Az EU-Mercosur egyezmény a környezetpusztító húsipar felemelkedéséhez vezet

Jelentés a brazil húsiparról
Az EU-Mercosur egyezmény a környezetpusztító húsipar felemelkedéséhez vezet

Az EU-Mercosur egyezmény a környezetpusztító húsipar felemelkedéséhez vezet

Jelentés a brazil húsiparról

 

Budapest, 2021. március 30. - Az európai szupermarketek erdőirtáshoz és emberi jogi jogsértésekhez kapcsolódó húskészítményeket árusítanak, illetve ezen termékek mennyisége jelentősen  növekedni fog az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás elfogadása esetén – derül ki a Föld Barátai Európa jelentéséből, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége hozott nyilvánosságra hazánkban.

 

A “Brazil hús és az EU-Mercosur egyezmény” jelentést a Repórter Brazil közösségi szervezet készítette a Föld Barátai Európa támogatásával [1,2]. A jelentés a brazil húsipar helyzetét vizsgálva a következő főbb megállapításokat tette:

  • Az EU négy olyan brazil húsipari multinacionális vállalat hús- és mezőgazdasági termékeinek fontos importőre, melyek neve összefüggésbe hozható az erdőirtásokkal, a biodiverzitás csökkenésével, a kényszermunkával és az őslakos népesség jogainak megsértésével. Ezek a termékek megtalálhatóak olyan európai szupermarketek polcain, mint az Aldi vagy a Tesco.
  • A brazil multinacionális vállalatok már több mint egy évtizede nem végzik el az emberi jogok és a környezetvédelmi normák betartásának ellenőrzését az ellátási láncban. Mindeközben Brazília felszámolja az emberi jogok és a természeti környezet védelmét biztosító jogszabályokat, az erdőirtás pedig eddig soha nem látott méreteket ölt.
  • A tervezett szabadkereskedelmi megállapodás növelni fogja az említett vállalatok által előállított marhahús és más húskészítmények európai exportját, ezáltal súlyosbítani fogja a visszaéléseket és az ellátási láncban jelentkező káros környezeti hatásokat.

Ha a környezet és az őserdők állapotának javulását akarjuk elérni, akkor az Európai Unió nem fogadhatja el a tervezett EU-Mercosur államok közötti kereskedelmi megállapodást és be kell vezetnie olyan kötelező érvényű jogszabályokat, amelyek felelősségvállalásra kötelezik a nemzetekfeletti vállalatokat az ellátási láncaikban bekövetkezett károkért hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke. Kutatásunk szerint a magyar áruházak polcain egyelőre kevés a brazil hústermék, de ha elfogadják az egyezményt, akkor az erdőirtáshoz és emberi jogsértéshez köthető olcsó brazil csirke- és marhahús eláraszthatja boltjainkat, hátrányba hozva a hazai termelőket is tette hozzá az ügyvezető elnök.

Az EU-Mercosur megállapodás ellen 450 civil szervezet -közte 44 magyar csoport - emelte fel a szavát március közepén [3]. Az egyezmény elfogadását a Nemzeti Agrárkamara is ellenzi [4]. A Magyar Természetvédők Szövetsége és több magyar zöld szervezet egy petíciót indított, amellyel magyar állampolgárok tiltakozhatnak az egyezmény ellen [5]. A petíció itt érhető el: https://mtvsz.hu/peticiok/stop-eu-mercosur

 

Jegyzetek: 

[1] Brazil hús és az EU-Mercosur egyezmény - Föld Barátai jelentés (angolul): https://bit.ly/3vIp1Eb

[2] A jelentés magyar nyelvű média összefoglalója: https://mtvsz.hu/a-brazil-hus-es-az-eu-mercosur-egyezmeny-media-osszefoglalo

[3] https://stopeumercosur.org/ 

[4] http://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/103103-nem-engedhetjuk-ismeretlen-eredetu-elelmiszerek-bearamlasat 

[5] https://mtvsz.hu/hirek/2021/03/allitsuk-meg-a-pusztito-eu-mercosur-kereskedelmi-egyezmenyt