Az Európai Beruházási Bank váljon a zöld és éghajlatbarát helyreállítás mozgatórugójává

Az Európai Beruházási Bank váljon a zöld és éghajlatbarát helyreállítás mozgatórugójává

A Magyar Természetvédők Szövetsége 24 európai civil szervezettel közösen felszólítja “Európa házibankja”, az Európai Beruházási Bank (EBB) Kormányzótanácsát, hogy kezdeményezzen reformokat a zöld fellendülés biztosítása érdekében az éghajlati és a COVID utáni válság idején.

A Varga Mihály pénzügyminiszternek mint az Európai Beruházási Bank (EBB) Kormányzótanácsa tagjának címzett nyílt levél aláírói strukturális reformokat sürgetnek annak érdekében, hogy a bank működése biztosítsa az EU fenntartható fejlődését, és hogy a bank az európai zöld megállapodás mozgatórugójává váljon. Mivel az uniós közfinanszírozás ebben kulcsfontosságú, az EBB-nek javítania kell átláthatóságán, a műveletek fenntarthatóságán és társadalmi hatásain, valamint el kell kezdenie a csalással és korrupcióval szembeni zéró tolerancia politikájának végrehajtását. A levél aktualitását az adja, hogy 2021. június 18-án az EU pénzügyminiszterei ismét összeülnek az EBB Kormányzótanácsának éves közgyűlésére.

“Felszólítjuk a Kormányzótanácsot, hogy a Európa házibankja az EBB hitelpolitikájában a helyi energiahatékonysági és kisléptékű megújuló energia beruházásokat támogassa, és a nyilvánosság részvételét erősítse a projektek szintjén és a banki döntéshozatalban. Csak így lehet az EBB “klímabarát bank” – amelynek ütemtervét 2020-ban fogadta el – és járulhat hozzá az európai zöld megállapodás megvalósításához” – mondta Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetsége EU alapok programvezetője. 

Az EBB szerepe az EU makrogazdasági helyzetének kezelésében az elmúlt évtizedben egyre nőtt. 2014-ben felkérést kapott az európai beruházási terv végrehajtására. Most a világjárványhoz kapcsolódó gazdasági recesszió ellensúlyozására tett európai helyreállítási erőfeszítések középpontjában áll. Az EBB konkrét pénzügyi szerepet játszik majd a Méltányos Átállást Támogató Alapban, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól függő európai régiók átalakulásának hatásait kezeli, valamint az az energetikai átállást támogató Modernizációs Alapban is.

Magyarországon 2020-ban a bank által megítélt hitelek összege elérte a 757,5 millió eurót. A hitelek között szerepelt a nemzeti energiaszolgáltató MVM-nek a villamosenergia-elosztó hálózat korszerűsítésére nyújtott 120 millió eurós hitel. A Bank 275 millió eurót biztosított a Covid-19 válság által érintett kkv-k és a közepes kapitalizációjú vállalatok támogatására szolgáló különböző programokhoz, különösebb környezetvédelmi, éghajlati vagy szociális kritériumok nélkül. A korábbi hitelek között szerepelt a budapesti repülőtér fejlesztésének támogatása (200 millió EUR, 2019-ben), amelynek értékelése során nem vették megfelelően figyelembe az éghajlati, zaj- és társadalmi hatásokat, miközben megnyitották az utat a repülőtér további bővítése előtt.

Nyílt levél az Európai Beruházási Bank (EBB) Kormányzótanácsának