Utcai akciók az éghajlatváltozásra való figyelemfelkeltés érdekében az első solingeni Klímatáborban

Utcai akciók az éghajlatváltozásra való figyelemfelkeltés érdekében az első solingeni Klímatáborban

Az éghajlatváltozás alapvető kérdéseire 40 fiatal világított rá egy fantasztikus táncelőadásban. Nyolc európai ország fiatal nagyköveteit hívták meg a solingeni Klímatáborba, akik a hét végén három, az éghajlatváltozással kapcsolatos akciót szerveztek. A rendezvényt egy közös tánc zárta, amely a biológiai sokféleségre hívta fel a figyelmet a bogárnak öltözött táncosok segítségével.

Solingen, 2021.11.05. – Solingenben rendezték meg az első nemzetközi Klímatábort, ahol 8 ország fiataljai egy héten át együtt dolgoztak az éghajlat-tudatosságon. A jövőben is folytatni fogják az együttműködést, mivel tudják, hogy a bolygó megmentése közös felelősség, és ezt a helyzetet csak együtt lehet megoldani.

A Klímatáborban bemutatták a solingeni „sokfajú terek” programot. A program célja a környezeti igazságosság megvalósítása azzal, hogy rovarbarát tereket alakítanak ki a városok közterületein.

A Klímatábor végén három utcai akciót szerveztek, hogy bevonják a solingeni polgárokat. Falat festettek, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás személyes felelősségére. Ezzel a performansszal párbeszédet kezdeményeztek, és beszélgetni kezdtek a járókelőkkel az éghajlatváltozásról. Zárásként egy közös tánccal lepték meg Solingen lakóit.

„A legtöbb esetben az éghajlatváltozás negatív következményeire összepontosító üzenetek a katasztrófára, a tehetetlenségre és a félelemre apellálva hívják fel az emberek figyelmét a témára. A Game On! projektben az kérdeztük: mi történik, ha az éghajlatváltozást stratégiai játéknak tekintjük? Játékossággal és pozitív üzenetekkel teli új módszert vezetünk be, amitől azt várjuk, hogy reményt és bátorítást ad az embereknek, hogy változtassanak. A táncot mindenki érti, és összeköti az embereket; ezért döntöttünk úgy, hogy olyan előadást készítünk, amely felhívja a figyelmet a biológiai sokféleségre.” – mondta Szlaniszláv András, a Game On! projekt kommunikációs vezetője.

A globális felmelegedés és a biológiai sokféleség sok-sok színes állat képében jelent meg a táncban. Szöcskék zenéltek az utcán, katicabogarak repültek virágról virágra. Táncuk a biológiai sokszínűséget képviselte. A bogarak tánca azonban egyre szomorúbbá vált, ahogy az emberek egyre több szemetet hagytak a „táncparketten”. Amikor néhány példakép elkezdte összegyűjteni a szemetet, úgy tűnt, hogy számukra ez egy kiút a mélypontból. Először csak néhány bogár kezdte el gyűjteni a szemetet, később az emberek is bekapcsolódtak. A zenei hangjáték segítette az előadást. Az előadásban transzparensek jelentek meg a környezetvédelemmel és a globális felmelegedéssel kapcsolatos feliratokkal, mint például:

  • Ébresztő emberek, mi is veszélyeztetettek vagyunk!
  • Fogadok, hogy a dinoszauruszok is azt hitték, hogy van még idejük
  • Nincs B bolygó
  • Kevésbé lennék aktivista, ha te kevésbé lennél szar alak
  • Te öregségben halsz meg, mi pedig az éghajlatváltozásban
  • A bolygó a profit felett

Az egyik koreográfus, Sárközy Gyula elmondta: a tánc az egyik legjobb formája annak, hogy kifejezzék érzelmeiket és gondolataikat a globális felmelegedéssel kapcsolatban. A tánc áttörheti a nyelvi akadályokat. Emellett számos tanulmány kimutatta, hogy a közös tánc olyan energiákat szabadít fel, amelyek erősebbé és boldogabbá teszik a résztvevőket, miközben a csoporthoz tartozás érzésével tölti el őket, ami egy nagyon fontos és alapvető emberi szükséglet.

A „Game on! Ne hagyjuk, hogy az éghajlatváltozás vessen véget a játéknak” egy 10 partnerből álló konzorcium kezdeményezése 8 közép- és kelet-európai országból (Bulgária, Csehország, Németország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia). Célja, hogy a világon élő fiatalokat cselekvésre sarkallja és hogy reagáljon arra az egzisztenciális fenyegetésre, amelyet az éghajlatváltozás jelent az emberiség jövőjére nézve. A projekt a DEAR (Development Education and Awareness Raising) kofinanszírozásának köszönhetően jöhetett létre.

https://climategame.eu/