Hosszú még az út: a lakások energetikai felújítása (hőszigetelése és a megújuló energiával működő fűtési megoldások kiépítése) az előzetes költségek miatt nem mindenki számára elérhető, különösen az alacsony jövedelmű háztartások nem tudnak ilyen beruházásokat tenni segítség nélkül. Ezért az Európai Uniónak és a tagállamok kormányzatainak olyan programokat kell indítaniuk, amelyek által minden háztartás részesülhet az energiatakarékosság és a megújuló alapú fűtési technológiák előnyeiből. 

Az energiaátmenet megvalósításához a fosszilis tüzelőanyagok energiapiacon betöltött szerepének ütemes csökkentése; a jelenlegi gázhálózat, az új lakossági gázbekötések és gázkazán-forgalmazások fokozatos leépítése; a gáz megújulókkal és modern távfűtéssel való kiváltása kell legyen a stratégiai cél. A fogyasztókat valójában az ingadozó gázáraktól, a gázhálózat fenntartásának költségeitől, a fosszilis tüzelőanyagok zöldrefestéséről és a gázhálózat szén-dioxid-mentesítéséről szóló hamis információktól kell megvédeni. A lakosoknak joguk van ahhoz, hogy aktívan részt vegyenek településeik és közösségeik megújuló energiaforrásokra való átállásában. 

Az otthonainkat kell fűtenünk, nem a bolygót! Az évtized legfontosabb éghajlatvédelmi célja, hogy otthonaink teljesen a fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenné, kibocsátás-mentessé váljanak!  

Mi, az alulírott civil társadalmi szervezetek felszólítjuk az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és a tagállamokat a következőkre: 

- Legyen fő cél az energiatakarékosság, csak a valóban szükséges és elégséges energia termelése és használata! A legtisztább és legolcsóbb energia az, amit nem használunk. Mindenki számára lehet energiahatékony és komfortos otthont teremteni – tegyünk érte. 

- Ne fogadjunk el álmegoldásokat és látszatintézkedéseket! A megújuló energia alapú fűtés-hűtés technológiája már most rendelkezésre áll, álljunk át ezekre a fosszilis és más szennyező fűtés-hűtésről.  

- Segítsük a valóban rászoruló fogyasztókat az átállásban! A fosszilis tüzelőanyagok ártámogatása helyett fektessünk be megújulóra épülő energiatermelésbe és az energiahatékonyságba! Hiába léteznek érett és versenyképes megoldások, ha a gazdasági és politikai döntések nem segítik, hanem akadályozzák a megújuló fűtési-hűtési technológiák széles körű elterjedését. 

 

Mit akarunk elérni?

  • Európában mindenki komfortos, biztonságos és egészséges körülmények között élhessen – ami az embert és a környezetet is védi.
  • A lakástulajdonosok és bérlők megfelelő, elérhető támogatást kapnak a fenntartható, megújuló energia alapú fűtésre való váltáshoz; a méltányos, energiahatékony és megfizethető lakhatáshoz. 
  • 100%-ban megújuló energiára építő energiatermelési rendszer kialakítása, amely nagyon magas energiahatékonyságú, nulla kibocsátású épületekben hasznosul – így egyszerre biztosítja az emberek jóllétét és a fenntarthatóságot.  

 

2022.02.24. 

Aláíró európai szintű civilszervezetek: 

CAN Europe (Klíma Akcióhálózat Európa), ECOS, European Environmental Bureau (EEB, Európai Környezetvédelmi Iroda), Friends of the Earth Europe (Föld Barátai Európa), Global Witness, Greenpeace, CEE Bankwatch (Közép-és Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat)